جولینا پورتر٬ معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت گفت که تیم مذاکرهکننده ایالات متحده این هفته برای شرکت در مذاکرات غیر مستقیم احیای توافق هستهای موسوم به برجام به وین، پایتخت اتریش بازمیگردد.
جولینا پورتر در خصوص تازهترین تحولات در ارتباط با مذاکرات کمیسیون مشترک برجام در وین گفت، در یک ماه گذشته، هیئت آمریکایی با هدایت رابرت مالی، نماینده ویژه (در امور ایران) در حال بررسی رویکردهای جدی درباره گامهایی که ایران و آمریکا باید برای بازگشت متقابل [ به توافق هستهای برجام] بردارند، بوده است.
این مقام وزارت خارجه آمریکا اضافه کرده است، البته، هیئت آمریکایی برای حضور در دور بعدی مذاکرات این هفته به وین سفر خواهد کرد.
در حالی خبر سفر هیئت آمریکایی به وین منتشر شده که روز گذشته آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در خصوص مذاکرات احیای برجام در وین گفت که «برخی پیشرفتها» در این مذاکرات به دست آمده اما همچنان راه درازی برای طی شدن در مذاکرات هستهای وجود دارد.
اما حسن روحانی ، رییسجمهوری ایران روز چهارشنبه در خصوص این مذاکرات گفت: «به عنوان رییس دولت به مردم اعلام میکنم تحریم شکسته شده است و اگر همه با هم متحد باشیم به زودی تحریم برداشته میشود. طرف ما میداند راهی جز بازگشت به تعهدات خود و موافقتنامه برجام ندارد.»
حسن روحانی همچنین اضافه کرد، «در زمینه تحریم کاری که مذاکره کنندگان ما در وین انجام دادند کار بزرگی بوده و طرف مقابل اگر به طور کامل به قانون، به تعهدات و به قطعنامه ۲۲۳۱ برگردد به نظر من زود تمام می شود. مذاکرات در چارچوب و حرکت درستی در حال انجام است و مسیر، مسیر درستی است.»
این در حالی است که پایگاه خبری اکسیوس چهارشنبه به نقل از یک دیپلمات اروپایی و یک مقام سابق آمریکایی نوشت، اختلاف بزرگی بین مواضع ایران و آمریکا در خصوص اقداماتی که ایران برای محدود کردن برنامه هستهای خود باید انجام دهد وجود دارد و این شکاف باعث توقف مذاکرات وین برای احیای برجام شده است.
اکسیوس نوشته است، دولت جو بایدن اعلام کرده است، هرگونه توافقی برای احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میبایست شامل بازگشت ایران به اجرای کامل تعهدات قبلی خود باشد، اما این موضوع با توجه به پیشرفت برنامه هستهای ایران نسبت به شش سال پیش، پیچیده شده است.
یک دیپلمات اروپایی به این پایگاه خبری گفته است، آمریكا و سه کشور اروپایی عضو برجام توافق دارند که «زمان گریز هستهای» یعنی فاصله ایران با تولید مواد مورد نیاز برای ساخت بمب اتمی حداقل به یک سال افزایش یابد. آنها (آمریکا و سه کشور اروپایی) همچنین در خصوص چگونگی رسیدن به این هدف، مواضع مشترکی دارند.
اکسیوس همچنین نوشته است، اما موضع ایران بسیار متفاوت است. این دیپلمات اروپایی میگوید، یک اختلاف اساسی درباره سانتریفیوژهای جدید و پیشرفتهتری است که ایران نصب کرده است و به تهران امکان میدهد با سرعت بیشتر اورانیوم غنی کند.
این پایگاه خبری اضافه کرده است که مذاکرات کارگروه در خصوص لغو تحریمها پیشرفتهای زیادی داشته است، اما مذاکرات کارگروه بازگشت به تعهدات هستهای تقریبا پیشرفتی نداشته است.
دور سوم مذاکرات میان اعضای کمیسیون مشترک برجام روز شنبه ۱۱ اردیبهشت در وین به پایان رسید. تاکنون همه طرفها، از جمله آمریکا از «پیشرفت» در گفتوگوها خبر دادهاند با این حال اغلب آنها تأکید داشتهاند که فعلاً برای قضاوت در این زمینه زود است.
برخی منابع خبری از جمله رسانههای اسرائیلی به نقل از مقامهای ارشد این کشور گفتهاند که به احتمال زیاد ایالات متحده در هفتههای آینده به برجام بازمیگردد.