محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر خارجه قطر پیشنهاد داده است که ایران و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس با مشارکت قدرتهای جهانی عضو شورای امنیت سازمان ملل، مذاکره کنند.
او در گفتگو با شبکه «سیانبیسی» تاکید کرده است که هدف این گفتوگوها، فراهم کردن «چارچوب امنیت منطقهای» است.
وزیر خارجه قطر گفته است پنج کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل میتوانند بخشی از گفتوگو باشند ولی «هسته اصلی» این مذاکرات باید توسط ایران و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس مدیریت شود.
آقای آل ثانی به محورهای احتمالی این مذاکرات پیشنهادی اشاره نکرده است ولی پیش از این مقامهای عربستان سعودی و امارات خواستار حضور در مذاکرات احتمالی با ایران درباره برنامه موشکی و دخالتهای منطقهای ایران شده بودند.
حکومت ایران در هفتههای گذشته با میانجیگری عراق مذاکرات با عربستان سعودی را شروع کرده است ولی بارها اعلام کرده است که قصد مذاکره درباره برنامه موشکی خود ندارد.
وزیر خارجه قطر در این گفتوگو همچنین تاکید کرده است که کشورش خواهان تسهیل مذاکرات میان ایران و آمریکا است.
قطر بهمنماه پارسال نیز گفته بود آماده میانجیگری میان ایران و آمریکا است و سفر آقای آلثانی به تهران در ۲۷ بهمن سال گذشته نیز تلاشی در همین راستا ارزیابی شد.
وزیر خارجه قطر گفته است آمریکا متحد راهبردی این کشور و ایران همسایه قطر است و قطر خواهان حفظ روابط با آمریکا و حفظ ثبات در منطقه است.
او با تاکید دوباره بر آمادگی قطر برای میانجیگری، گفته است اکنون پیامهایی سازنده و مثبت از هر دو طرف میرسد که نشان میدهد تهران و واشنگتن خواهان رسیدن به توافق در کمترین زمان ممکن هستند.
وزیر خارجه قطر در بخش دیگری از این گفتوگو با موضوع عادیسازی روابط با اسرائیل هم اشاره کرده است و گفته است مادامی که مناقشه اسرائیل و فلسطین حل نشود، احتمال عادیسازی روابط این کشور با اسرائیل کم است.
او از «اشغال خاک فلسطین» به عنوان مهمترین مانع عادی سازی روابط نام برده و گفته است فعلا هیچ علامت و اقدام امیدوارکنندهای برای صلح دیده نمیشود.
سال گذشته برخی کشورهای عربی از جمله امارات، سودان، مراکش و بحرین با میانجیگری آمریکا اقدام به عادیسازی روابط با اسرائیل کردند، اما عربستان و قطر برقراری روابط دیپلماتیک با اسرائیل را منوط به حل مناقشه فلسطین کردند.
قطر همچنین طی سالهای گذشته روابط پرتنشی با برخی کشورهای عربی به رهبری عربستان داشته است، اما طی ماههای گذشته قدمهایی برای بهبود روابط برداشته شده است.
برخی کشورهای عرب خلیج فارس برای ۳.۵ سال قطر را تحت تحریم و محاصره اقتصادی قرار داده بودند، اما از ژانویه سال جاری به این وضعیت پایان دادند.