بریتانیا قصد دارد در پی حملات پهپادی و موشکی ایران به اسرائیل تحریمهای تازهای را علیه جمهوری اسلامی مورد بررسی قرار دهد. سران کشورهای غربی اسرائیل را به خویشتنداری فرا خواندند.
به گفته دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا، این کشور در پی حملات پهپادی و موشکی ایران به اسرائیل قصد بررسی تحریمهایی بیشتر علیه جمهوری اسلامی را دارد.
او در مصاحبه با شبکه تلویزیونی بیبیسی جهانی در پاسخ به این پرسش که آیا بریتانیا درصدد “اقدامات تنبیهی” دیگر علیه ایران است، گفت: «صددرصد.» بنا بر اظهارات کامرون، بریتانیا تا کنون ۴۰۰ اقدام تحریمی علیه جمهوری اسلامی انجام داده و در پایان سال گذشته میلادی یک نظام تحریمی جدید راهاندازی کرده که بسیار مؤُثر است.
وزیر خارجه بریتانیا ضمن اشاره به تحریمهای وضعشده علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از بررسی تحریمهای بیشتر علیه جمهوری اسلامی خبر داد.
کامرون در این گفتوگو همچنین اسرائیل را فراخواند تا در واکنش به حمله موشکی و پهپادی ایران دست به اقدامات تلافیجویانه نزند.
او این حملات را “شکست تقریبا کامل” خواند و تصریح کرد: «باید همچنان بر کسب توافق در مورد وقفه در نبردها در غزه متمرکز ماند. اسرائیلیها این حق را دارند که از خود واکنش نشان دهند، اما ما اصرار میورزیم که آنها از تشدید تنش خودداری کنند.»
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه ۲۷ فروردین از “قرار داشتن خاورمیانه در لبه پرتگاه” سخن گفت و اسرائیل و جمهوری اسلامی را به تنشزدایی فراخواند.
او در گفتوگو با شبکه رادیویی “اوندا سرو” (Onda Cero) تصریح کرد: «ما در لب پرتگاه ایستادهایم و باید از آن فاصله بگیریم. ما باید ترمز را بکشیم و از دنده عقب استفاده کنیم.»
بورل در حالی که باور دارد اسرائیل به حملات بیسابقه ایران پاسخ خواهد داد ابراز امیدواری کرده که پاسخ اسرائیل به تنش و درگیری دامن نزند.
او در این رابطه خاطرنشان کرد که “شکافی عمیق” در بین احزاب دولت ائتلافی وجود دارد؛ میان تندروهایی که خواهان انتقامی سخت هستند و فراکسیونی که “میانهرو و خرمندتر” است.
بورل افزود: «این فراکسیون هم خواهان اقداماتی تلافیجویانه است، اما به شکلی که دیگر جای پاسخ نگذارد.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به برنامه اتمی جمهوری اسلامی گفت: «این به نفع همه است که ایران به قدرتی اتمی بدل نشود و در خاورمیانه صلح برقرار گردد.»
تأکید اولاف شولتس بر لزوم تنشزدایی
در چارچوب واکنشهای کشورهای غربی اولاف شولتس، صدراعظم آلمان نیز از اسرائیل خواست تا در راه تنشزدایی عمل کند.
او خنثیکردن حملات موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل توسط نیروهای این کشور و پشتیبانی شریکان بینالمللی اسرائیل را تحسینبرانگیز خواند، اما در عین حال بر لزوم تنشزدایی تأکید کرد. شولتس گفت: «این موفقیتی بوده که بهتر است از دست نرود. به همین خاطر توصیه ما این است که در راه تنشزدایی گام برداشته شود.»
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز روز دوشنبه ۲۷ فروردین گفت، این کشور نهایت تلاش خود را خواهد کرد تا از بالا گرفتن تنش و درگیری در خاورمیانه در پی حمله بیسابقه پهپادی و موشکی ایران به اسرائیل جلوگیری شود.
او در مصاحبه با شبکه خبری BFMTV تصریح کرد: «ما تمام سعی خود را خواهیم کرد تا از شعلهور شدن آتش درگیری جلوگیری کنیم.» به گفته مکرون، هواپیماهای جنگنده فرانسه در عملیاتی کمک کردند تا از تجاوز ایران به حریم هوایی اردن جلوگیری شود.
رئیس جمهوری فرانسه در این رابطه افزود: «ما چندین سال است که در اردن یک پایگاه هوایی به منظور مبارزه با تروریسم داریم. به حریم هوایی اردن تجاوز شد … هواپیماهای ما به دنبال این ماجرا به پرواز درآمدند و مانع از آن شدند.»
در این میان رسانههای خبری گزارش دادهاند که کابینه جنگ اسرائیل تشکیل جلسه خواهد داد تا رایزنیهای خود در مورد واکنش به حملات پهپادی و موشکی ایران به خاک این کشور را ادامه بخشد.
یک مقام دولت اسرائیل در این رابطه گفت که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این کشور اعضای کابینه جنگ را به تشکیل جلسه دعوت کرده است تا در مورد گامهای بعدی اسرائیل در واکنش به حملات ایران تبادل نظر کنند.
کابینه جنگ اسرائیل که در آن افزون بر بنیامین نتانیاهو، یوآو گالانت، وزیر دفاع کنونی و بنیگانتس، وزیر دفاع پیشین این کشور و همچنین چندین مشاور حضور دارند، روز گذشته (یکشنبه ۲۶ فروردین) نشستی در این رابطه برگزار کرد که به نتیجه نرسید.