در پی کشف اجساد و بقایای ۲۱۵ کودک بومی در محوطه یک مدرسه سابق شبانهروزی در استان بریتیش کلمبیا در کانادا، سازمان ملل متحد روز جمعه چهارم ژوئن/۱۴ خرداد از دولت کانادا و کلیسای کاتولیک خواست تحقیقات جدی خود درباره کشف این گور دسته جمعی را فورا آغاز کنند.
یک هفته پس از انتشار خبر کشف اجساد و بقایای ۲۱۵ کودک بومی در محوطه یک مدرسه سابق شبانهروزی مربوط به کلسیای کاتولیک در کانادا، کارشناسان مستقل امور حقوق بشر سازمان ملل متحد با انتشار بیانیهای خواستار تحقیق در مورد پرونده شدند.
کارشناسان مستقل امور حقوق بشر سازمان ملل متحد در این بیانیه از مقامات دولت کانادا و کلیسای کاتولیک رم خواستند تحقیقات جدی خود درباره کشف گور دسته جمعی ۲۱۵ کودک بومی در استان بریتیش کلمبیا در کانادا را فورا آغاز کنند.
این کارشناسان در بیانیه روز جمعه خود همچنین از مقامات دولت کانادا خواستند تحقیقات جامع و کامل در مورد شناسایی عوامل مرگ این کودکان بومی را انجام دهند. علاوه بر این، آنها از دولت کانادا خوستند درباره سایر مدارس بومیان این کشور تحقیقات مشابهی را در دست گیرند و در راستای شناسایی کودکان بومی گمشده نیز گام بردارند.
در بیانیه روز جمعه کارشناسان مستقل امور حقوق بشر سازمان ملل متحد آمده است:«مقامات قضایی کانادا باید تحقیقات جنایی در مورد تمامی مرگومیرهای مشکوک و همچنین اتهام شکنجه و خشونتهای جنسی علیه کودکان در مدارس بومیان این کشور انجام دهند.»
کارشناسان مستقل امور حقوق بشر سازمان ملل تاکید کرده اند که برخی از عوامل این اقدامات علیه کودکان بومی و افرادی که در مورد این اقدامات پرده پوشی کرده اند ممکن است زنده باشند و مقامات قضایی کانادا باید آنها را تحت پیگرد قانونی قرار داده و مجازات کنند.
در همین حال، جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا از کلیسای کاتولیک خواست مسئولیت خود در مدیریت مدرسه شبانهروزی که بقایای ۲۱۵ کودک بومی در آنجا کشف شده، را بپذیرد و عذر خواهی کند. نخست وزیر کانادا همچنین از کلیسای کاتولیک خواست تا اسناد و مدارک مربوط به این مدرسه را نیز منتشر کند. جاستین ترودو گفت، اگر کلیسای کاتولیک گامی در این راستا برندارد، کانادا تدابیر شدیدتری از جمله اقدام حقوقی علیه این کلیسا را اتخاذ خواهد کرد.
خبر کشف بقایای ۲۱۵ کودک بومی در محوطه یک مدرسه سابق شبانهروزی در کانادا روز جمعه ۲۸ مه/هفتم خرداد رسانههای این کشور را ناگهان در حیرت و سرگردانی فرو برد. نتایج تحقیقات اولیه روی بقایای این کودکان بومی نشان میدهد که برخی از آنها در هنگام مرگ سه سال بیشتر نداشتند.
بقایای این کودکان بومی در محوطه مدرسه شبانهروزی ”کاملوپس ایندین” که در سال ۱۸۹۰ توسط کلیسای کاتولیک تأسیس شده بود، کشف شد. مدرسه شبانهروزی کاملوپس ایندین یکی از ۱۳۹ آموزشگاهی بود که اواخر قرن نوزدهم توسط کلیسای کاتولیک تأسیس شده بود. این مدرسه که تا دهه ۱۹۵۰ پذیرای ۵۰۰ دانشآموز بومی بود، در سال ۱۹۶۰ رسما تعطیل شد.
روزان کازیمیر، رئیس جامعه بومی کانادا هفته گذشته با انتشار بیانیهای اعلام کرد که که هنوز علت و زمان مرگ این کودکان مشخص نیست. وی همچنین افزود که هیچ مدرکی در مورد اعلام مرگ این کودکان از سوی مدیریت مدرسه شبانهروزی کاملوپس ایندین به ثبت نرسیده است. روزان کازیمیر افزود، احتمال دارد اجساد بیشتری در آینده پیدا شود زیرا مناطق دیگری برای جستوجوی کودکان مربوط به قبائل بومی در محوطه مدرسه وجود دارد.
مدارس شبانهروزی کلیسای کاتولیک تا دهه ۱۹۹۰ در کانادا وجود داشتند و از اوایل قرن ۱۹ تا اواخر قرن ۲۰ بیش از ۱۵۰ هزار کودک بومی در آنها ”تحصیل” کردند. کلیسای کاتولیک این مدارس شبانهروزی را با هدف دور کردن کودکان بومی از خانواده و جوامعشان، ممنوع کردن صحبت به زبان هایمادری و انجام اقدامات فرهنگی ویژه تأسیس کرده بود.
بر اساس گزارش سال ۲۰۱۵ ”کمیسیون حقیقت و آشتی” کانادا، کودکان بومی مدارس شبانهروزی کلیسای کاتولیک مورد بدرفتاری و سو استفاده جنسی قرار میگرفتند. در تحقیقات شش ساله کمیسیون تحقیق ملی کانادا از این اقدام علیه کودکان بومی به عنوان ”قتل عام فرهنگی” یاد شده است.
نتایج تحقیقات این کمیسیون نشان میدهد که دستکم سه هزار و ۲۰۰ کودک در مدارس شبانهروزی کلیسای کاتولیک در کانادا جان خود را از دست دادهاند. اسناد موجود همچنین نشان میدهد که دانشآموزان این مدارس در معرض بیماری سل، سرخک، آنفلوانزا و سایر بیماریهای مسری قرار داشتند.
این نهاد با استناد بر مدارکی که جمعآوری کرده است میگوید آمار اعتیاد به الكل، خشونت خانگی و خودكشی نزد بومیان این کشور بالاست. کمیسیون حقیقت و آشتی کانادا این آمار را میراث مدارس شبانهروزی کلیسای کاتولیک در گذشته میداند. آخرین مدرسه شبانهروزی کودکان بومی در کانادا در سال ۱۹۹۶ تعطیل شد. دولت کانادا در سال ۲۰۰۸ از بازماندگان این مدارس شبانهروزی رسما عذرخواهی کرد.
فعالان کمیسیون حقیقت و آشتی کانادا پیش از این (سپتامبر ۲۰۲۰) در فراخوانی از دولت خواسته بودند تا روزی را برای بزرگداشت یاد بومیان این کشور نامگذاری کند. حدود ۱۳ سال پس از عذر خواهی رسمی دولت کانادا از بومیان این کشور، جاستین ترودو روز جمعه در توییتی نوشت، در پاسخ به یکی از فراخوانهای کمیسیون حقیقت و آشتی و همچنین برای بزرگداشت یاد کودکان بومی مدارس شبانهروزی کانادا، ۳۰ سپتامبر رسما به عنوان ”روز ملی حقیقت و آشتی” نام گذاری شد.