دومین مناظره انتخابانی نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران امروز عصر به وقت محلی برگزار میشود و گفته شده موضوع آن مسائل سیاسی فرهنگی و اجتماعی خواهد بود.
به گفته برخی از رسانهها انتظار میرود نامزدها در مناظره امروز دیدگاه های یکدیگر را از جمله در زمینه زیرساختهای دسترسی به اینترینت و فعالیت شبکه های اجتماعی به چالش بکشند.
هفت نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایران سعید جلیلی، محسن رضایی، ابراهیم رئیسی، علیرضا زاکانی، امیرحسین قاضیزاده هاشمی، محسن مهرعلیزاده و عبدالناصر همتی هستند. این افراد در مناظره اول که سه روز پیش برگزار شد، بخشهایی از برنامههای اقتصادی خود را شرح دادند.
قرار است مدت زمان مناظره امروز هم سه ساعت باشد و نامزدها به قید قرعه به سئوالات پاسخ دهند.
شیوه برگزاری مناظره که در آن مجری سئوالات مختلفی از هریک از نامزدها می پرسد و هر نامزد هم فرصت کوتاهی برای پاسخ به آن دارد، با برخی انتقادها رو به رو است. در این شیوه نامزدها به یک سئوال واحد جواب نمیدهند بلکه سئوالی که از آنها پرسیده می شود، با یکدیگر متفاوت است.
دور اول مناظره مربوط به موضوعات اقتصادی بود اما بیشتر وقت آن به انتقاد از سیاستهای دولت حسن روحانی و عملکرد عبدالناصر همتی رسید که تا پیش از شروع رقابت های انتخاباتی رئیس کل بانک مرکزی ایران بود.
آقای همتی در سخنان خود حسن روحانی را فاقد “بینش اقتصادی” خواند و تلاش کرد از سیاستهای دولت فاصله بگیرد.
وی چهار نامزد دیگر را متهم کرد که “نامزد پوششی” برای ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه هستند و او باید با همه آنها مقابله کند. سخنانی که با اعتراض شدید آقای زاکانی مواجه شد.
در آن مناظره نامزدها درباره مدرک تحصیلی خود و دیگر نامزدها هم اظهار نظر کردند از جمله محسن مهرعلیزاده گفت که ابراهیم رئیسی شش کلاس بیشتر تحصیل نکرده و عبدالناصر همتی هم محسن رضایی را متهم کرد که استادان دانشگاه برای آموزش به وی مجبور بوده اند در دفتر آقای رضایی حاضر شوند.
در جریان مناظره رسانه های اجتماعی آقای رئیسی مدرک تحصیلی دوره دکتری او را منتشر کردند اما سپس کاربران شبکه های اجتماعی تحصیل او در دوره مسئولیت را در تضاد با مقررات داخلی ایران عنوان کردند و گروهی هم اعتبار پایان نامه او را زیر سئوال بردند.
هفت نامزد انتخابات ریاست جمهوری هفته آینده در یک مناظره سومی هم شرکت خواهند کرد که قرار است درباره مسائل خارجی باشد.
مناظره های انتخاباتی به شکل کنونی از دوره انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ مرسوم شد که نامزدها رو به روی یکدیگر برنامه های خود را مطرح می کنند و دیدگاه رقیب خود را به چالش می کشند.
قرار است انتخابات ریاست جمهوری ایران ۲۸ خرداد برگزار شود. نظرسنجی های رسمی در داخل ایران حاکی از احتمال مشارکت پایین در انتخابات است.
پس از رد صلاحیت گسترده داوطلبان نامزدی در انتخابات توسط شورای نگهبان که حتی علی لاریجانی، رئیس سابق مجلس و اسحاق جهانگیری، معاون اول کنونی رئیسجمهور ایران هم در بین رد صلاحیت شدگان هستند، گروه های سیاسی که پیشتر مدافع حضور در رای گیری بودند می گویند که توان قانع کردن شهروندان برای رای دادن را از دست داده اند.
از جمله اصلاح طلبان گفته اند که در این انتخابات از هیچ نامزدی حمایت نمی کنند و محمود احمدی نژاد که خود رد صلاحیت شده گفته است در رای گیری هم شرکت نخواهد کرد.