انتخابات سیزدهمین دورۀ ریاست جمهوری، ششمین دورۀ شوراهای شهر و روستا و نیز میان دورۀ مجلس شورای اسلامی در شش حوزۀ انتخابیه و میان دورۀ مجلس خبرگان در چهار استان کشور، روز جمعه ٢٨ خرداد/١٨ ژوئن برگزار می‌شود. رای گیری ساعت ٧ بامداد آغاز و بگفتۀ عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، «اگر لازم باشد تا دو نیمه شب» شنبه ادامه خواهد داشت. براساس آمار ارائه شده از سوی وزارت کشور، شمار افراد برخوردار از حق رای در انتخابات امروز ۵٩ میلیون و ٣١٠ هزار و ٣٠٧ نفر است. اخبار انتخابات امروز و رویدادهای کنار آن را هم هنگام با روند رای گیری در اینجا دنبال کنید …

زمان رویدادها به ساعت تهران ذکر شده است…

» شمار بسیاری از کابران شبکه‌های اجتماعی که شهروندان را به خودداری از شرکت در انتخابات فرا خوانده‌اند، با ارسال توئیت‌هائی یا به انگیزه‌های خود از عدم مشارکت اشاره دارند و یا نسبت به شرکت در رای گیری و نتایج آن هشدار داده‌اند. برخی از آنها را مرور می‌کنیم:

کیانو ریوز ایرونی نوشته است «درختی که ۴۲ سال میوه نداده رو… آب نمیدن… قطع می کنند».

آزاده با اشاره به اظهارات نامزدها و مقامات کشور یادآوری می‌کند که «امروز آخرین روزیه که ملت شریف و نجیب هستیم، از فردا دو باره آشوبگر و فتنه گر و … [می‌شیم]».

یونس می‌نویسد «اون عده که سینه انداختن جلو که “ما از حق رایمون نمی گذریم” و “رای ما به معنی تائید نظام نیست” و “همه مثل هم نیستند، شاید این دفعه درست بشه” چهار روز دیگر که […] از گرونی آواره شدن، حق نالیدن ندارن. نمی بینید واقعاً وضع مملکتو؟ فقر، ظلم، خشونت، سرکوب، تبعیض».

چرنوبیل ابراز امیدواری می‌کند که «این آخرین رای گیری جمهوری اسلامی باشد».

کوه یخ با اشاره به رخدادهائی که هر بار کشور را دچار مخاطره کرده است، می‌نویسد «بعضی‌ها از اولش می‌دانستند، بعضی‌ها از سال ۵٧ فهمیدند، بعضی‌ها از سال ۶۸ فهمیدند، بعضی‌ها از سال ٧۸ فهمیدند، بعضی‌ها از سال ۸۸ فهمیدند، بعضی‌ها از سال ۹۶ فهمیدند، بعضی‌ها از سال ۹۸ فهمیدند، بهضی ها تازه فهمیدند، از این به بعد اگر کسی نفهمیده، دیگه نمی فهمه».

مونا بختیاری، خواهر پویا بختیاری از قربانیان سرکوب شهروندان در آبان ۹۸ :

توئیت: مونا بختیاری، خواهر پویا بختیاری

خوشحالم كه هيچ سهمي توو گرياندن شما ندارم، چون هيچ وقت #رأي ندادم و امسال هم مثل هميشه #رای_بی_رای
(برادرم #پویا_بختیاری هم هيچ وقت راي نداد) pic.twitter.com/uSynkVr881— Mona_Bakhtiyari (@Memol82639562) June 18, 2021

توئیت: مونا بختیاری، خواهر پویا بختیاری

سید نورالدین فاطمی با اشاره به سخنان مقامات جمهوری اسلامی از جمله علی خامنه‌ای و حسن روحانی و ابراهیم رئیسی و بسیاری دیگر که تکرار می‌کنند «اگر مردم گِله دارند با قهر از صندوق‌های رای کاری از پیش نخواهد رفت»، می‌نویسد «کار از گِله گذشته، از کسی که حکم تیر صادر می‌کنه، نمیشه گله کرد…».

خلافکار نوشته است «از نظر من رای دادن یعنی موافقت با همۀ بلاهائی که سرمون آوردن…».

پریسا بخش کوتاهی از فیلم گفتگوی محمد جواد ظریف با روزنامه نگاران را بازنشر کرده است که وی در پاسخ به پرسشی می‌گوید «اگر حکومت ما حقوق مردم خودش را لگد مال می کرد، آنطوری که شما ادعا می‌کنید، ٧۳ درصد مردم برای دادن رای پای صندوق نمی‌رفتند».

بسیاری با چاپ عکس برگ بی مُهر شناسنامۀ خود تاکید کرده اند که همچنان «سفید می‌ماند».

» ستاد ابراهیم رئیسی به اخلال در برگزاری انتخابات اعتراض کرد. رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران به پرسشی مبنی بر این‌که گفته می‌شود در برخی حوزه‌ها روند رای گیری با ایراداتی مواجه شده است، گفت «چنین امری صحت ندارد.»

» ساعت ۱۳ و ۱۵ دقیقه ـ علیرضا نیلچی مدیرکل انتخابات شورای نگهبان در ستاد مرکزی نظارت بر انتخابات در جمع خبرنگاران گفت «تاکنون گزارشی که مبنی بر کسری تعرفه باشد، نداشتیم و مجموعا ۱۵ درصد بیشتر از آمار واجدین شرایط، تعرفه پیش‌بینی و چاپ شده و در دسترس فرمانداری ها قرار گرفته است». او تاکید کرد که «اگر چنانچه مشکلی به وجود آید، نماینده اجرایی و نماینده نظارت در محل انتخابات مشکل را به فرمانداری و استانداری منتقل می‌کنند و سریع تعرفه را منتقل خواهند کرد چرا که تعرفه به میزان لازم دردسترس است». وی با اشاره به اظهارات برخی نامزدها و ستادهای انتخاباتی آنان اذغان کرد که «در روند اجرایی و کارکرد دستگاه‌ها معطلی و اذیت مردم به خصوص در ساعت اولیه صبح به وجود آمد». وی گفت اگر رای گیری الکترونیکی دچار «اختلال شد بلافاصله  […] رای گیری به شکل دستی ادامه پیدا خواهد کرد».

» صندوق سیّار رای گیری در شرکت‌ها:

توئیت: صندوق سیار رای

صندوق رای سیار رو آوردن توی شرکت ، یه اتوبوس شرکت واحد پیچ شرکت هم هی صدا میکنه کسایی که خواهان شرکت در انتخابات هستند در محوطه حضور رسانند #رای_بی_رای— Jooya_haji (@HajiJooya) June 18, 2021

توئیت: صندوق سیار رای

» ۲۷ نفر در استان گیلان به اتهام «خدشه‌دار کردن سلامت انتخابات» بازداشت شدند. حسین حسن‌پور، جانشین فرمانده انتظامی گیلان در رابطه با دستگیری این ۲۷ نفر گفت: «این شهروندان قصد خدشه‌دار کردن سلامت و برهم زدن امنیت انتخابات را داشتند که توسط مامورین نیروی انتظامی بازداشت شدند.» 

» ساعت۱۱ـ عبدالناصر همتی، یکی از چهار نامزد انتخابات ریاست جمهوری و تنها نمایندۀ جناح موسوم به میانه رو، در شعبۀ اخذ رای حسینیۀ ارشاد حاضر شد و پس از انداختن آرای خود به صندوق‌های رای، گفت « ما به انزوای خارجی پایان خواهیم داد، مردم حق دارند با رفاه و با آرامش زندگی کنند. معیشت مردم مسئله اول من است، ان شاءالله کاری خواهیم کرد حضور مردم در صحنه بیش از پیش باشد. هر کسی که رئیس جمهور شود باید توسعه و رفاه کشور را به طبقات بالاتر برساند».

» جنبش رای _ بی _ رای : گوهر عشقی، مادر ستار بهشتی، شرکت در انتخابات را رای به ویرانی بیشتر ایران می‌داند …

توئیت: پیام گوهر عشقی، مادر ستار بهشتی

پیام گوهر عشقی، مادر زنده نام #ستار_بهشتی به مردم ایران#رای_بی_رای #نه_به_جمهوری_اسلامی pic.twitter.com/ZkpnhTkays— farzam vasegh👑👑💙💙 (@FAli1969) June 18, 2021

توئیت: پیام گوهر عشقی، مادر ستار بهشتی

» ساعت ۱۰ و ۵۵ دقیقه ـ محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین، آراء خود را در شعبۀ اخذ رای حسینیۀ ارشاد به صندوق انداخت.

محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین، آراء خود را در شعبۀ اخذ رای حسینیۀ ارشاد به صندوق انداخت ـ ۲۸ خرداد ۱۴۰۰
محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین، آراء خود را در شعبۀ اخذ رای حسینیۀ ارشاد به صندوق انداخت ـ ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ © DR

» ساعت ۱۰ و ۴۵ دقیقه ـمحمد جواد ظریف در آنتالیا رای خود را به صندوق انداخت.

» پیش از ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه ـ علیرضا زاکانی در حسینیۀ جماران، امیرحسین قاضی زادۀ هاشمی در حرم امام رضا در مشهد، محمد باقر قالیباف در مسجد ابوذر تهران و علی لاریجانی در استانداری مازندران آراء خود را به صندوق‌های رای ریختند.

امیرحسین قاضی زادۀ هاشمی در توئیتی روند برگزاری انتخابات را مورد انتقاد قرار داد و نوشت«متاسفانه طبق گزارش‌ها روند اخذ رای در برخی از شعب، ازجمله همین شعبه [حرم امام رضا در مشهد] با تاخیر زیاد شروع می‌شود. علاوه بر این وزارت کشور باید با افزایش تعداد صندوق‌ها موجب تسریع در اخذ رأی می‌شد»

محمدباقر قالیباف در مسجد ابوذر، در جمع خبرنگاران خواستار « تغییر تنفسی مدیریتی در کشور» شد و با اشاره به انتخابات گذشته، گفت «گله مندی مردم حق است و توقع دارند مشکلات با اولویت مسایل اقتصادی حل و فصل شود، [اما] نتیجه این حل و فصل را در انتخاباتی که صورت گرفت، ندیده‌اند». وی با این حال می‌پندارد که « با حضور در صندوق‌های رأی و انتخاب صحیح است که مشکلات رفع می‌شود».

» ساعت ۱۰و ۱۰ دقیقه ـ آیت الله آملی لاریجانی پس از رای دادن در جمع خبرنگاران گفت « ما باید به اشخاصی که مورد نظر ما هست رای بدهیم».

» ساعت ۹ و ۳۰ دقیقه ـ حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، و محمود واعظی، رئیس دفتر ریاست جمهوری، آراء خود را در صندوق‌های رای ستاد انتخابات کشور انداختند.

حسن روحانی آراء خود را در صندوق‌های رای ستاد انتخابات کشور انداخت ـ ۲۸ خرداد ۱۴۰۰
حسن روحانی آراء خود را در صندوق‌های رای ستاد انتخابات کشور انداخت ـ ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ © DR

» ساعت ۹ و ۱۵ دقیقه ـ ابراهیم رئیسی آراء خود را به صندوق انداخت و گفت « باید خوب مراقبت کرد که حتی یک رأی بر خلاف تصمیم مردم، استفاده نشود». بگفتۀ او «بر اساس برخی گزارش‌ها […] در برخی شعب، کار به کندی صورت می گیرد و لازم است که در رساندن تعرفه و آماده‌کردن رأی‌ گیری تلاش مضاعف شود».

» همزمان با روند انتخابات در شعبه‌های رای گیری، جنبش مخالفان مشارکت در انتخابات نیز در شبکه‌های اجتماعی با انتشار پیام‌ها، تصاویر و ویدئوهائی هر گونه شرکت در انتخابات را به زیان مردم کشور دانسته و آنان را از رای دادن بر حذر می‌دارند …

توئیت : هر رای بدون تائید ولی فقیه بی ارزش است

بازم رای میدید؟#رای_بی_رای#NO2IR pic.twitter.com/HmAmtiLt8W— Ray (@Ray71345729) June 18, 2021

توئیت : هر رای بدون تائید ولی فقیه بی ارزش است

» ساعت ۹ و ۱۵ دقیقه ـ ابراهیم رئیسی آراء خود را به صندوق انداخت و گفت « باید خوب مراقبت کرد که حتی یک رأی بر خلاف تصمیم مردم، استفاده نشود». بگفتۀ او «بر اساس برخی گزارش‌ها […] در برخی شعب، کار به کندی صورت می گیرد و لازم است که در رساندن تعرفه و آماده‌کردن رأی‌ گیری تلاش مضاعف شود».

 » ساعت ۹ ـ آیت‌الله احمد جنتی، آراء خود را به صندوق ۱۵۹۴ مستقر در ستاد مرکزی نظارت بر انتخابات انداخت و گفت: وقتی مردم در صحنه هستند […] دشمن هیچ غلطی نمی‌تواند بکند.

» ساعت ٧ و ۱۵ دقیقه ـ علی خامنه‌ای آراء خود را به صندوق سیار ۱۱۰ مستقر در «حسنیۀ امام خمینی» انداخت.

علی خامنه‌ای آراء خود را به صندوق سیار ۱۱۰ مستقر در «حسنیۀ امام خمینی» انداخت ـ ۲۸ خرداد ۱۴۰۰
علی خامنه‌ای آراء خود را به صندوق سیار ۱۱۰ مستقر در «حسنیۀ امام خمینی» انداخت ـ ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ © DR

» ساعت ٧ بامداد ـ دفاتر رای گیری در سراسر ایران گشوده شد. بر اساس گزارش ستاد برگزاری انتخابات  ۶۸ هزار و ۹۶۹ شعبه اخذ رای در سراسر کشور دائر شده است که بیش از ۱۵ هزارِ آن، شعبه‌های سیار است. در این شعبه‌ها بگزارش فرماندۀ ناجا که تامین امنیت برگزاری انتخابات را بر عهده دارد، ٧۵ هزار صندوق ثابت مستقر گردیده و «تعدادی صندوق سیار» نیز پیش بینی شده است.

» ساعت ۶ و ۵۵ دقیقه ـ محمد رضا عارف، پیش از باز شدن شعب اخذ رای در برابر شعبۀ حسینیۀ جماران حاضر شد.

محمد رضا عارف در برابر شعبۀ رای گیری حسینیۀ جماران ـ ۲۸ خرداد ۱۴۰۰
محمد رضا عارف در برابر شعبۀ رای گیری حسینیۀ جماران ـ ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ © DR

» سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری، با شرکت چهار نامزد تائید صلاحیت شده از سوی شورای نگهبان، ابراهیم رئیس الساداتی مشهور به رئیسی، محسن رضائی میرقائد، امیر حسین قاضی زاده هاشمی و عبدالناصر همتی، انجام می‌گیرد. سه نامزد دیگر تائید صلاحیت شده، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی و محسن مهرعلیزاده، که از ابتدا نامزدهای پوششی تلقی شدند، در روزهای پیش از رای‌گیری انصراف خود را از شرکت در انتخابات اعلام کردند.

» ششمین دورۀ انتخابات شهر و روستا برای گزینش اعضای شوراهای محلی در سراسر کشور برگزار می‌شود.

» اولین انتخابات میان دورۀ یازدهمین دورۀ مجلس شورای اسلامی نیز در شش حوزۀ انتخابیۀ «تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس»، «میانه»، «آستانۀ اشرفیه»، «تفرش، آشتیان و فراهان»، «گچساران و باشت» و «بهار و کبودرآهنگ» انجام می‌گیرد.

» دومین انتخابات میان دورۀ پنجمین دورۀ مجلس خبرگان نیز در چهار استان تهران، خراسان رضوی، قم و مازندران برپا می‌شود.