به دنبال ضرب‌الاجل سه‌ هفته‌ای که بنی گانتس، عضو ارشد کابینه جنگ اسرائیل، به بنیامین نتانیاهو در خصوص تغییر راهبرد اساسی این کشور از جمله در مورد آینده غزه داد، وزیران راستگرا در ائتلاف دولت از نخست‌وزیر خواستند هم بنی گانتس و هم وزیر دفاع را برکنار کند.

همزمان، به گزارش رسانه‌های اسرائیل، بنی گانتس به بنیامین نتانیاهو دوباره پیام داد که «مقهور» عوامل افراطی در دولت نشود و «تصمیم درست را بگیرد».

آقای گانتس شنبه شب، ۲۹ اردیبهشت، در یک نشست خبری گفت اگر بنیامین نتانیاهو تا ۱۹ خردادماه آینده راهبرد خود را در شش محور ارائه ندهد، او و حزبش از ائتلاف دولت خارج خواهند شد.

شش درخواست آقای گانتس در این زمینه‌ها عنوان شد:

اول: بازگرداندن شهروندان ربوده شده اسرائیلی؛ دوم: سرنگونی حکومت حماس و غیرنظامی کردن غزه و دادن امکان به تحقق طرحی مشترک با آمریکا، اروپا و کشورهای عرب و فلسطینیان برای اداره غیرنظامی این باریکه؛ سوم: پیشبرد عادی‌سازی رابطه با عربستان؛ چهارم: بازگرداندن ده‌ها هزار شهروند اسرائیلی که به خاطر حملات حزب‌الله خانه خود در شمال اسرائیل را رها کرده‌اند؛ پنجم: بازسازی شهرک‌های ویران شده در حمله حماس در جنوب اسرائیل؛ و ششم: تصویب طرحی برای سربازی همه شهروندان (بدون معافیت برای مذهبیون)

ایتامار بن‌گویر، وزیر امنیت ملی و رهبر یک جنبش راستگرای متحد دولت بنیامین نتانیاهو، در پیام‌ها و گفت‌وگوهای رسانه‌ای، بعد از اولتیماتوم بنی گانتس، اظهار داشت نخست‌وزیر باید هم گانتس و هم یوآو گالانت، وزیر دفاع، را برکنار کند.

آقای بن‌گویر روز یک‌شنبه، ۳۰ اردیبهشت، گفت افرادی بهتر از گالانت برای پست وزارت دفاع وجود دارند.

بتسال‌ئل اسموتریچ، وزیر دارایی و رهبر حزب «صهیونیسم مذهبی» در پاسخ به آقای گانتس در پیامی در شبکه ایکس نوشت «اسرائیل با شما یا بدون شما (در دولت) برنده جنگ است».

آقای اسموتریچ بنی گانتس و متحدان او را متهم کرد که سبب «تأخیر در عملیات نظامی ارتش در غزه شده» و «زیر فشار آمریکا، همچنان در پی تشکیل کشور فلسطین هستند».

خروج احتمالی بنی گانتس و هم‌حزبی‌های او از ائتلاف دولت، کابینه آقای نتانیاهو را ساقط نخواهد کرد زیرا در آن صورت این کابینه هنوز از حمایت ۶۴ عضو کنست از میان ۱۲۰ عضو پارلمان برخوردار است.

اما خروج حزب «اتحاد میهنی» از دولت، آقای نتانیاهو را بیشتر به نظرات جناح راست وابسته خواهد کرد.

پیش از واکنش‌های دو وزیر ارشد راستگرا به شروط بنی گانتس، دفتر نخست‌وزیری اسرائیل شنبه شب در یک بیانیه نوشت: «در حالی که سربازان قهرمان ما برای نابودی گردان‌های حماس در رفح می‌جنگند، بنی گانتس ترجیح می‌دهد به جای اولتیماتوم به حماس، برای نخست‌وزیر ضرب‌الاجل تعیین کند.»

دفتر نخست‌وزیری اسرائیل افزود: «شرایط تعیین شده از سوی بنی گانتس یک معنی دارد؛ پایان جنگ و شکست اسرائیل، رها کردن تلاش برای آزادی شهروندان ربوده شده، حفظ حکومت حماس و ایجاد یک کشور فلسطینی».

با این حال، ژنرال ذخیره گانتس در پاسخ دوباره به پیام دفتر نخست‌وزیر گفت بهتر است آقای نتانیاهو از مرعوب شدن از سوی متعصبان در دولتش دوری کرده و تصمیمات درست را بگیرد.

بنی گانتس، رئیس پیشین ستاد ارتش و رهبر حزب «اتحاد میهنی»، زمان کوتاهی پس از حمله گروه افراطی حماس به خاک اسرائیل، برای تقویت دولت در جنگ علیه حماس، وارد ائتلاف کابینه شد و همراه با گادی آیزنکوت، که او نیز پیشتر رئیس ستاد ارتش بوده، دو عضو از کابینه پنج نفری جنگ را تشکیل دادند.

وزیران راستگرای افراطی عضو کابینه جنگ نیستند.

مواضعی که ژنرال‌ها گانتس و آیزنکوت در دوره جنگ بیان کرده‌اند، با نظرات یوآو گالانت، وزیر دفاع، که هم‌حزبی بنیامین نتانیاهو در حزب لیکود است، نزدیک است.

آقای گالانت چهارشنبه گذشته در برابر دوربین‌ها به بنیامین نتانیاهو گفته بود که اداره نظامی یا غیرنظامی غزه از سوی اسرائیل یک خطا خواهد بود و نخست‌وزیر باید طرح خود را برای دوران پساجنگ در غزه ارائه کند.

آقای نتانیاهو درخواست‌های هم‌حزبی‌های خود و راستگرایان برای برکناری آقای گالانت را رد کرد و گفت «با او دیدار دو نفره خواهد داشت».

نظرسنجی‌های آخر هفته در اسرائیل نشان داده که بنی گانتس در حال حاضر محبوب‌ترین سیاستمدار برای افکار عمومی است، اما معلوم نیست در صورت برگزاری انتخابات زودهنگام بتواند دولت تشکیل دهد زیرا حمایت مردم از احزاب راست و مذهبی در رهگذر رویدادهایی که مردم اسرائیل از حمله حماس به خاک کشور خود و در دوره جنگ تحمل کردند، افزایش یافته است.

تشدید کشمکش سیاسی در دولت اسرائیل در شرایطی است که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، پس از سفر به عربستان برای گفت‌وگوهای بیشتر در مورد جنگ غزه، روز یک‌شنبه با ورود به اسرائیل با بنیامین نتانیاهو و سایر مقامات ارشد این کشور دیدار می‌کند.

کاخ سفید با عملیات زمینی گسترده اسرائیل در رفح مخالفت و بر لزوم حمایت از غیرنظامیان پناه گرفته در این بخش جنوبی باریکه غزه تأکید کرده است.