یک مقام سازمان ملل روز پنجشنبه ۱۳ خرداد هشدار داد اگر این نهاد نتواند اجازه انتقال کمکهای بشردوستانه به شمال غربی سوریه را در ماه آینده تمدید کند میلیونها نفر در اين منطقه با فاجعه روبرو خواهند شد.
حدود سه میلیون نفر از جمعیت سایر مناطق سوریه که بر اثر جنگ داخلی آواره شدهاند از چند سال پیش به نواحی مرزی با ترکیه پناه آوردهاند که خارج از کنترل رژیم بشار اسد است.
سال گذشته در پی مخالفت نمایندگان روسیه و چین در شورای امنیت با تمدید اجازه عبور از نقاط مرزی دیگر، گذرگاههای مرزی از خاک ترکیه به سوی مناطق تحت کنترل شورشیان در شمال غربی سوریه به یک مورد محدود شد.
با پایان یافتن مهلت یکساله استفاده از این گذرگاه در ماه آینده، این موضوع بار دیگر به شورای امنیت ارجاع داده میشود و تمدید آن مستلزم توافق تمامی اعضای این نهاد است.
مارک کاتس، مسئول هماهنگی فعالیتهای بشردوستانه سازمان ملل در سوریه، به خبرگزاری رویترز گفت: «اگر شورای امنیت اجازه استفاده از این گذرگاه را تمدید نکند یک فاجعه روی خواهد داد. توقع ما از شورای امنیت این است که نیازهای غیرنظامیان را در الویت قرار دهد. آوارگان ساکن نواحی شمال غربی سوریه یکی از آسیبپذیرترین و محتاجترین مردمان جهان هستند».
در حال حاضر هر ماه حدود یک هزار کامیون حامل کمکهای سازمان ملل از گذرگاه «باب الهوی» وارد خاک سوریه میشوند. این محمولهها تمامی نیازهای ۸۰ درصد از جمعیت ساکن نواحی شمال غربی سوریه، از جمله مواد غذایی و دارو را تامین میکنند.
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل، در جریان دیداری از این منطقه مرزی به خبرنگاران گفت: «انتقال این کمکها تنها شریان حیاتی این مردم است. برخی از اعضای شورای امنیت با نظر شرمآور خود سایر گذرگاهها را مسدود کردهاند. بسته شدن گذرگاه باب الهوی یک فاجعه و بیرحمی غیر قابل توجیه خواهد بود».
سفیر آمریکا در این سفر اعلام کرد که این کشور در سال جاری ۲۴۰ میلیون دلار دیگر به پناهندگان سوری و کشورهای میزبان آنها اختصاص خواهد داد. او افزود که دولت آمریکا آماده است در همکاری با مسکو راههای دیگری برای انتقال کمکهای بشردوستانه از طریق مناطق تحت کنترل دولت سوریه پیدا کند.
روسیه، حامی اصلی رژیم بشار اسد، در گذشته کشورهای غربی را به نادیده گرفتن و نقض مقررات مربوط به انتقال کمکهای بشردوستانه از طریق مناطق تحت کنترل دولت متهم کرده است.
مارک کاتس، مسئول هماهنگی فعالیتهای بشردوستانه سازمان ملل در سوریه، در ملاقات کوتاهی با سفیر آمریکا در سازمان ملل گفت: «ما برای تضمین انتقال کمکهای بشردوستانه به مناطق تحت کنترل دولت و حمل آنها به سوی شمال غربی سوریه بیش از یک سال مذاکره کردهایم. ولی حتی موفق نشدهایم یک کاروان را به این مناطق بفرستیم. دلیل آن نه عدم پافشاری و تلاش سازمان ملل بلکه وضعیت جنگی در منطقه است».
به گفته مارک کاتس، علاوه بر احتمال مسدود شدن گذرگاه «باب الهوی» در مرز با ترکیه، کمبود منابع مالی نیز کمکرسانی به پناهجویان را به خطر انداخته است.
او به سفیر آمریکا گفت: «ما واقعا به افزایش منابع مالی نیاز داریم. علاوه بر این، به گذرگاههای بیشتر هم نیاز داریم. لطفا این موضوعات را در سازمان ملل مطرح و پیگیری کنید».