روزنامه «دیلی تلگراف» در گزارشی از قول شاهدان عینی از استفاده «سیستماتیک» روسیه از «تسلیحات شیمیایی» علیه نظامیان اوکراینی خبر داده است.
نیروهای اوکراینی به این رسانه بریتانیایی گفتهاند که تقریبا هر روز هدف حمله تسلیحات شیمیایی و گاز اشکآور توسط پهپادهای کوچک روسی قرار میگیرند.
استفاده از این مواد شیمیایی بر اساس کنوانسیون بینالمللی منع جنگافزارهای شیمیایی ممنوع است.
روسیه پیشتر نیز در اوایل تهاجم نظامیاش به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ متهم به استفاده از این تسلیحات ممنوعه در بندر ماریوپل اوکراین شده بود.
اسلاوا، فرمانده یگانی در نزدیکی شهر «لیمان» استان دونتسک به «دیلی تلگراف» میگوید برخی از واحدهای اوکراینی در منطقه او «تقریبا روزانه» هدف حمله گازهای شیمیایی قرار میگیرند.
ربکا ماجیورفسکی، پزشک آمریکایی که در ارتش اوکراین به خدمت پزشکی مشغول است، یک نمونه از نارنجک مواد شیمیایی استفاده شده توسط پهپادهای روسی علیه سربازان اوکراینی را به این رسانه نشان داده است.
او نیز در که منطقه دونتسک برای کمکهای پزشکی به سه گردان اوکراینی حضور دارد، حملات شیمیایی روسیه را «سازمانیافته» خوانده است.
یک فرمانده دیگر اوکراینی در شهر «چاسیو یار» منطقه دونتسک نیز گفته است نیروهایش روزانه چند بار با نارنجکهای شیمیایی هدف قرار میگیرند.
کریس فیلیپ وزیر وقت فناوری بریتانیا نیز در سال ۲۰۲۲ هشدار داده بود در صورت استفاده روسیه از تسلیحات شیمیایی با واکنش شدیدتر غرب مواجه خواهد شد.
او همچنین روسیه را متهم به انتشار شایعه آماده شدن نیروهای اوکراینی برای استفاده از تسلیحات شیمیایی علیه نظامیان روسی متهم کرده و گفته بود روسیه با این دروغ میخواهد حملات شیمیایی آتی علیه اوکراین را توجیه کند.
سازمان منع اشاعه جنگافزارهای شیمیایی و نهادهای بینالمللی پیشتر بارها حملات شیمیایی توسط دولت بشار اسد در سوریه را نیز تایید کردهاند. روسیه مهمترین حامی رژیم بشار اسد در کنار جمهوری اسلامی است و در سوریه پایگاههای نظامی دارد.
کرملین همچنین تاکنون چندین بار از تشکیل گروههای تحقیقاتی سازمان ملل برای بررسی حملات شیمیایی در سوریه ممانعت کرده است.
روسیه که در زمان شوروی کمونیستی یکی از قویترین زرادخانههای سلاحهای شیمیایی را داشت، در شکلگیری و توسعه جنگافزارهای شیمیایی دولتهای وقت سوریه و عراق نقش فعالی ایفا کرده است.