دور جدید نشست اعضای برجام روز جمعه ۱۷ اردیبهشت برگزار شد در حالی که گزارش‌ها از تلاش دیپلماتیک برای سرعت بخشیدن به لغو تحریم‌های آمریکا علیه ایران و بازگشت جمهوری اسلامی به تعهدات هسته‌ای خود حکایت دارد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز جمعه گزارش داد که ایران و آمریکا، به عنوان طرفین مناقشه، هر دو علائمی برای بازگشت به تعهدات برجامی نشان می‌دهند.

در این میان میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در کمیسیون مشترک برجام با انتشار توئیتی اظهار داشت که طرفین با سرعت بخشیدن به فرایند مذاکرات موافقت کرده‌اند.

وی نوشت: «به نظر می‌رسد همه این آمادگی را دارند که تا هر زمانی که برای دستیابی به توافق نیاز باشد در وین بمانند.»

دور چهارم نشست کمیسیون برجام روز جمعه آغاز شد در حالی که یک مقام ارشد دولت آمریکا یک روز قبل ازآن اعلام کرده بود دستیابی به توافق طی چند هفته آینده ممکن است و این موضوع تنها منوط به «تصمیم سیاسی» تهران است.

در این میان خبرگزاری رویترز از قول مقامات اروپایی و ایرانی گزارش داده که هنوز «شکاف‌های جدی» در مواضع ایران و آمریکا وجود دارد.

ایران که از اردیبهشت ۹۸ به صورت تدریجی شروع به عدول از برجام کرده، می‌گوید آماده بازگشت به تعهدات هسته‌ای خود است، اما «همه تحریم‌هایی که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ علیه ایران وضع شده است، باید لغو شود».

این در حالی است که بخش قابل توجهی از تحریم‌هایی که در دوران ریاست جمهوری آقای ترامپ علیه ایران وضع شده، ارتباطی با برنامه هسته‌ای ایران نداشته و در رابطه با تروریسم و حقوق بشر بوده است.

عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه و مذاکره‌کننده ارشد ایران در نشست‌ کمیسیون مشترک برجام، روز جمعه پس از پایان اولین جلسه از دور تازه گفت‌گوهای کمیسیون مشترک برجام اعلام کرد که آمریکایی‌ها آمادگی خود را برای برداشتن «بخش بزرگی از تحریم‌ها» علیه ایران ابراز داشته‌اند، اما از نظر ایران این گام «کافی نیست».

تاکنون ایران و آمریکا مذاکرات مستقیمی نداشته و اعضای برجام، شامل روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان، میان تهران و واشینگتن در حال میانجی‌گری هستند.

نشست کمیسیون برجام میان معاونان وزرای خارجه برگزار می‌شود، اما مذاکرات در سطح کارشناسان نیز همزمان در جریان است.

سخنگوی هیات اروپایی که رهبری نشست را بر عهده دارد، اعلام کرده که همزمان با نشست کمیسیون مشترک، مذاکرات کارشناسان در سطوح مختلف طی روزهای آینده ادامه خواهد داشت.

آقای عراقچی روز پنج‌شنبه به خبرگزاری ایرنا گفته بود تلاش داریم که هرچه زودتر این کار (توافق برجام) انجام شود، اما با این حال «تعجیل بی‌مورد» هم نخواهیم کرد.

وی اظهار داشت: «تعجیلی که باعث کاهش دقت شود نخواهیم کرد و همچنین اجازه فرسایشی شدن مذاکرات را هم نخواهیم داد.»

قبل از او نیز آقای اولیانوف گفته بود: «هنوز زود است هیجان‌زده شویم، اما همه شواهد نشان می‌دهد که باید انتظار موفقیت در مذاکرات و رسیدن به توافق در چند هفته آینده را داشت.»

در این میان ژان ایو لودریان روز پنج‌شنبه ۱۶ اردیبهشت به روزنامه گاردین گفت با توجه به عدول ایران از تعهدات هسته‌ای خود و جلوگیری از دسترسی جمهوری اسلامی به بمب هسته‌ای، نیازمند پیشرفت‌های فوری در مذاکرات برجام هستیم.

وی عنوان کرد آمریکا «بسیار مصمم» است تا پیشرفت در مذاکرات حاصل شود و در این راستا «ژست و علائم لازم» را که نشان از عزم واشنگتن برای لغو تحریمها دارد، نشان داده است، اما از طرف ایران چنین چیزی مشاهده نمی‌شود.