پیامرسان تلگرام که در ایران نیز بهرغم فیلتربودن همچنان از پیامرسانهای پرطرفدار است، بهگفتۀ مؤسس آن، تا یک سال دیگر به آمار یک میلیارد کاربر فعال ماهانه خواهد رسید.
پاول دوروف، مؤسس و مدیر تلگرام که که مدت هفت سال با هیچ رسانهای گفتگو نکرده بود، اخیراً چند گفتگو با رسانهها داشته و میگوید امروزه نه فقط دولتها بلکه بیشتر از آنها اپل و گوگل «تهدید اصلی برای آزادی بیان» هستند.
آقای دوروف میگوید دایرهٔ کاربران فعال تلگرام «مانند آتش در جنگل خشک» در حال گسترش است و برآورد کرده که جمعیت ۹۰۰ میلیونی فعلی تا پایان سال جاری از یک میلیارد کاربر فعال ماهانه عبور خواهد کرد.
پاول دوروف میلیاردر ۳۹ سالهٔ روس است که در دوبی اقامت دارد. او ماه گذشته با نشریهٔ بریتانیایی فاینشنال تایمز و سپس بنا به یک پست خودش در تلگرام، با دو خبرنگار آمریکایی با زاویهٔ دید متضاد مصاحبه کرد.
مصاحبهٔ او با تاکر کارلسون، خبرنگار جنجالی پیشین فاکسنیوز که بهتازگی با ولادیمیر پوتین رئيسجمهور روسیه مصاحبه کرده بود، دیروز ۲۸ فروردین منتشر شد. در این مصاحبه، پاول دوروف بهطور مشروح به ماجرای شبکههای اجتماعی وکانتاکته و تلگرام از ابتدا تاکنون میپردازد و ازجمله میگوید بارها بهدلیل حمایتش از آزادی بیان و گردهماییهای اعتراضی تحت فشار دولتها بوده است.
تلگرام از ۹ سال پیش در چین ممنوع اعلام شد و در ایران، پاکستان، تایلند، کوبا و برخی کشورهای دیگر هم تنها با فیلترشکن در دسترس است. در ایران، تلگرام پیش از فیلترینگ با حدود ۴۰ میلیون کاربر پرطرفدارترین پیامرسان و شبکهٔ اجتماعی بود و بنا به گزارشهای رسمی حدود ۶۰ درصد پهنای باند اینترنت در کل کشور صرف استفاده از این پیامرسان میشد.
در آن زمان شمار کاربران تلگرام در روسیه یکچهارم این جمعیت بود. دولت روسیه دو سال کوشید استفاده از تلگرام را در این کشور مسدود کند، اما از چهار سال پیش از این تلاشها منصرف شد.
بر اساس یک نظرسنجی که ایسپا (مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران) دوم بهمن ۱۴۰۲ منتشر کرد، بهرغم فیلتربودن تلگرام در ایران، همچنان نزدیک به ۳۵ درصد مردم از این پیامرسان و شبکۀ اجتماعی استفاده میکنند. اسنتاگرام با ۴۶.۵ درصد و واتساپ با ۳۵.۳ درصد رتبههای اول و دوم را دارند.