حقوقدان و سیاستمدار کُرد ترکیه گفت:نیمی از راه‌های کُردهای ترکیه به حزب دموکراتیک خلق‌ها(HDP) می‌رسد و نیم دیگر آرا  میان احزاب دیگر تقسیم می‌شود.

«صدقی زیلان» حقوقدان و سیاستمدار کُرد ترکیه در پاسخ به این سوال کُردپرس که تحرک حزب حاکم ترکیه و نشست‌ با برخی جریان‌های سیاسی کُرد را چگونه ارزیابی می‌کنید، توضیح داد:اطلاعات زیادی در این رابطه در دست نیست و ما هم‌ از رسانه‌ها این‌ اخبار را می‌شنویم و نمی‌توانیم براساس حدسیات در این‌ باره نظر بدهیم.آنچه که در رسانه‌ها مشخص است.اردوغان رییس جمهور ترکیه ابتدا به دیدار حزب ملیگرای ترک(MHP) رفت و سپس دیدارهایی با حزب حزب سعادت و حزب کُردی هوداپار داشت و این دیدارها به دلیل جایگاه اردوغان بعنوان رییس جمهور ترکیه و همچنین رییس حزب حاکم ترکیه بسیار مهم بشمار می‌روند.

وی ادامه داد:کُردها به دلیل پراکندگی در کلان شهرهای ترکیه همچون‌ استانبول و ازمیر و…در نتایج انتخابات تاثیر گذارند و در شهر بزرگی همچون استانبول این‌ تاثیر بیشتر به چشم می‌آید و به همین خاطر افراد و شخصیت‌های سیاسی احزاب مختلف قصد دارند که رای کُردها را کسب کنند.

وی افزود:بحث ایجاد حزب جدید مسئله تازه‌ای نیست و از قبل هم وجود داشته است.برخی شخصیت‌های سیاسی که از احزاب دیگر جدا می‌شوند به دنبال ایجاد حزب جدیدی می‌افتند اما من فکر نمی‌کنم حزب جدیدی تشکیل شود چرا که این مطالبه مردم نیست.

این سیاستمدار کُرد درباره رای کُردها در ترکیه گفت:نیمی از راه‌های کُردهای ترکیه به حزب دموکراتیک خلق‌ها(HDP) می‌رسد و نیم دیگر این آرا پراکنده و میان احزاب دیگر تقسیم می‌شود.

صدقی زیلان افزود:آرا احزاب دیگر کُرد چندان نیست و تنها در برخی مناطق حزبی مانند هوداپار درصد محدودی رای دارد.رای هوداپار به ه.د.پ ضرر نمی‌رساند تنها به حزب حاکم عدالت و توسعه(AKP) ضرر می‌رساند و از رای حزب اسلامگرای حاکم کاهش می‌دهد.

این حقوقدان و سیاستمدار کُرد تصریح کرد:این رای‌های هوداپار در انتخابات شهرداری‌های گذشته باعث شد چندین کرسی شهرداری از حزب عدالت و توسعه گرفته شده و به ه.د.پ برسد چرا که برخی اسلامگرایان کُرد به هوداپار رای دادند و تعداد آرا آ.ک.پ کاهش پیدا کرد.

صدقی زیلان خاطرنشان کرد:در انتخابات ترکیه برای شرکت احزاب در انتخابات سراسری نیاز به میانگین است و هر حزب تازه تاسیسی نمی‌تداند در جریان انتخابات رقابت کند مگر آن که حدنصاب را رد کند.در حال حاضر ه.د.پ و هوداپار قادر به شرکت در انتخابات هستند.

این حقوقدان افزود:فشارها و جدایی‌ها از حزب حاکم افزایش یافته و برخی از سیاستمداران کُرد حاضر در این حزب نیز مانند گذشته مورد اقبال مردم قرار نمی‌گیرند و در جامعه نیز رای دهندگان امروز از وضع موجود راضی نیستند.

صدقی زیلان خاطرنشان کرد:رای دهندگان امروز بیشتر از قشر جوان تحصیلکرده هستند و با دقت شرایط جامعه را رصد می‌کنند و به رسانه‌ها توجه می‌کنند و جبهه قوی علیه حزب حاکم شکل گرفته است.

وی گفت:فشارها علیه حزب حاکم هنوز کارا نیست و سیاست حزب جمهوری خواه خلق(CHP) نیز علیه حاکم کارایی زیادی ندارد.پیشتر حزب حاکم از ایدئولوژی کمالیزم انتقاد می‌کرد که البته به سود کُردها بود اما الان آ.ک.پ نیز به سمت کمالیزم‌ بازگشته است.

این حقوقدان و سیاستمدار کُرد ترکیه با اشاره به وضعیت کُردها در سپهر سیاسی ترکیه گفت:کُردها هیچ برنامه و اتحادی ندارند و فساد فراوانی در حزب ه.د.پ و هوداپار وجود دارد.این‌ها درونمایه دو حزب پ.ک.ک و حزب‌الله هستند.پ.ک.ک حزب‌الله را ابزار دولت می‌دانست و حزب‌الله پ.ک.ک را دین‌ستیز می‌خواند لذا تا کُردها تا به وحدت نرسند نمی‌توان انتظار داشته باشیم وضعیت سیاسی کُردها در ترکیه بهتر شود.