وزارت خزانه‌داری آمریکا روز پنجشنبه دستورالعمل جدیدی برای مبادلات کالاهایی که برای مقابله با ویروس کرونا ضروری هستند٬ صادر کرد که براساس این دستورالعمل چنین مبادلاتی را با کشورهای تحت تحریم مانند ایران، سوریه و ونزوئلا از قوانین تحریم‌ها معاف کرده است.

وزارت خزانه‌داری آمریکا سه مجوز جداگانه برای کشورهای ایران، سوریه و ونزوئلا صادر کرده است.

این مجوزها را بردلی اسمیت، سرپرست دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری ایالات متحده (اوفک) امضا کرده است.

در دستورالعمل در خصوص معافیت مبادلات با ایران از تحریم آمده است، اجازه داده می‌شود که مبادلات مشخص مربوط به مقابله با «کووید-۱۹» که طبق «مقررات مبادلات و تحریم‌های ایران» تا به حال تحریم بودند، انجام شوند.

بنابر دستورالعمل وزارت خزانه داری آمریکا، کلیه مبادلات و فعالیت‌های مرتبط با صادرات، باز صادرات، فروش یا عرضه، مستقیم یا غیرمستقیم کالاها یا فناوری‌های مورد استفاده در پیشگیری، تشخیص یا درمان کووید-۱۹ (از جمله پژوهش‌‌ها یا مطالعات بالینی مرتبط با کووید-۱۹) با ایران یا حکومت ایران یا با افراد و کشورهای ثالث که چنین کالاهایی را به طور خاص برای بازفروش به ایران یا حکومت ایران خریداری می‌کنند، از تحریم‌ها معاف خواهند شد.

رویترز می‌گوید، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در نخستین روز آغاز کار خود در کاخ سفید در ژانویه سال ۲۰۲۱ به دولت دستور داده بود که برنامه‌های تحریمی آمریکا را مورد بررسی قرار دهند و مشخص کنند که آیا چنین تحریم‌هایی مانعی بر سر اقدامات مقابله با شیوع همه‌گیری کرونا ایجاد می‌کنند یا نه.

یک مقام وزارت خزانه داری آمریکا هم به رویترز گفته است، به رغم این که ما در برنامه‌های خود مجوزهای عمومی جامع بشردوستانه داریم، اما برخی از کمبودها را دیدیم و به همین دلیل قبل اعلام این معافیت‌ها در روز پنجشنبه ما این موانع را مورد به مورد و به طور جداگانه مورد بررسی قرار دادیم.

این مقام وزارت خزانه داری آمریکا گفته است تصمیم روز پنجشنبه چنین موانعی را کاهش می‌دهد.

رویترز می‌گوید، گروه‌های حقوق بشری دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا را به دلیل عدم تسهیل تحریم‌ها برای مقابله با کرونا و پیگیری سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران و ونزوئلا مورد انتقاد قرار داده بودند.

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری ایالات متحده (اوفک) سال گذشته مجوزهایی را مشخص کرد که به طور کلی کمک‌های بشردوستانه را امکان پذیر می‌کرد.