خانواده‌های ۱۳۳ گروگان اسرائیلی در دست گروه افراطی حماس با تجمع در برابر منزل نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو را متهم کردند که اقدامی برای آزادی بستگان‌شان انجام نداده است.

گروه افراطی حماس از سوی ایالات متحده، اتحادیه اروپا و برخی دیگر از کشورهای غربی در فهرست سازمان‌های تروریستی است.

در این تجمع که شامگاه دوشنبه سوم اردیبهشت همزمان با آغاز عید مذهبی «پِسَح» برگزار شد، خانواده‌های گروگان‌ها در حالی که تصاویر آن‌ها را در دست داشتند، آزاد نشدن بستگان خود را ناشی از مخالفت بنیامین نتانیاهو با شروط مورد درخواست حماس دانستند.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، یک سخنگوی معترضان گفت عیدی که یادآور رهایی قوم یهود از بردگی فراعنه مصر است، در شرایطی فرارسیده که ربوده‌شدگان ما هنوز در دست حماس اسیر هستند و از آزادی محروم.

به گفته معترضان، با وجود گذشت ۲۰۰ روز از حمله حماس به خاک اسرائیل، بنیامین نتانیاهو «هم در اداره جنگ و هم در آزادی ربوده‌شدگان شکست خورده و صلاحیت خود را برای ادامه رهبری از دست داده است».

یک مادر و فرزندانش که خود گروگان حماس بوده و آزاد شدند، اما پدر خانواده هنوز در گروگان این گروه است، میز مراسم خود را به مقابل خیابان خانه آقای نتانیاهو انتقال داده و آیین «پسح» را در سکوت برگزار کرد.

مادر این خانواده معترض به رسانه‌ها گفت از نخست‎‌وزیر می‎‌پرسد چگونه با خانواده خود عید را جشن می‌گیرد در حالی که کشور هنوز در رنج ناشی از بحران گروگان‌گیری است و اسرائیلی‌های ربوده‌شده همچنان در تونل‌های غزه هستند.

در همین حال، صدها تن از بازماندگان حملات حماس به شهرک‌های جنوب اسرائیل، شامگاه دوشنبه با برگزاری یک تجمع اعتراضی در تل‌‎آویو، خواستار اولویت دادن به آزادی گروگان‌های در بند حماس شدند.

شماری از کودکان گروگان اسرائیلی که چهار ماه پیش در جریان یک معامله بین اسرائیل و حماس آزاد شدند، در این مراسم ترانه‌هایی در آرزوی آزادی بقیه گروگان‌ها خواندند.

معترضان به جای قرائت روایات باستانی خروج قوم یهود از سرزمین مصر در عید «پسح»، روایت امروزی از وضعیت مردم اسرائیل پس از حماس که ساکنان کیبوتص «بئری» نوشته بودند را خواندند.

بیش از صد تن از اعضای مزرعه اشتراکی بئری در حمله حماس کشته و هنوز ده‌ها تن دیگر از ساکنین آن در دست حماس هستند.

آیین‌های اعتراضی در شهر کیساریا و تل‌آویو ساعت‌ها طول کشید. گادی آیزنکوت، وزیر عضو کابینه جنگ اسرائیل که فرزند و خواهرزاده‌اش را به تازگی در عملیات کماندویی برای آزادی گروگان‌ها از دست داد، در جمع معترضان میدان تل‌آویو حاضر شد و با آن‌ها ابراز همدردی کرد.

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل در پاسخ به اعتراضات تأکید کرده که حماس آخرین راهکارهای ارائه شده از سوی آمریکا، مصر و قطر در مذاکرات هفته‌های اخیر در دوحه و قاهره را رد کرده است.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز دوشنبه شب اعلام کرد که حماس مسئول شکست مذاکرات برای آزادی گروگان‌های اسرائیلی است.

گروه حماس در بیانیه‌ای با محکوم کردن اظهارات او گفت که از خواسته‌های خود که شامل آتش‌بس دائمی، عقب‌نشینی ارتش اسرائیل و بازگشت فلسطینیان رانده‌شده به خانه‌های خود است، کوتاه نخواهد آمد.

بایدن: تعهد آهنین به اسرائیل در پیام شادباش «پسح»

از سوی دیگر، رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا دوشنبه شب در پیام شادباش عید «پسح» بر «تعهد آهنین» خود به «امنیت مردم یهود، امنیت اسرائیل و حق وجودی اسرائیل به عنوان یک کشور مستقل» تأکید کرد.

جو بایدن افزود: کمک آمریکا به اسرائیل در برابر حمله ایران و نیابتی‌های آن ادامه خواهد داشت.

او گفت: «ما هرگز نمی‌توانیم جنایات نفرت‌انگیز حماس را فراموش کنیم».

رئیس‌جمهور آمریکا تصریح کرد که دولت او «شبانه‌روز برای آزادی گروگان‌ها تلاش می‌کند و تا بازگرداندن آن‌ها به خانه آرام نخواهد گرفت».

آقای بایدن یهودی‌ستیزی را نیز محکوم کرد و گفت مبارزه دولت او علیه «رفتارهای نفرت‌انگیز» یهودی‌ستیزانه که در ماه‌های اخیر رو به افزایش بوده، ادامه دارد و «روایت باستانی آزار و شکنجه یهودیان یادآوری می‌کند که باید علیه این موج خطرناک یهودی‌ستیزی در مدارس و جوامع خود سخن بگوییم و سکوت، نشانه همدستی است».

حمله به رفح تا دو هفته دیگر؛ طراحی عملیات برای شش هفته

در همین حال، روزنامه وال استریت جورنال روز دوشنبه جزئیاتی از طرح مصوب در ارتش اسرائیل برای آغاز عملیات زمینی در رفح، بخش جنوبی باریکه غزه، را منتشر کرد.

این گزارش حاکی است ارتش تا دو هفته آتی وارد غزه خواهد شد و عملیاتی را برای شش هفته طراحی کرده است.

وال استریت جورنال نوشت ارتش برای جا‌به‌جایی یک میلیون فلسطینی در رفح آماده شده و پنج بیمارستان صحرایی برپا کرده است.

این گزارش حاکی است که ارتش اسرائیل از جنوبی‌ترین مرز غزه وارد خواهد شد و سپس به سوی بخش‌های شمالی‌تر رفح پیشروی خواهد کرد و برای همین است که مصر نیز در مرز خود تدابیر نظامی تدارک دیده است.

گزارش‌های پیشین رسانه‌های اسرائیل حاکی است که این کشور با خودداری از انجام حمله وسیع به ایران در پاسخ به حمله نظامی آن به اسرائیل، «موافقت آمریکا» را با آغاز عملیات زمینی در رفح جلب کرده است.

بنیامین نتانیاهو روز یکشنبه گفته بود که «به‌زودی ضربات دردناک بیشتری به حماس وارد می‌شود».