وزارت کشور ایران روز سهشنبه، چهارم خرداد، در اطلاعیهای رسمی اسامی هفت نامزد تائید صلاحیتشده از سوی شورای نگهبان برای شرکت در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران را اعلام کرد.
این فهرست هفت نفره عینا تائید فهرستی است که خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، دوشنبه شب بر اساس یک منبع «مطلع» منتشر کرد و جنجال گستردهای در فضای سیاسی ایران ایجاد کرد.
بر اساس فهرستی که وزارت کشور اعلام کرده، شورای نگهبان از میان داوطلبان، تنها صلاحیت ابراهیم رئیسی، محسن رضایی، محسن مهرعلیزاده، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، عدالناصر همتی و امیرحسین قاضیزاده هاشمی را تائید کرده است.
علی لاریجانی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی و رئیس پیشین مجلس و اسحاق جهانگیری، معاون اول دولت روحانی از غایبان بزرگ این فهرست هستند.
این شورا در عین حال صلاحیت محمود احمدینژاد، عزتالله ضرغامی، محسن هاشمی رفسنجانی، محمد شریعتمداری، مسعود پزشکیان، سعید محمد، علی مطهری، محمود صادقی، مصطفی کواکبیان، شمسالدین حسینی و مصطفی تاجزاده را رد کرده است.
برخی داوطلبان شرکت در انتخابات ۱۴۰۰ همچون محمد عباسی، حسین دهقان و رستم قاسمی هم طی بیانیههای جداگانهای انصراف خود را از حضور در رقابتهای انتخاباتی اعلام کرده بودند.
علی لاریجانی در شرایطی رد صلاحیت شده که پیش از این پیشبینی میشد در صورت تائید صلاحیت او، نامزد اصلی اصلاحطلبان در انتخابات باشد.
پیش از اعلام رسمی نامزدها، مهدی فضائلی، عضو دفتر رهبر جمهوری اسلامی در توئیتی ابراز امیدواری کرده بود که علی لاریجانی از «آزمون دشوار و مهم سیاستورزی مؤمنانه… سربلند بیرون» بیاید.
علی لاریجانی، رئیس پیشین مجلس نیز پس از انتشار خبر رد صلاحیت وی در بیانیهای نوشت: «حال که روند انتخابات این گونه رقم زده شد، بنده وظیفه خویش را در پیشگاه الهی و ملت عزیز انجام دادهام و راضی به رضای الهی هستم.»
وی توضیح بیشتری پیرامون منظور خود درباره «رقم خوردن» انتخابات نداده است.
پس از انتشار فهرست خبرگزاری فارس مبنی بر رد صلاحیت جهانگیری و لاریجانی، انتقادهای بسیار به شورای نگهبان وارد شد و در اتاقهای مختلفی که در شبکه کلابهاوس برپا است و در شبکههای مجازی، کاربران و فعالان از تصمیم نظام برای به قدرت نشاندن ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهوری ایران سخن میگویند.
ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه و کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری نیز در واکنش به اعلام نتایج بررسی صلاحیتها مدعی شد: «از دیروز عصر که از نتایج تعیین صلاحیتها مطلع شدم تماسهایی گرفتم و در حال انجام رایزنیهایی هستم که صحنه انتخابات رقابتیتر و مشارکتیتر شود.»
در شبکههای مجازی نیز فیلمی از اظهارات امروز علیرضا بیگی، نماینده تبریز در صحن علنی مجلس منتشر شده که از «محاصره» منزل محمود احمدینژاد خبر میدهد.
رئیس دولتهای نهم و دهم پیش از این تهدید کرده بود در صورت رد صلاحیت، انتخابات را تحریم خواهد کرد.
در این دوره از انتخابات، ۵۹۲ نفر برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری ثبتنام کرده بودند که در نهایت صلاحیت هفت نفر تأیید شد.
اعلام نامزدهای تائید صلاحیتشده از سوی شورای نگهبان در شرایطی اعلام شده که انتخابات ریاست جمهوری ایران که از استانداردهای سازمان ملل در زمینه «آزاد و عادلانه» بودن بهدور است، در هفتههای اخیر در فضایی بسیار سرد و شبهتحریمی به سر میبرد و بسیاری از فعالان مدنی و سیاسی در بحثهای زنده در شبکههای اجتماعی بویژه «کلاب هاوس» به این مسئله اذعان دارند.
برخی فعالان سیاسی و چهرههای جنبش سبز از جمله ابوالفضل قدیانی، خانواده کشتهشدگان آبان و قربانیان سرنگونی هواپیمای اوکراینی نیز خواستار تحریم انتخابات شدهاند.
نامزدهای سیزدهمین دوره ریاست جمهوری از هفتم تا ۲۶ خرداد ۱۴۰۰ خردادماه برای برنامههای خود تبلیغ خواهند کرد و روز جمعه، ۲۸ خرداد نیز انتخابات برگزار خواهد شد.