منابع ترکیه پیش‌بینی می‌کنند که حزب کارگران کردستان (PKK) به‌زودی و طی دو هفته آینده، کنگره عمومی خود را برگزار کرده و انحلال و خلع سلاح خود را اعلام خواهد کرد.

روز دوشنبه، گزارش‌هایی از منابع اطلاعاتی آنکارا منتشر شد که نشان می‌دهد PKK قصد دارد این اعلامیه را پیش از جشن نوروز در ماه مارس منتشر کند.

منابع می‌گویند که اگر پروژه حزب جنبش ملی‌گرایان (MHP) به رهبری دولت باغچلی در ائتلاف مردم موفق باشد و این امر به فراخوان عبدالله اوجالان برای انحلال حزب و کنار گذاشتن سلاح‌ها منجر شود، اوجالان ۷۵ ساله از آزادی مشروط برخوردار خواهد شد.

این منابع همچنین فاش کردند که اوجالان پس از آزادی، در جزیره ایمرالی در دریای مرمره، واقع در غرب ترکیه، اقامت خواهد داشت. این به آن معناست که حکم حبس ابد او پس از ۲۶ سال تغییر کرده و وی اجازه خواهد داشت ملاقات‌هایی داشته باشد.

به نقل از روزنامه الشرق الاوسط، که از روزنامه ترکی NAFS گزارش داده است، اوجالان با مجوز مقامات ترکیه، امکان سفر در داخل کشور را خواهد داشت اما حق خروج از ترکیه و شرکت در انتخابات را نخواهد داشت. این روزنامه همچنین نوشت که موضوع اعطای «حق امید» به اوجالان امسال مورد بررسی قرار خواهد گرفت و مذاکرات رسمی در این زمینه احتمالاً تابستان آینده آغاز خواهد شد.

در ماه اکتبر، باغچلی پیشنهاد حق امید را برای اوجالان مطرح کرد. این مفهوم، که ریشه در دادگاه حقوق بشر اروپا دارد، به زندانیان محکوم به حبس ابد این امکان را می‌دهد که در صورت سپری کردن بخش قابل‌توجهی از محکومیت خود، به جامعه بازگردند. اما اجرای چنین پیشنهادی در ترکیه مستلزم اصلاح برخی قوانین است.

این خبر هنوز از سوی منابع رسمی ترکیه تأیید نشده و بیشتر بر اساس گمانه‌زنی‌های منابع امنیتی آنکارا و رسانه‌های نزدیک به دولت مطرح شده است.پیش از این نیز بارها ادعاهای مشابهی درباره انحلال PKK و آزادی احتمالی اوجالان مطرح شده، اما تاکنون هیچ‌یک از آنها به نتیجه نرسیده است.

حزب MHP که دولت باغچلی آن را رهبری می‌کند، یکی از متحدان اصلی حزب عدالت و توسعه (AKP) و رجب طیب اردوغان است.باغچلی در سال‌های گذشته موضعی بسیار سختگیرانه علیه کردها و PKK داشته و مطرح کردن چنین ایده‌ای از سوی او متناقض به نظر می‌رسد، مگر اینکه در پشت پرده معاملات سیاسی خاصی جریان داشته باشد.

دولت ترکیه ممکن است با انتشار چنین اخباری در رسانه‌ها، واکنش گروه‌های مختلف سیاسی، به‌ویژه کوردها، را آزمایش کند.همچنین، طرح این موضوع می‌تواند ابزاری برای فشار بر نیروهای PKK جهت مذاکره و توافق احتمالی باشد.

از سوی دیگر، این احتمال وجود دارد که دولت ترکیه بخواهد افکار عمومی را برای تغییر سیاست‌های آینده درباره اوجالان آماده کند.تاکنون هیچ واکنش رسمی از سوی PKK یا رهبران جنبش کوردها در مورد این ادعاها منتشر نشده.

در گذشته، هرگونه بحث درباره مذاکره با اوجالان موجب اختلاف میان گروه‌های کورد شده است، زیرا برخی آن را یک تله سیاسی از سوی دولت ترکیه می‌دانند.هواداران اوجالان ممکن است از این پیشنهاد حمایت کنند، اما گروه‌های تندروتر PKK بعید است که به‌سادگی تسلیم چنین سناریویی شوند.

اگر ترکیه به‌صورت جدی قصد اجرای «حق امید» برای اوجالان را داشته باشد، این موضوع می‌تواند تأثیر عمیقی بر فضای سیاسی و امنیتی منطقه داشته باشد.اما با توجه به مواضع سرسختانه دولت باغچلی و اردوغان در قبال کردها و PKK، هنوز مشخص نیست که این پیشنهاد تا چه حد جدی است و آیا به مرحله اجرا خواهد رسید یا خیر.