ماشاالله کرمی پدر محمدمهدی (کومار) کرمی از جانباختگان جنبش ژن، ژیان، ئازادی، مدت ٧ ماه و ١۵ روز اخیر را در بازداشت سپری کرده است. این پدر دادخواه با چهار عنوان اتهامی در دو دادگاه انقلاب و کیفری در معرض تحمیل احکام سنگین قرار دارد.

بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، ماشاالله کرمی، عضو خانواده‌های دادخواه و پدر محمد مهدی کرمی (کومار)، ٢٢۵ روز گذشته را در بازداشت سپری کرده و از نظر روانی تحت فشار شدید است.

اخیرا علی شریف‌زاده اردکانی، وکیل ماشاالله کرمی گفته بود: “در زندان کرج، موکلم را ملاقات کردم که از نظر عمومی وضعیت خوبی داشت اما غم دوری از فرزند، خانواده و جامعه در وجودش سرشار بود.”

این وکیل دادگستری در این مورد افزوده بود: “نگرانی ما در وضعیت کنونی، بیشتر در خصوص همسر ایشان بوده که متاسفانه به لحاظ روحی و روانی، شرایط مطلوبی را نداشته و این در حالی است که از سویی پسر خود را از دست داده و از سوی دیگر، همسرش هم در زندان به سر می‌برد.”

ماشاالله کرمی، با اتهامات “فعالیت تبلیغی علیه حکومت” و “اجتماع و تبانی” توسط دادگاه انقلاب و در دادگاه کیفری ۲ استان البرز نیز با “تحصیل مال نامشروع” و “مبارزه با پولشویی” مواجه شده است. 

دادگاه کیفری دو شهرستان نظرآباد، وقت رسیدگی به پرونده ماشاالله کرمی را ۲۹ فروردین‌ ماه سال جاری مقرر کرده و هنوز دادگاه انقلاب کرج برای رسیدگی به این پرونده، تعیین وقت نکرده است. 

پیشتر هه‌نگاو در گزارشی نوشت که تداوم فشارها بر سایر اعضای خانواده ماشاالله کرمی افزایش یافته و حساب بانکی آن‌ها مسدود شده است. همچنین وسایل دیجیتال ضبط‌شده آن‌ها، بازگردانده نشده و کماکان در اختیار وزارت اطلاعات قرار دارد.

همچنین، سیروان کرمی، فرزند ماشالله کرمی و همسر وی، درباره هرگونه اطلاع‌رسانی در مورد روند پرونده و شریط بازداشت این پدر دادخواه تحت فشار شدید و تهدید قرار دارند.

ماشاالله کرمی، روز ۶ آبان ماه سال جاری، از بازداشتگاه اداره اطلاعات کرج به زندان مرکزی این شهر منتقل شد. چند روز پیش از آن نیز، نیروهای وزارت اطلاعات به منزل خانواده دادخواه او، هجوم برده و پس از تفتیش، تعدادی از وسایل شخصی محمدمهدی کرمی را ضبط کرده و با خود بردند.

ماشاالله کرمی، روز ۳۱ مرداد ماه ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی، پس از تفتیش منزل و توقیف گوشی تلفن همراه و برخی دیگر لوازم شخصی‌اش، بازداشت و در نهایت به زندان (ندامتگاه) مرکزی کرج، منتقل شد. 

محمدمهدی کرمی، جوان ٢١ ساله کُرد اهل بیجار، به‌همراه محمد حسینی دیگر متهم ردیف اول پرونده موسوم به “قتل” روح‌الله عجمیان، عضو بسیج، به اعدام محکوم و پس از شکنجه شدید در نهایت سحرگاه روز ۱۷ دی ماه ۱۴۰۱ اعدام شدند. این دو جوان در جریان جنبش زن زندگی آزادی بازداشت شده بودند.