انتخابات ۱۴۰۰ ریاست جمهوری زیر فشار خردکننده ی تحریم قرار گرفته است. برای اولین بار در ایران همبستگی گسترده ای جهت تحریم این انتخابات فرمایشی به وجود آمده که دامنه ی آن تا لایه های درونی حکومت اسلامی هم کشیده شده است.

نمایشی که حکومت اسلامی این بار به نام انتخابات به راه انداخته است، از همه ی انتخابات قبلی رسواتر است. بنابر همه ی ارزیابی ها ابراهیم رئیسی یکی از عاملان قتل های گسترده ی زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷، کسی که نه فقط این جنایت هولناک، بلکه جنایت های بیشماری در کارنامه ی «خدمات» او به حکومت اسلامی این روزها در شبکه های اجتماعی افشا می شود، از پیش به عنوان رئیس جمهور تازه ی اسلامی تعیین شده و شش کاندید دیگر را برای بازار گرمی و رقابت به میدان فرستاده اند تا مراسم جلوس او به صندلی ریاست جمهوری را گرم و تماشایی کنند.

جبهه ی گسترده ی تحریمی که در برابر این نمایش انتخاباتی شکل گرفته نیز در طول تاریخ جمهوری اسلامی بی سابقه است. تمامی احزاب و گروه های سیاسی اپوزیسیون شامل احزاب چپ، دموکرات، جمهوری خواه و اتنیکی و دیگر مخالفان حکومت اسلامی خواهان تحریم این انتخابات شده اند. تشکل های مختلف مردمی و به ویژه خانواده ها و بازماندگان کشتارهای جمعی در ایران از جمله خانواده های دادخواه، خاوران، کشته شدگان آبان ماه ۹۸ و نیز سرنگونی هواپیمای اوکراینی، شخصیت های برجسته ی چپ و ملی و دموکرات، به تحریم این انتخابات فراخوان داده اند.

بنابر گزارش های منتشره در سایت های مختلف وابسته به حکومت، نارضایتی از انتخابات تا لایه های داخلی حکومت، اصلاح طلبان، برخی از معتدلین و حتی اصولگرایان کم تر تندرو که همه ی کاندیداهای آن ها در این انتخابات رد صلاحیت شده اند نیز به چشم می خورد و تصمیم قطعی برای شرکت در این نمایش انتخاباتی وجود ندارد.

در این شرایط در حالی که رهبری حکومت پیشاپیش «رئیس جمهور» خود را انتخاب کرده است مهم ترین چالش آن مقابله با جبهه ی گسترده ی تحریم انتخابات است. در برابر فشار خردکننده ی تحریم که برج و باروی این انتخابات را در زیر فشار قرار داده است، حکومت گاه با مانورهای شتاب زده و بی سرانجام می کوشد از این فشار بکاهد و مردم بیشتری را به سوی صندوق های رای جلب کند. سخنان اخیر خامنه ای مبنی بر «جبران جفا»هایی که به برخی از کاندیداهای نورچشمی حکومت از سوی شورای نگهبان صورت گرفت – هر چند پاسخ مورد انتظار به آن داده نشد – را بسیاری از فعالین سیاسی در این چارچوب ارزیابی می کنند.

حرام اعلام کردن رای سفید، یکی دیگر از تاش های خامنه ای به منظور مقابله با موج تحریم است که کوشیده است با برانگیختن احساسات مذهبی هواداران خود آن ها را – که گروه اصلی ای هستند که احتمالا قصد دارند رای سفید به صندوق ها بیاندازند – از عاقبت این کار بترساند.

به گزارش سایت های داخل کشور نشریه خط حزب الله در شماره دویست و نود و یک خود جدیدترین استفتا از رهبر حکومت و پاسخ وی دربارۀ رای سفید دادن در انتخابات را منتشر کرده است.

متن این فتوا به شرح زیر است: حکم رأی سفید و بی نام دادن چیست؟ در صورت عدم شناخت و تحقیق، یا تحقیق کافی و عدم وصول به نتیجه و تحیّر در انتخاب اصلح چطور؟

جواب: در هر صورت اگر رأی سفید دادن موجب تضعیف نظام اسلامی باشد، حرام است.

نمونه ای از تبلیغات سپاه پاسداران و بسیج برای کشاندن مردم به پای صندوق های رای