محمدجواد حجتی کرمانی، عضو سابق مجلس خبرگان رهبری، از رهبر جمهوری اسلامی خواست مردم را از زحمت شرکت در «انتخابات فرمایشی» معاف کرده و با «حکم حکومتی» ابراهیم رئیسی را به عنوان رئیس جمهور منصوب کند.

آقای حجتی کرمانی که از روحانیان نزدیک به آیت‌الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، بوده و با رهبر فعلی جمهوری اسلامی هم سابقه دوستی دارد با انتشار بیانیه‌ای از آیت‌الله خامنه‌ای خواست تا مردم را «از زحمت شرکت در انتخابات صوری نمایشی-فرمایشی معاف فرموده و از مصرف بیهوده و مسرفانه ده‌ها میلیاردی انتخابات جلوگیری کنند».

او از اعلام نامزدهای یکدست ریاست جمهوری به دست شورای نگهبان انتقاد کرده و نوشته است که دستاورد سیاسی «کسانی که سیاست نمی‌دانند و به آراء و افکار صاحب‌نظران وقعی نمی‌نهند همین است!»

آیت‌الله خامنه‌ای روز پنج‌شنبه، ۶ خرداد، بدون اعتنا به انتقادات گسترده از عملکرد شورای نگهبان، از رویه این نهاد در رد صلاحیت‌ گسترده حمایت کرد و با وجودی که بسیاری از جریان‌های سیاسی و اقشار مردمی، در انتخابات ریاست‌ جمهوری ۱۴۰۰ هیچ نماینده‌ای ندارند، آقای خامنه‌ای خطاب به مردم گفت به افرادی که تحریم انتخابات را «ترویج» می‌کنند، «اعتنا» نکنند.

بسیاری از فعالان سیاسی و کاربران فضای مجازی معتقدند ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه ایران که هنوز از پست کنونی خود کناره‌گیری نکرده، نامزد اصلی رهبر جمهوری اسلامی برای این انتخابات است و نهادهای تحت حاکمیت علی خامنه‌ای از جمله شورای نگهبان، این بار همه شرایط را برای موفقیت وی در انتخابات ریاست‌ جمهوری آماده کرده‌اند.

بر اساس اعلام وزارت کشور ایران، شورای نگهبان از میان داوطلبان، تنها صلاحیت ابراهیم رئیسی، محسن رضایی، محسن مهرعلیزاده، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، عدالناصر همتی و امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی را تایید کرده است.

علی لاریجانی مشاور رهبر جمهوری اسلامی و رئیس پیشین مجلس، اسحاق جهانگیری معاون اول دولت روحانی، مصطفی تاجزاده از چهره‌های شاخص اصلاح طلبان، مسعود پزشکیان نایب رئیس سابق مجلس و محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهوری پیشین ایران، از غایبان بزرگ این فهرست هستند.

علاوه بر صادق لاریجانی، رئیس پیشین قوه قضائیه ایران و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام که از دخالت نهادهای امنیتی در رد صلاحیت‌های گسترده شورای نگهبان خبر داده و آن‌ها را به «دخالت‌های فزاینده از طریق گزارش‌های خلاف واقع در تصمیم‌سازی‌های» این شورا متهم کرده، حسن روحانی، حسن خمینی و محمد خاتمی نیز نسبت به این موضوع به صراحت اعتراض کرده‌اند.

انتخابات ریاست‌جمهوری ایران روز ۲۸ خرداد در شرایطی برگزار خواهد شد که رشته اعتراضات اخیر سراسری در ایران، از جمله در دی‌ماه ۹۶، مردادماه ۹۷ و آبان‌ماه ۹۸ کلیت نظام جمهوری اسلامی را هدف گرفته‌اند و در آن‌ها شعارهایی علیه هر دو جناح اصلاح‌طلب و اصولگرا نیز سر داده شد.