تصویرهای ماهواره‌ای، بقایای کشتی پشتیبانی نظامی خارک را در دریای عمان، نزدیک بندر جاسک نشان می‌دهد. لاشه کشتی، واژگون شده و زیر آب رفته است. این کشتی نظامی که دومین کشتی بزرگ پشتیبانی نیروی دریایی ایران بود روز دوشنبه ۱۱ خرداد دچار آتش سوزی شد. تلاش ایران برای مهار آتش سوزی بعد از خدود ۲۰ ساعت بی‌نتیجه ماند و کشتی غرق شد.

روابط عمومی نیروی دریایی ارتش ایران اعلام کرد آتش از موتورخانه کشتی شروع شد و به حدی بود که بخشی از بدنه کشتی را ذوب کرد. این کشتی در زمان حادثه در حال ماموریت آموزشی بود و حدود ۴۰۰ نفر سرنشین داشت. در این حادثه حدود ۳۰ نفر زخمی شدند اما تلفات جانی گزارش نشده است.

بقایای کشتی خارک در نزدیکی جزیره جاسک در دریای عمان (۱۳ خرداد ۱۴۰۰)
توضیح تصویر،بقایای کشتی خارک در نزدیکی جزیره جاسک در دریای عمان (۱۳ خرداد ۱۴۰۰)

درباره کشتی خارک چه می‌دانیم؟

این کشتی لجستیکی نظامی در زمان حکومت شاه ایران به یک شرکت بریتانیایی سفارش داده شده بود. کشتی بعد از انقلاب و در دوران جنگ با عراق تحویل ایران شد. البته در سفارش اصلی کشتی‌های دیگری هم از همین نوع سفارش داده شده بود که به دلیل اختلافات ایران و غرب بعد از انقلاب این سفارش‌های لغو شدند.

ایران در سال‌های اخیر این کشتی را تعمیر و مسلح کرده بود. سلاح‌های این کشتی بیشتر برای دفاع در برابر حمله‌های هوایی بود

کشتی خارک تا زمستان پارسال بزرگ‌ترین کشتی لجستیکی نیروی دریایی ایران بود. دی ماه ۱۳۹۹ ایران از یک کشتی لجستیکی دیگر به نام مکران رونمایی کرد. مکران یک نفتکش ایران بود که با تغییراتی به کشتی نظامی بدل شد

کشتی خارک در بندر عباس ۱۴ فروردین ۱۴۰۰
توضیح تصویر،کشتی خارک در بندر عباس ۱۴ فروردین ۱۴۰۰

کشتی خارک چه اهمیتی برای ایران داشت؟

ایران در سال‌های اخیر گفته یکی از سیاست‌های بین المللی‌اش حضور فعال نظامی در آب‌های بین‌المللی است. ایران البته پیشتر مانند بسیاری از کشورها برای تامین امنیت کشتی‌های تجاری خود در منطقه عملیاتی دزدان دریایی سومالی ناو اعزام کرده بود.

اما گفته‌های مقامات ایران در سال‌های اخیر، بیشتر از سوی غرب و کشورهایی که یا ایران روابط سیاسی خوبی ندارند، نوعی قدرت نمایی به حساب می‌آید. نام کشتی خارک پیشتر هم در خبرها آمده بود. این کشتی در سال‌های اخیر دستکم دوبار به سوریه اعزام شده و عبور آن از کانال سوئز خبرساز شده بود.

کشتی خارک در سودان (سال ۱۳۹۰)
توضیح تصویر،کشتی خارک در سودان (سال ۱۳۹۰)

کشتی خارک و اخیرا مکران برای حضور طولانی مدت ایران در دریا اهمیت دارند. این کشتی‌ها حامل سوخت، سلاح و مواد مصرفی کشتی‌های دیگر هستند. یکی دیگر از کشتی‌هایی که در سال‌های اخیر نقش کشتی پشتیبانی را ایفا کرده کشتی ساویز در باب المندب در ورودی دریای سرخ بود.

این کشتی که البته ایران آن را یک کشتی تجاری خوانده برای مدت طولانی در این منطقه مستقر بوده. عربستان می‌گوید این کشتی یک مرکز فرماندهی نظامی برای نیروهای تحت حمایت ایران در یمن است. ادعایی که ایران رد کرده است. البته عربستان تصویرهایی از آنچه قایق‌های نظامی به نظر می‌رسند منتشر کرده که روی عرشه این کشتی قرار داشته‌اند. فروردین گذشته هم این کشتی با انفجار یک مین دریایی آسیب دید. ایران اسرائیل را مسئول این حادثه معرفی کرد.