رئیس جمهور بلاروس روز چهارشنبه از اقدام خود برای فرود اجباری یک هواپیما و بازداشت یک روزنامهنگار منتقد دفاع کرد و در قبال تحریمهای اروپایی مرتبط با این قضیه، اروپا را تهدید به «اقدامات تلافیجویانه» کرد.
بنا بر گزارشها، دولت بلاروس خواستار مذاکره با غرب در این مورد شده و در عین حال تهدید کرده است که مینسک میتواند واردات و همچنین حمل و نقل بین کشوری را در واکنش به تنبیهات غرب، محدود کند.
هنوز مشخص نیست اشاره دقیق این تهدید مربوط به چه نوع ترانزیتی است، اما نفت و گاز روسیه در مسیر خود به اروپا از بلاروس میگذرد.
بلاروس اخیراً با فرود اجباری هواپیمای مسافربری رایانایر در فرودگاه مینسک و بازداشت رامان پراتاسوویچ، روزنامهنگار مخالف الکساندر لوکاشنکو، خشم دولتهای غربی را برانگیخته است.
این پرواز از آتن عازم لیتوانی بود که نیروهای امنیتی بلاروس با «اخطار دروغین» بمبگذاری در هواپیما وادارش کردند که در فرودگاه مینسک بنشیند. اتحادیه اروپا از این اقدام دولت بلاروس به عنوان «هواپیماربایی» نام برده و خواستار آزادی فوری آقای پراتاسوویچ شده است.
اتحادیه اروپا شامگاه دوشنبه، سوم خرداد، بر سر تحریم بلاروس، از جمله ممنوعیت استفاده هواپیماهای این کشور از آسمان و فرودگاههای ۲۷ کشور عضو این اتحادیه توافق کرد.
به نوشته خبرگزاری رویترز، الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس، روز چهارشنبه از این اقدام خود دفاع کرد و غرب را متهم کرد که با «جنگی ترکیبی» قصد «خفه کردن» این کشور شوروی سابق را دارد.
در همین حال، سه روز پس از رویداد مربوط به فرود اجباری هواپیما، اپوزیسیون بلاروس با صدور بیانیهای از آماده شدن برای «مرحله جدیدی» از اعتراضات فعال علیه الکساندر لوکاشنکو خبر داده است.
مخالفان، دولت لوکاشنکو را متهم میکنند که با تقلب در انتخابات بر سر کار آمده و آمریکا و اتحادیه اروپا نیز پیروزی الکساندر لوکاشنکو در انتخابات چندی پیش را به رسمیت نشناخته و دولت او را غیرقانونی میدانند.