عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، درباره به نتیجه رسیدن مذاکرات در تازهترین دور نشست وین برای رفع تحریمهای ایران و احیای برجام ابراز تردید کرده است.
آقای عراقچی، مسئول هیئت ایرانی در مذاکرات وین، گفت ممکن است لازم باشد نمایندگان کشورهای حاضر “برای مشورت بیشتر به کشورهایشان مراجعه کنند.”
به گفته آقای عراقچی مذاکرات “پیچیدگیهای زیادی دارد و طرفهای مذاکره “به موضوعات اصلی مورد اختلاف” رسیدهاند.
ده روز پیش حسن روحانی، رئیس جمهور مدعی شد که “توافق اصلی” برای برداشتن تحریمهای آمریکا علیه ایران به دست آمده و گفت که ادامه مذاکره تنها بر سر “جزئیات ریز و موارد جزئی” است.
اما آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در واکنش به این ادعا گفت “این حرفها برای ما تازگی دارد” و درباره آمادگی ایران برای برداشتن “قدمهای لازم” برای بازگشت به اجرای تعهداتش در برجام ابراز تردید کرد.
مذاکرهکنندگان ایران و آمریکا به همراه گروه ۱+۴ تاکنون پنج دور مذاکرات غیرمستقیم در وین برگزار کردهاند تا زمینه احیای توافق هستهای سال را بررسی کنند.
این مذاکرات از فروردین ۱۴۰۰ آغاز شده و هیئتها برای مشورت با مقام های ارشد خود به پایتختهایشان در رفت و آمد بودهاند.
“اختلافات بارز”
به گفته آقای عراقچی در این دور از گفتوگوها مذاکرات درباره “اختلافات بارزی است که وجود دارد.”
او گفت با وجود پیشرفت در گفتوگوها مطمئن نیست که مذاکرات در این دور به نتیجه نهایی برسد.
یک هفته پیش رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اعلام کرد توافق ایران و آژانس برای ادامه فعالیتهای نظارتی ‘ضروری’ در ایران یک ماه دیگر تمدید شده است.
سه ماه پیش از آن ایران و آژانس در یک تفاهم موقت توافق کردند دوربینهای آژانس به مدت سه ماه در تاسیسات هستهای ایران فعالیت کند اما دسترسی به ذخایر آن تنها در صورتی ممکن شود که تحریمهای آمریکا علیه ایران رفع شده باشد.
مذاکرات وین در حالی انجام میشود که نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری در ایران فضای این مذاکرات را تحت تاثیر قرار داده است.
با رد صلاحیت نامزدهای اصلاحطلب و میانهرو و فراهم کردن شرایط برای پیروزی ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه و نامزد محافظهکار، آینده هرگونه توافقی با ابهام روبرو شده است.
همزمان رسانهها و چهرههای محافظهکار و اصولگرا در ایران از روند مذاکرات انتقاد کرده و هیئت مذاکرهکننده ایرانی را به شتابزدگی برای رسیدن به توافق متهم کرده است.
خبرگزاری تسنیم به نقل از منابعی که هویت آنها را فاش نکرده، نوشته “آنچه فعلا در وین در جریان است اساسا با یک توافق خوب و مناسب برای مردم ایران فاصله جدی دارد.”
این خبرگزاری با اشاره به نزدیک بودن انتخابات ریاست جمهوری، دولت حسن روحانی را متهم کرده است که قصد دارد “یک توافق بد دیگر را روی میز نزاعهای سیاسی در ایران قرار دهد و جامعه را بر اساس آن دچار ابهام و تشتت سازد.”
رهبر جمهوری اسلامی بارها تاکید کرده است که برای بازگشت ایران به تعهداتش در برجام، ابتدا آمریکا که در سال ۲۰۱۸ از این توافق خارج شد باید به آن برگردد و همه تحریمهای ایران را بردارد.