تصاویری که در رسانهها و شبکههای اجتماعی از ویرانی به جا مانده از حمله هوایی منتسب به اسرائیل در دمشق منتشر کردند، حاکی است که ساختمانی در نزدیکی سفارت جمهوری اسلامی ایران در پایتخت سوریه هدف قرار گرفته و یکی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران کشته شده است.
خبرگزاری رویترز روز دوشنبه ۱۳ فروردین به نقل از «یک منبع امنیتی» لبنانی نوشت یکی از کشتههای این حمله محمدرضا زاهدی، از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران، بوده است.
وبسایت جماران نوشته است او مدت کوتاهی در سال ۱۳۸۴ فرمانده نیروی هوایی سپاه پاسداران بود و طی سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۵ در نیروی قدس فعالیت میکرد و «فرمانده سپاه سوریه و لبنان» بود.
دیدهبان حقوق بشر سوریه، نهادی که از بریتانیا تحولات سوریه را رصد میکند، محمدرضا زاهدی را فرمانده نیروی قدس سپاه در سوریه و لبنان معرفی کرده است.
این نهاد نوشته است در جریان حمله اسرائیل دو مستشار ایرانی و ۵ عضو دیگر سپاه پاسداران نیز کشته شدند.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، از کشته شدن معاون محمدرضا زاهدی نیز در این حمله خبر داده و او را «سردار حاجیرحیمی» معرفی کرده است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، اعلام کرد که اسرائیل ساختمان کنسولگری در کنار سفارتخانه ایران در پایتخت سوریه را هدف قرار داد.
وزارت دفاع سوریه در بیانیهای رسمی اعلام کرد که اسرائیل به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی ایران حمله کرد و «تمام حاضران در ساختمان کشته یا زخمی شده» و نیروهای امدادی در حال تخلیه مجروحین هستند.
فیصل المقداد، وزیر خارجه سوریه گفت «ما این حمله تروریستی شنیع» را که منجر به «شهادت تعدادی از مردم بیگناه شد، به شدت محکوم میکنیم.»
آقای مقداد افزود اسرائیل نمیتواند بر روابط ایران و سوریه تاثیر بگذارد.
حسین اکبری، سفیر ایران در دمشق، به خبرگزاری رسمی سوریه گفت حمله اسرائیل به کنسولگری «نشان آن است که اسرائیل هیچ قانون بینالمللی را به
رسمیت نمیشناسد و برای رسیدن به آنچه که میخواهد، دست به هر کار غیرانسانی میزند.»
یک منبع نظامی به خبرگزاری رسمی سوریه گفت موشکهای اسرائیلی
از سمت «جولان اشغالی» شلیک شد و سامانه پدافند هوایی سوریه شماری از موشکها را رهگیری کرد. اما موشکهایی که اصابت کرد، منجر به «تخریب کلی ساختمان» و کشته و زخمی شدن «همه افراد داخل آن شد».
پیشتر خبرگزاری ایسنا، به نقل از شبکه تلویزیونی دولتی سوری «الاخباریه» انفجار در کنار دفتر کنسولی سفارت ایران و اقامتگاه سفیر را اعلام کرد و نوشت: «حسین اکبری، سفیر جمهوری اسلامی در دمشق و خانواده او در پی این حمله آسیبی ندیدهاند.»
همچنین شبکه العالم گزارش داده که ساختمان کنسولگری ایران در دمشق «به طور کامل ویران شد.»
تصاویر انتشار یافته دود بلندی بر فراز ساختمان را نشان میداد.
روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحرونوت به نقل از برخی گزارشهای تأیید نشده مدعی شده که «حمله اسرائیلی» درزمان برگزاری یک نشست میان فرماندهان سپاه پاسداران با سران سازمان جهاد اسلامی فلسطین انجام شد.
دبیرکل جهاد اسلامی، زیاد نخاله، در روزهای گذشته همراه با هیئتی از این سازمان برای دیدار با سران جمهوری اسلامی ایران به تهران رفته و همچنین با اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس که همزمان به تهران دعوت شده بود، دیدار کرد.
هر چند اسرائیل بیش از یک دهه است که به «اهداف وابسته به ایران» با قصد جلوگیری از تثبیت نظامی جمهوری اسلامی ایران و متحدین آن در سوریه حمله میکند، اما این نخستین بار است که ساختمانهای وابسته به سفارت جمهوری اسلامی ایران هدف حمله مستقیم منسوب به اسرائیل قرار میگیرد و میتواند نشانی از تشدید محسوس در عملیات اسرائیل علیه ایران در منطقه باشد.
مقامهای اسرائیلی به شکل رسمی در مورد حمله بیسابقهای که به این کشور علیه یک مکان دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در کشوری در منطقه نسبت داده شده، اظهارنظر نکردهاند.
ژنرال ذخیره تامیر هیمن، فرمانده پیشین سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل و رئیس کنونی اندیشکده مطالعاتی اسرائیل به یدیعوت آحرونوت گفت از بین بردن فرمانده ارشد سپاهی در سوریه «مهمترین حذف بعد از (کشته شدن قاسم) سلیمانی (فرمانده وقت نیروی قدس سپاه پاسداران) است».
آقای هیمن افزود فرد کشته شده فرمانده ارشد نیروی قدس برای جبهه شمالی (مرز شمال اسرائیل) بود و «به نظر میرسد که ایران بالاخره بهای دست داشتن در فعالیت تهاجمی علیه اسرائیل را میپردازد».
در حمله هفته گذشته به فرودگاه حلب سوریه، که به اسرائیل نسبت داده شد، دستکم ۵۳ تن کشته شدند که شمار زیادی از آنها نظامیان سوری و بقیه از نیروهای حزبالله و سایر متحدین ایران در این کشور توصیف شدند.
سید رضی موسوی، فرمانده ارشد میدانی نیروی قدس سپاه پاسداران و مسئول تأمین لجیستیک این نیرو بلندپایهترین نظامی جمهوری اسلامی ایران است که از آغاز جنگ اسرائیل و گروه افراطی حماس، در حملات منسوب به اسرائیل در سوریه کشته شده است.
او دی ماه سال گذشته در حمله موشکی به خانهاش در محله زینبیه دمشق کشته شد.
بعد از رضی موسوی، شمار دیگری از نیروهای نظامی ایران در سوریه کشته شدند؛ از جمله: بهروز واحدی، رضا زارعی. جمهوری اسلامی ایران مرگ تعدادی از نیروهای خود را با قول برای «انتقام» تأیید کرد.