برخی از فعالان رسانه‌ای می‌گویند اطلاعات سپاه و ماموران قضائی به آنها هشدار داده‌اند مطلبی در نقد ابراهیم رئیسی ننویسند. جانشین فرمانده ناجا هم برخی داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری را به گفتن سخنان “وطن‌فروشانه” متهم کرد.

هنوز نتیجه بررسی صلاحیت داوطلبان نامزدی در انتخابات دوره سیزدهم ریاست جمهوری اعلام نشده که ظاهرا نهادهای حاکمیتی به نفع ابراهیم رئیسی، منصوب علی خامنه‌ای به عنوان رئیس قوه قضائیه وارد عمل شده‌اند.

از صبح دیروز، چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت (۱۹ مه) تعدادی از فعالان رسانه‌ای ساکن ایران از “تهدید و ارعاب خود برای پرهیز از نقد رئیسی” خبر داده‌اند و اغلب رسانه‌های خارج کشور هم به این موضوع پرداخته‌اند.

آغاز تهدید و فشار همزمان با ثبت‌نام رئیسی

گفته می‌شود، تهدید فعالان رسانه‌ای از همان روز شنبه، ۲۵ اردیبهشت که رئیسی برای ثبت‌نام به عنوان داوطلب نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری به ستاد انتخابات کشور رجوع کرد، آغاز شده است.

مهدی مهدویان که خود را “شبه‌ روزنامه‌نویس سابق و با افتخار یک اصلاح‌طلب” معرفی می‌کند در یک پیام توئیتری می‌گوید، “عوامل” رئیسی در دستگاه قضائی روز شنبه دو نفر را به خاطر توئیت علیه او احضار کرده‌اند و “هر روز” با فعالان رسانه‌ای تماس می‌گیرند تا مطالبشان علیه او را پاک کنند

از آنجا که قوه قضائیه در انتخابات ریاست جمهوری به طور مستقیم مسئولیت دارد، عده‌ای معتقدند رئیس این قوه برای نامزدی در انتخابات باید استعفا دهد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، سعید باقری، وکیل دادگستری ۲۷ اردیبهشت در یادداشتی نوشت، هیچ قانونی نامزدی رئیس قوه قضائیه در انتخابات ریاست جمهوری را وابسته به استعفای او نکرده و در آئین‌نامه اجرایی انتخابات هم به این مسئله اشاره نشده است.

او می‌گوید رئیس قوه قضائیه در هیئت‌های نظارت و اجرایی انتخابات “عضویت مستقیم” ندارد و از آنجا که روسای جمهوری هم برای نامزدی در دوره دوم نیازی به استعفا نداشته‌اند، ابراهیم رئیسی هم می‌تواند بدون استعفا دادن نامزد انتخابات شود.

کارمندان قوه قضائیه علیه منتقدان رئیسی

حسین رزاق، فعال رسانه‌ای که به گفته خودش بهمن ماه سال پیش در دادگاه انقلاب تهران به “تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی” متهم شد، ۲۸ اردیبهشت ارعاب و تهدید فعالان فضای مجازی توسط کارمندان یک قوه را که رئیس‌شان نامزد انتخابات شده، مصداق فساد عنوان کرد.

فرشته قاضی، روزنامه‌نگار نیز روز گذشته (۲۹ اردیبهشت) در یک پیام توئیتری از هشدار “اطلاعات سپاه و دادسرای فرهنگ و رسانه” به فعالان رسانه‌ای در مورد انتقاد از ابراهیم رئیسی خبر داد

برخی منابع می‌گویند، هشدار در مورد خودداری از انتشار مطالب انتقادی درباره رئیسی توسط سرپرست دادسرای فرهنگ و رسانه انجام شده و چند نفر گفته‌اند شعبه ۱۳ این دادسرا این کار را انجام داده است.

کارزار نهادهای حاکمیتی به نفع رئیس قوه قضائیه

گزارش‌ها و اظهارات شماری از فعالان رسانه‌ای حاکی است که پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا) نیز در تهدید و ارعاب افراد برای خودداری از انتشار مطالب انتقادی درباره ابراهیم رئیسی نقش داشته است.

در فاصله ۲۱ تا ۲۵ اردیبهشت نزدیک به ۶۰۰ نفر برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری در ستاد انتخابات وزارت کشور ثبت‌نام کردند.

شورای نگهبان به طور معمول فقط صلاحیت تعداد انگشت‌شماری از ثبت‌نام کنندگان را تائید می‌کند. عباسعلی کدخدایی، سخنگوی این شورا چهارشنبه شب در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد بررسی صلاحیت ثبت‌نام‌کنندگان در مهلت پنج روزه خاتمه نیافت و این مهلت مطابق قانون پنج روز دیگر تمدید شد.

ابراهیم رئیسی نامزد مورد حمایت اغلب گروه‌های جناح موسوم به اصولگرایان است و با توجه به انتصاب او به عنوان رئیس قوه قضائیه از سوی رهبر جمهوری اسلامی از پشتیبانی نهادهای حاکمیتی، به خصوص نیروهای نظامی و امنیتی نیز برخوردار است.

حمله به همکاران و نزدیکان دولت

برای انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری شماری از اصلاح‌طلبان و افراد نزدیک و حامی دولت حسن روحانی نیز ثبت‌نام کرده‌اند.

هنوز نام تائید صلاحیت‌شدگان از سوی شورای نگهبان اعلام نشده، حمله نظامیان و بسیجیان به داوطلبان “غیرخودی” آغاز شده است.

به گزارش خبرگزاری فارس، از رسانه‌های نزدیک به سپاه پاسداران، بسیج دانشجویی دانشگاه‌های فنی ‌و‌حرفه‌ای سراسر کشور در بیانیه‌ای از شورای نگهبان خواستار رد صلاحیت “مسببین وضعیت امروز مملکت” شد.

این درخواست به معنای کنار گذاشتن کسانی مانند اسحاق جهانگیری، معاون اول روحانی، محمد شریعتمداری، وزیر کار و عباس آخوندی، وزیر پیشین راه است. علی لاریجانی، رئیس پیشین مجلس هم می‌تواند به خاطر چرخش به سمت دولت در سال‌های گذشته یکی از این افراد باشد.

هنوز فهرست نهایی نامزدان انتخابات ریاست جمهوری مشخص نشده و احتمال حضور برخی از این افراد در بین آنها برای افزایش مشارکت کم نیست.

تهدید رقیبان احتمالی رئیسی

پیش از آغاز رسمی تبلیغات انتخاباتی برخی از ثبت‌نام کنندگان، به خصوص در فضای مجازی فعال شده‌اند و به طرح دیدگاه‌های خود می‌پردازند.

قاسم رضایی، جانشین فرمانده نیروی انتظامی (ناجا) صبح پنج‌شنبه، سی‌ام اردیبهشت بدون نام بردن از فرد خاصی برخی از داوطلبان نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری را به خاطر اظهاراتشان به “وطن‌فروشی” متهم کرد.

به گزارش خبرگزاری ایسنا این مقام ارشد ناجا با انتقاد از برخی نامزدان انتخابات گفته است: «برخی از افراد مصاحبه‌هایی انجام می‌دهند که وقتی آن را بررسی می‌کنیم، جز وطن‌فروشی چیزی ندارد. این افراد عرق ملی را از دست داده‌اند و خود را نوکر و مزدور آن طرف آب‌ها می‌داند.»

رضائی تهدید کرده که نیروی انتظامی “به پشتیبانی مردم و به خواست مردم” با این افراد ذره‌ای هم مماشات نخواهد کرد. به نظر می‌رسد این تهدیدها متوجه رقیبان احتمالی ابراهیم رئیسی و اقدام دیگری در جهت حمایت از او باشد.