آنتونی بلینکِن، وزیر امور خارجۀ آمریکا، سه شنبه اعلام کرد که ایالات متحده «صدها مجازات» برقرار شده علیه ایران را حتی در صورتیکه دو کشور در بارۀ برجام به توافق دست یابند، حفظ خواهد کرد. او یادآوری کرد که مجازاتهای واشینگتن علیه ایران به دلایل گوناگون وضع شده و واشینگتن در صورت به نتیجه رسیدن گفتگوهای جاری در وین، تنها مجازاتهائی را که با توافق اتمی در تضاد باشد لغو خواهد کرد.
وزیر امور خارجۀ آمریکا که سه شنبه ٨ ژوئن در برابر کمیتۀ امور خارجی مجلس سنای این کشور سخن میگفت تاکید کرد که در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات وین، دولت آمریکا «مصمم است مجازاتهائی را که با برجام در تضاد نیست و به دلیل دیگر رفتارهای زیان آور و متعدد ایران در زمینه های گوناگون وضع شده است، حفظ کند».
آنتونی بلینکِن گفت که «مسئولیت» واشینگتن ایجاب میکند که در صورت توافق در وین، مجازاتهای متضاد با برجام برداشته شود.
او گفت که «حتی در صورت بازگشت به توافق اتمی و اجرای آن، صدها مجازات، از جمله مجازاتهای وضع شده از سوی دولت دونالد ترامپ، در صورتی که مغایر با برجام نباشد، حفظ شده و تا هنگامی که ایران رفتار خود را تغییر نداده است، به اجرا گذاشته خواهد شد.»
وزیر امور خارجۀ آمریکا، با این حال، در قبال تقاضای یکی از سناتورهای حاضر مبنی بر حفظ مجازاتهای برقرار شده علیه بانک مرکزی ایران و نیز بخش نفتی این کشور هیچ تعهدی نپذیرفت.
ایران در پی توافق اتمی وین در سال ٢٠١۵ که بر پایۀ آن برنامۀ هستهای این کشور تحت کنترل کامل آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار میگرفت، لغو مجازاتهای اقتصادی برقرار شده علیه خود را بدست آورد. با این حال، خروج آمریکا از این توافق که تصمیم آن از سوی دولت دونالد ترامپ اتخاذ شد، بازگشت تحریمها و برقراری مجازاتهای تازه را به دنبال آورد.
مذاکرات جاری در وین که دور ششم آن از اواخر هفته جاری آغاز خواهد شد، به تدوین تقویم بازگشت ایران به اجرای تعهدات خود در برجام و بررسی مجازاتهائی که آمریکا باید به منظور اجرای تعهدات خود لغو کند اختصاص دارد.
آنتونی بلینکن روز گذشته تاکید کرد که واشینگتن هنوز اطمینان ندارد که جمهوری اسلامی ایران بواقع «اراده و توان احترام به تعهدات خود را داشته باشد». محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجۀ ایران، نیز در توئیتی همین ایراد را به مقامات آمریکا وارد کرد و نوشت که هنوز معلوم نیست که آیا جو بایدن و آنتونی بلینکن قصد پیگیری «سیاست شکست خوردۀ فشار حداکثری» دارند و یا این سیاست «تروریسم اقتصادی» علیه ایران را کنار خواهند گذاشت.
در هر حال، بسیاری بر این باورند که اگر واشینگتن، چنانکه آنتونی بلینکن میگوید، تنها به برداشتن مجازاتهای برقرار شده علیۀ برنامه اتمی جمهوری اسلامی ایران اکتفا کند، این کشور بتواند چنانکه انتظار دارد به اقتصاد درهم شکستۀ خود سامان دهد و از منافع بازگشت به برجام چنانکه بدان نیاز دارد بهره مند شود.