مشاور امنیت ملی کاخ سفید می‌گوید هر کس رئیس جمهوری ایران باشد تصمیم گیرنده نهایی درباره برجام رهبر جمهوری اسلامی است. دور ششم مذاکرات احیای برجام به پایان رسیده و هیئت‌ها برای تصمیم‌گیری نهایی به پایتخت‌ها بازگشته‌اند.

جیک سولیوان می‌گوید در مذاکرات وین برای احیای توافق هسته‌ای که آمریکا نیز به طور غیرمستقیم در آن مشارکت دارد، هنوز بر سر برخی مسائل اساسی اختلاف وجود دارد که برطرف کردن آنها مستلزم تصمیم‌گیری رهبر جمهوری اسلامی است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، مشاور امنیت ملی کاخ سفید یک‌شنبه سی‌ام خرداد با اشاره به اعلام نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در ایران تاکید کرد، این که شخص آ یا شخص ب رئیس جمهور باشد اهمیتی کمتری دارد تا این که آیا رژیم ایران آماده است به تعهداتی برای محدود کردن برنامه‌های اتمی خود گردن بگذارد یا خیر.

روز یک‌شنبه دور ششم نشست‌های کمیسیون مشترک برجام با شرکت مستقیم هیئت‌هایی از ایران و پنج کشور باقیمانده در توافق هسته‌ای و مشارکت غیرمستقیم نمایندگان آمریکا در وین خاتمه یافت.

عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه و سرپرست مذاکره‌کنندگان ایران می‌گوید “اسناد” توافق بر سر احیای برجام آماده شده و ابعاد مسائل مورد اختلاف که هنوز حل نشده‌اند نیز روشن شده است.

درخواست لغو تحریم‌ها علیه خامنه‌ای و نزدیکانش

مطابق برخی گزارش‌ها هیئت ایرانی اصرار دارد که آمریکا تحریم‌های اعمال شده علیه شخص خامنه‌ای و دفتر او را لغو کند. میخائیل اولیانوف، سرپرست هیئت مذاکره‌کنندگان روسی در وین تائید کرده که ایران بر لغو این تحریم‌ها پافشاری می‌کند.

انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که سرپرستی نشست‌های کمیسیون مشترک برجام را بر عهده دارد نسبت به احیای برجام ابراز خوش‌بینی کرده و گفته با وجود برخی اختلاف‌ها، مذاکره‌کننده به توافق نهایی “خیلی نزدیک” هستند.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید می‌گوید هنوز راه درازی تا توافق نهایی، از جمله درباره تحریم‌ها و تعهداتی که ایران باید به اجرای کامل آنها بازگردد در پیش است.

تصمیم‌گیری‌های سخت خامنه‌ای

سالیوان در عین حال تاکید کرده که جهت‌گیری مذاکرات تا کنون درست بوده، فقط باید دید که آیا رهبر جمهوری اسلامی آمادگی اتخاذ تصمیم‌های سخت را دارد یا خیر.

در همین حال یک دیپلمات ارشد اروپایی به خبرگزاری رویترز می‌گوید در گفت‌وگوهای وین پیشرفت‌های زیادی وجود دارد اما این مذاکرات نمی‌تواند بی‌انتها ادامه داشته باشد.

او از هیئت‌های مذاکره‌کننده خواست پس از مشورت در پایتخت‌ها هر چه سریع‌تر به وین بازگردند و برای رسیدن به توافق نهایی آماده باشند.

نگرانی و هشدار اسرائیل

افزایش احتمال موفقیت‌آمیز بودن مذاکرات وین و احیای توافق هسته‌ای برخی کشورها، به خصوص اسرائیل را به شدت نگران کرده است.

این نگرانی‌ها با اعلام پیروزی ابراهیم رئیسی در دوره سیزدهم انتخابات ریاست جمهوری افزایش یافته است. رئیسی منصوب خامنه‌ای در ریاست قوه قضائیه و یکی از سرسپردگان مطیع او شناخته می‌شود.

نفتالی بنت، نخست وزیر جدید اسرائیل روز یک‌شنبه در نخستین نشست دولت تازه خود، معرفی رئیسی به عنوان رئیس جمهوری آینده ایران را آخرین پیام هشدارآمیز به جهان و کشورهای طرف مذاکرات احیای برجام خواند.

او با اشاره تلویحی به عضویت رئیسی در “هیئت مرگ” کشتار زندانیان سیاسی در تابستان ۶۷ هشدار داد که “رژیم جلادان” نباید به سلاح اتمی دست پیدا کند و تاکید کرد که اسرائیل اجازه چنین کاری را نمی‌دهد.