محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، روز چهارشنبه به طور رسمی اعلام کرد که در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران نامزد نخواهد شد.
آقای ظریف در پستی اینستاگرامی نوشت که نامزدی وی در انتخابات سال جاری «به خیر و صلاح مُلک و ملت نیست.»
وی نوشت: «به این قناعت وجدانی رسیدهام که آمدنم با توجه به دلواپسیهایی که در این هشت سال و به ویژه از نوروز امسال به قیمت تخریب انسجام و خودباوری ملی و امید و اعتماد مردم به نمایش گذاشته شد به خیر و صلاح مُلک و ملت نیست.»
آقای ظریف اضافه کرده که «در تنهاییهای خود بسیار اندیشیدهام، کاستیهای خودم و شرایط دشوار و پرتنش داخلی و خارجی را صادقانه سنجیدهام» و به این نتیجه رسیده است.
این خبر پس از آن منتشر میشود که از عصر روز سهشنبه، ۲۱ اردیبهشت، اخباری غیررسمی در شبکههای اجتماعی از دیدار محمدجواد ظریف، وزیر خارجه دولت حسن روحانی با محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین ایران و حسن خمینی درباره حضور وی در انتخابات ریاست جمهوری منتشر شد.
مصطفی فقیهی، صاحب امتیاز وبسایت انتخاب، با تائید خبر انجام این دیدار نوشته بود: «خبر دیدار امروز ظهر ظریف با محمد خاتمی و حسن خمینی جهت اقناع وی برای پذیرش کاندیداتوری صحیح است؛ اما برخلاف برخی اخبار منتشره، اطلاع دقیق دارم که ظریف قاطعانه حضور در انتخابات را رد کرده است.»
پیشتر و پس از انتشار فایل صوتی گفتوگوی محرمانه آقای ظریف که حاوی اظهارات وی درباره قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران، بود گمانهزنیهایی مبنی بر رد صلاحیت او در صورت شرکت در انتخابات مطرح شده بود.
محمدجواد ظریف در پست امروز خود در عین حال خطاب به مردم نوشته که «رأی ندادن یک انتخاب است؛ ولی انتخابی که تنها و تنها به پیروزی اقلیت میانجامد.»
این جمله وی واکنشی به فضای سرد و احتمال مشارکت بسیار اندک مردم در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ است که پس از ناکارآمدی دولت روحانی در عمل به وعدههای انتخاباتی خود و افزایش فشارها بر مردم رخ داده است.
محمدجواد ظریف که از روز چهارشنبه دور جدیدی از سفرهای خارجی را شروع میکند در عین حال نوشته است که سفرهای خارجی وی «در اجرای وظایف وزیر امور خارجه است و هیچ ارتباطی به گفتوگوهای وین ندارد.»
وی اضافه کرده که عباس عراقچی، معاون سیاسی وی و مذاکرهکننده ارشد تیم هستهای جمهوری اسلامی، مذاکرات وین را «اداره میکند و بنده هم از راه دور در کنار ایشان بودهام.»
آقای ظریف به کنایه اضافه کرد: «اکنون که خاطر دوستان دلواپس از نامزدیم آسوده شده، تقاضا میکنم به اولویت خودشان که کسب قدرت داخلی است بپردازند و بگذارند ما هم به اولویت خودمان که پاسداری از منافع ملی و رهانیدن مردم از تحریمهای ستمبار آمریکاست تمرکز کنیم.»
خبرگزاری ایسنا گزارش کرده که او امروز در راس هئیتی برای بررسی روابط دوجانبه و نیز درگیری میان اسرائیل و فلسطینیان، عازم سوریه شده است.
پس از افشای فایل صوتی ظریف که در آن از قاسم سلیمانی به خاطر ترجیح «میدان بر دیپلماسی» انتقاد شده بود، فشارها بر ظریف افزایش یافت و حتی رهبر جمهوری اسلامی نیز در این زمینه موضعگیری کرد.
علی خامنهای به صراحت گفت: «سیاست خارجی در هیچ جای دنیا در وزارت خارجه تعیین نمیشود. در همه جای دنیا مربوط به مجامع بالادستی و مسئولین عالی رتبه هستند که تعیین میکنند. البته وزارت خارجه هم مشارکت دارد. امّا مجری است.»
ظریف نیز پس از آن ضمن ابراز تاسف گفت که این «نقطهنظرات شخصی» او بوده و «صرفا برای انتقال تجربیات» بیان شده بود.