شبکه سی‌بی‌سی کانادا می‌گوید به نسخه‌ای از گزارش تحقیقات فنی این کشور درباره سرنگونی هواپیمای اوکراینی با موشک سپاه دست یافته که مطابق آن کانادا شواهدی نیافته است که نشان دهد این اتفاق “از پیش برنامه‌ریزی شده است”.

در عین حال این گزارش می‌گوید مجموعه‌ای از تصمیم‌ها و قصورها باعث می‌شود که مسئولیت جان ۱۷۶ سرنشین همچنان متوجه ایران باشد.

بر این مبنا جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، تهدید کرده که ایران را به دادگاه لاهه خواهد برد و گفته مقام‌های ارشد نمی‌توانند پشت چند مقام پایین‌رتبه پنهان شوند.

با گذشت بیش از یک سال از این فاجعه مقام‌های ایرانی چند نفر را به “بی‌احتیاطی و بی‌مبالاتی و عدم رعایت نظامات و مقررات” متهم کرده‌اند که تنها یکی از آنها در بازداشت بوده است.

از میان معترضان به سرنگونی هواپیما و سوگواران قربانیان ۲۷ نفر در مجموع به بیش از ۴۱ سال زندان و چند نفر هم به تحمل شلاق محکوم شده‌اند.

سی‌بی‌سی به نقل از گزارش گروه تحقیق دولت کانادا نوشته که “هرچند شواهدی یافت نشد که سرنگونی پرواز پی‌اس۷۵۲ از قبل برنامه‌ریزی‌ شده باشد، اما این نافی مسئولیت ایران در مرگ ۱۷۶ انسان بی‌گناه نیست.”

ترودو
توضیح تصویر،آقای ترودو گفته جهان نباید به مقام‌های ارشد ایران اجازه دهد که از پاسخگویی فرار کنند

این گزارش مقام‌های نظامی و غیرنظامی ایران را متهم کرده که با مجموعه‌ای اقدامات و قصورها “خطرهای موقعیت را دست کم گرفتند” و بعد از رویداد هم نتوانسته‌اند “توضیح معتبری از چرایی و چگونگی” آنچه بدهند که یک “خطای انسانی” می‌دانند.

گزارش هیات تحقیق کانادا می‌گوید تنها ایران است که به محل حادثه و شاهدان دسترسی دارد و مسئولیت شفافیت در این زمینه با ایران است.

سی‌بی‌سی می‌گوید که در این گزارش جاستین ترودو، نخست وزیر پیامی برای خانواده‌های قربانیان نوشته که در آن گفته دولت کانادا همه گزینه‌های ممکن را برای تحقق عدالت پیگیری می‌کند و حتی ممکن است پرونده را به دادگاه لاهه ببرد.

آقای ترودو گفته این گزارش “نشان می‌دهد که روایت رسمی ایران از وقایع غیرصادقانه، گمراه‌کننده و سطحی بوده و عوامل مهمی را نادیده گرفته است.”

نخست وزیر کانادا گفته “مقام‌های ارشد رژیم تصمیماتی گرفتند که به این فاجعه منجر شد، جهان نباید به آنها اجازه دهد که با مصونیت پشت چند فرد پایین‌رتبه پنهان شوند.”

در ۱۸ دی ۱۳۹۸ یک هواپیمای مسافربری اوکراینی، که بسیاری از سرنشینان آن راهی کانادا بودند، با موشک‌های سپاه پاسداران سرنگون شد.

مقام‌های ایرانی، که چند ساعت قبل از آن با اطلاع قبلی به نیروهای آمریکا به یک پایگاهشان در عراق حمله موشکی کرده بودند این حمله بدون تلفات جانی را جشن گرفتند و تا سه روز به دروغ “نقص فنی” را دلیل سقوط هواپیما عنوان کردند.