حسن خمینی، نوه آیت‌الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، با انتقاد از “اندیشه بسته و ناکارآمد” شورای نگهبان در روند تایید صلاحیت داوطلبان ریاست جمهوری گفت که اگر جای نامزدهای تایید شده بود، انصراف می‌داد چون “دولت برآمده از این انتخابات توان حل هیچ مشکلی را ندارد.”

حسن خمینی که پیشتر با توصیه آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، از داوطلب شدن برای انتخابات منصرف شده بود، شورای نگهبان را متهم کرد که با رد صلاحیت گسترده “تیشه به ریشه انقلاب” زده و هشدار داد که “هر حرکتی که بخواهد نافی عنصر جمهوری باشد یک حرکت ضد انقلابی است.”

حسن خمینی و محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، از جمله کسانی بودند که اصلاح‌طلبان و میانه‌روها به نامزدی آنها در انتخابات امید بسته بودند اما هیچ کدام داوطلب ریاست جمهوری نشدند.

از میان کسانی که ثبت‌نام کردند اسحاق جهانگیری، معاون اول ریاست جمهوری، علی لاریجانی، رئیس سابق مجلس و مشاور رهبر جمهوری اسلامی و محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهور پیشین رد صلاحیت شدند.

در فهرست هفت نفری افراد تایید شده هیچ نامزد شاخصی از گروه‌ها و احزاب غیراصولگرا دیده نمی‌شود.

line

فهرست نهایی نامزدهای انتخابات ۱۴۰۰:

ابراهیم رئیسی – محسن رضایی – محسن مهرعلیزاده – سعید جلیلی – علیرضا زاکانی – عبدالناصر همتی – امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی

line

شورای نگهبان که در عمل قدرتمندترین نهاد غیرانتخابی در تعیین نامزدهای انتخابات در جمهوری اسلامی است، در دهه‌های گذشته همواره با حمایت قاطع آیت‌الله خمینی و خامنه‌ای و مصونیت کامل در قبال هر گونه تصمیم‌گیری کار خود را دنبال کرده و نسبت به انتقادها و اعتراض‌ها بی‌اعتنا بوده است.

صادق لاریجانی، عضو فقیه این شورا و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، بعد از رد صلاحیتها از جمله برادرش، به تصمیم‌های شورای نگهبان و دخالت دستگاه‌‌های امنیتی در آن اعتراض کرد و آن را “غیرقابل دفاع” خواند.

تصمیم شورای نگهبان با انتقاد گسترده گروه‌های مختلف سیاسی در داخل جمهوری اسلامی روبرو شده و بسیاری این نهاد را متهم کرده‌اند که با این کار عملا راه را برای ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه، هموار کرده است.

شش عضو حقوقدان شورای نگهبان با توصیه رئیس قوه قضاییه که خود منصوب رهبر جمهوری اسلامی است، تعیین می‌شوند.

آقای رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۶ هم نامزد شد اما با وجود انصراف محمد باقر قالیباف، رئیس کنونی مجلس به نفع او، از حسن روحانی شکست خورد.

حسن خمینی با انتقاد تند از شورای نگهبان اعضای آن را به “نشناختن روح و ماهیت جمهوری اسلامی” متهم کرد و گفت “کافی است آقایان یک لحظه از کسوت خود بیرون آیند، آیا عملکرد خود را می‌پذیرند”.

او هشدار داد که دولت برآمده از این انتخابات “خود را هم در مقابل مردم و هم در مقابل خدا مسئول خواهند یافت و ناتوان در حل مسائل صحنه را ترک خواهند کرد.”

سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری ایران روز جمعه، ۲۸ خرداد سال۱۴۰۰ برگزار می‌شود.https://bbc.com/ws/av-embeds/cps/persian/iran-57257019/p09jldz5/faتوضیح ویدئو،

انتخابات ریاست جمهوری ایران: فقط ۷ نفر از سد شورای نگهبان پریدند

line

واکنش داوطلبان سرشناسی که رد صلاحیت شدند:

علی لاریجانی: حال آنکه روند انتخابات اینگونه رقم زده شد، بنده وظیفه خویش را در پیشگاه الهی و ملت عزیز انجام داده‌ام و راضی به رضای الهی هستم.

اسحاق جهانگیری: به خدا پناه می‌برم و عدم احراز صلاحیت بسیاری از شایستگان را تهدیدی جدی برای مشارکت همگانی و رقابت عادلانه گرایش ها و جریان‌های سیاسی به ویژه اصلاح‌گرایان می‌دانم و امیدوارم که جمهوریت نظام، مشارکت موثر مردم در تعیین سرنوشت خود، منافع ملی و آینده ایران فدای مصالح آنی سیاسی نشود.

محمود احمدی‌نژاد: چرا باید مرا رد کنند؟ چنین حقی را هیچ کس ندارد و من این عمل ناحق را هرگز نه تایید و نه در برابر آن سکوت می کنم. مسئول وضعیت اخیر هم دولت و هم حکومت است، ولی اگر من رد صلاحیت بشوم و وضعیت بدتر بشود که صد در صد خواهد شد، مردم دیگر این را از چشم دولت نمی بینند، بلکه فقط آن را از چشم حکومت خواهند دید.