در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران فشارها بر شورای نگهبان تشدید شده است. علیرضا اعرافی، یکی از اعضای شورای نگهبان در ارتباط با اظهارات اخیر مصلحی در مورد رد صلاحیت هاشمی گفت که این مباحث “در حال بررسی” است.

تا انتخابات ریاست جمهوری ایران تنها چند روز مانده است. اظهارات اخیر حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات دولت احمدی‌نژاد در مورد رد صلاحیت علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی در انتخابات ۱۳۹۲ به انتقادات از عملکرد شورای نگهبان افزوده است.

مصلحی گفته بود، در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ به پیشنهاد او‌، علی‌اکبر هاشمی، رئیس‌جمهور پیشین ایران که امکان کسب آرایی بالا را داشت، رد صلاحیت شد چرا که “برای حفظ نظام” لازم بوده که او رئیس‌جمهور نشود.

حال شورای نگهبان و خود مصلحی در تلاش “آرام کردن” فضا هستند. به گزارش سایت خبری انتخاب، علیرضا اعرافی، یکی از اعضای شورای نگهبان روز سه‌شنبه ۲۵ خرداد (۱۵ ژوئن) در ارتباط با اظهارات اخیر مصلحی گفت، شورا در حال بررسی مسئله بوده و نتیجه بررسی‌ها در طی روزهای آینده توسط سخنگوی شورای نگهبان اعلام خواهد شد.

اعرافی که یکی از فقهای شورای نگهبان است در این راستا اذعان داشت: «در آنجایی که رد صلاحیت باشد به کاندیداها اعلام می‌شود. در ریاست جمهوری نیز دلایل عدم احراز صلاحیت به خودشان اعلام می‌شود، اما برای اعلام عمومی جای کار بیشتری دارد.» 

شورای نگهبان تا کنون با این توجیه که در هیچ کجای قانون تکلیفی برای این شورا جهت توضیح دلایل خود در رد صلاحیت افراد وجود ندارد، از ارائه مستندات و برهان‌ها برای تصمیمات خود امتناع می‌کرده است. اگر سخن اعرافی جنبه عملی پیدا کند، این شاید اولین عقب‌نشینی شورای نگهبان زیر اعتراض‌ها و انتقادات مربوط به نظارت استصوابی و نوع تصمیم‌گیری‌های این شورا باشد.

حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات سابق جمهوری اسلامی

در این میان حیدر مصلحی که اظهارت او در باره رد صلاحیت علی‌اکبر هاشمی در انتخابات ۱۳۹۲ سروصدای زیادی به پا کرده، با انتشار پستی اینستاگرامی دست به موضع‌گیری زده است.

مصلحی در بیانیه‌ای که در اینستاگرام منتشر کرده، گفته است، فیلم منتشرشده در فضای مجازی بخشی از نظرات او در خصوص فرایند تأیید صلاحیت‌ها در در سال ۱۳۹۲ بود که “ناقص بیان شده است”.

او همچنین تصریح کرد: «با توجه به اطلاعات دقیقی که دارم شورای نگهبان به یک گزارش استناد نکرده و بعد از بررسی نهایی صلاحیت‌ها را اعلام می کنند.»

پس از یادداشت توییتری علی لاریجانی و همچنین درخواست توضیح از سوی اسحاق جهانگیری، محسن هاشمی، پسر علی‌اکبر هاشمی نیز روز دوشنبه (۱۴ ژوئن / ۲۴ خرداد) در نامه‌ای به علی خامنه‌ای از روند تحولات و دخالت‌های شورای نگهبان ابراز ناخشنودی کرده بود.

او در نامه خود به رهبر جمهوری اسلامی از “پیچ خطرناک” حاکم بر اوضاع سیاسی سخن گفته و خواستار اقدام خامنه‌ای در زمینه “تغییر مسیر” شد.

  • ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه و قاضی احکام اعدام در دادگاه‌های تابستان ۶۷ دومین خیز برای رفتن به پاستور را برداشته است. او در انتخابات دوره قبل رقیب روحانی بود و ۱۷ میلیون رای آورد. خبرگزاری فارس پیشاپیش با انتشار تصویری ترکیبی از هفت نامزد، به استقبال ریاست جمهوری رئیسی رفت؛ پوستری که عکس رئیسی متمایزتر و بزرگتر از سایرین است.