وزیر خارجه آمریکا روز پنج‌شنبه به اسرائیل هشدار داد که کوچاندن خانواده‌های فلسطینی از محله «شیخ جراح» در شرق بیت‌المقدس/ اورشلیم به یک جنگ دیگر منجر خواهد شد.

آنتونی بلینکن پنج‌شنبه شب، ششم خرداد، در پایان سفر به منطقه، اظهار داشت که در صورت عملی شدن تخلیه اجباری ساکنان شماری از خانه‌های محله «شیخ جراح» هنوز این ظرفیت در منطقه وجود دارد که تنش و نزاع بر سر آن، به یک جنگ تازه بینجامد.

وزیر خارجه آمریکا این سخنان را در مصاحبه تلفنی با سایت اکسیوس و هنگام عبور از آسمان اسرائیل در راه بازگشت به واشینگتن بیان کرد.

آقای بلینکن چند روز پس از برقراری آتش‌بس میان اسرائیل و حماس، در نخستین سفر خود به منطقه با محوریت قضیه فلسطینی، با نخست وزیر و شماری از مقامات اسرائیل، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی و نیز با سران مصر و اردن دیدار و گفت‌وگو کرد.

وی به اکسیوس افزود که نگرانی از عواقب اقدامات طرفین را که ممکن است به جنگ و در نهایت به تضعیف چشم‌انداز تحقق راهکار دو کشوری (تشکیل کشور فلسطین در کنار اسرائیل) منجر شود، مطرح کرده‌ایم.

وزیر خارجه آمریکا اظهارداشت، غیر از آتش‌بس، دوری کردن از اقداماتی که عامدانه یا ناخواسته به تکرار دور خشونت شود، اهمیت دارد.

وی افزود که در خصوص تحریک به خشونت با سران فلسطینی نیز گفت‌وگو کرده و همچنین از نقش سازنده اردن و مصر در مقابله با خشونت و برقراری آتش‌بس اخیر میان اسرائیل و فلسطینیان تقدیر کرده است.

آمریکا از آغاز بحران «شیخ جراح» از اسرائیل خواسته بود که از تخلیه ساکنان آن خودداری کند، اما پس از درگرفتن جنگ اسرائیل و حماس، از اسرائیل که مورد حملات شدید راکتی حماس بود، حمایت کرد.

دیوان عالی اسرائیل در آغاز درگیری‌های شدید میان نظامیان این کشور و فلسطینیان معترض در شرق اورشلیم بر سر خانه‌های «شیخ جراح»، نشستی را که قرار بود در مورد سرنوشت این املاک برگزار کند، به تاخیر انداخت اما این امر از ادامه بحران جلوگیری نکرد.

دیوان عالی از آویخای مندل‌بلیت، دادستان، خواسته تا روز ۱۸ خرداد نظر حقوقی خود در مورد خانه‌های یادشده را ارائه دهد.

به نوشته تایمز اسرائیل، یک قانون اسرائیلی مصوب سال ۱۹۷۰ به یهودیان اجازه می‌دهد که زمین و خانه‌هایی را که اجدادشان قبل از تاسیس اسرائیل در سال ۱۹۴۸ در شرق بیت‌المقدس خریداری کرده‌اند، پس بگیرند اما قانون مشابهی وجود ندارد که به فلسطینیانی که خانه‌هایشان از سوی یهودیان تصرف شده، امکان بازپس‌گیری بدهد.

اصولا یک قانون دیگر اسرائیل که تنها دو سال بعد از تاسیس این کشور در کنست تصویب شد، تاکید کرده که فلسطینیان هیچ حقی برای بازپس‌گیری اموال خود ندارند.

فلسطینیان بی‌شماری می‌گویند که خانه‌ها و اموال والدین و بستگان‌شان اکنون به خانه‌های یهودیان در غرب اورشلیم و نقاط دیگر اسرائیل مبدل شده و حق بازپس‌گیری از آنها سلب شده است.

«عیر عامیم»، یک گروه حقوق بشری که در امور بیت‌المقدس فعالیت می‌کند، هشدار داده که اخراج ۷۰ فلسطینی از خانه‌های «شیخ جراح»، مقدمه‌ای برای اخراج دست‌کم ۲۰۰ فلسطینی دیگر خواهد بود.

ماه گذشته پس از هفته‌ها درگیری در محله «شیخ جراح»، فلسطینیان در آخرین جمعه ماه رمضان در «حرم شریف» در حمایت از ساکنان این محله تظاهرات کردند که به زد و خوردهای شدید با پلیس اسرائیل و ورود پلیس به صحن حرم کشیده شد.

حماس اخطار داده بود که اگر اسرائیل «شهرک‌نشین‌ها» را از «شیخ جراح» و نظامیان خود را از «حرم شریف» بیرون نبرد، عواقب رویدادها بر دوش اسرائیل خواهد بود.

حماس روز ۲۰ اردیبهشت با شلیک هفت راکت، به سوی حومه اورشلیم، اخطار خود را عملی کرد که در پاسخ به آن، ارتش اسرائیل به مدت ۱۲ روز باریکه غزه را به سختی بمباران کرد.

حماس نیز در این مدت ۴۳۰۰ راکت دیگر به اسرائیل شلیک کرد؛ ۲۴۸ فلسطینی در غزه کشته و ۱۹۴۸ تن زخمی شده و خسارات عظیمی به بار آمد و اسرائیل نیز متحمل ۹ کشته از میان شهروندان خود شد؛ سه کارگر خارجی نیز در اسرائیل کشته شدند. خسارات زیادی نیز به اموال اسرائیل وارد شد. به اقتصاد اسرائیل نیز در این چند روز بیش از دو میلیارد دلار آسیب رسیده است.

یعکوو شبتای، فرمانده پلیس اسرائیل، گفته بود که ایتامار بن‌گویر، یک نماینده مجلس حامی شهرک‌نشین‌ها، با اقدامات تحریک‌آمیز خود در محله «شیخ جراح» عامل انتفاضه جدید علیه اسرائیل بوده است.

اما وزارت خارجه اسرائیل رسما فلسطینیان را متهم کرد که از موضوع اختلافات بر سر املاک که «یک قضیه خصوصی» میان افراد است، برای ایجاد خشونت و آشوب با انگیزه‌های ملی «سوء استفاده کرده‌اند».

اسرائیل همچنین مواضع و اقدامات این هفته شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد را در خصوص عملیات نظامی اخیر قویا محکوم کرده است.

شورای حقوق بشر سازمان ملل پنج‌شنبه شب از تشکیل یک کمیسیون بین‌المللی برای تحقیق به ظن «ارتکاب جنایت جنگی» خبر داد.

رئوون ریولین، رئیس جمهور اسرائیل، گفته که دلیل «غرض‌ورزی سیستماتیک» و «تصمیمات یک‌جانبه» شورای حقوق بشر علیه اسرائیل «قابل درک نیست».

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، نیز گفته است که این شورا «وسواس ضد اسرائیلی و گستاخانه» دارد.

حماس و تشکیلات خودگردان فلسطینی از تصمیم شورای حقوق بشر استقبال کردند.