تنها یک پنجم هورالعظیم آب دارد و یک روزنامه محلی وضع را “هولوکاست آبی” خوانده است. استاندار خوزستان می‌گوید تالاب به ۲۰۰میلیون مترمکعب آب دیگر نیاز دارد و از اهالی منطقه خواسته که برای نجات هور از خشکی، شلتوک‌کاری نکنند.

استاندار خوزستان در حاشیه جلسه ستاد تنظیم بازار این استان، مردم را به پرهیز از شلتوک‌کاری در اطراف تالاب هورالعظیم فراخواند. قاسم سلیمانی دشتکی با اذعان به مشکلات حوضه آبریز کرخه و کاهش ارتفاع آب در دو حوضچه تالاب هورالعظیم گفت: «قرار بود حدود ۲۵۰ میلیون مترمکعب آب از بستر رودخانه تا پایان شهریورماه وارد هورالعظیم شود اما تاکنون حدود ۵۰ میلیون مترمکعب وارد شده است و باید ۲۰۰ میلیون مترمکعب دیگر آب وارد شود.»

خبرگزاری ایسنا از قول دشتکی نوشت: «اگر هورالعظیم به کویر تبدیل شود، مشکل ریزگردها در خوزستان مردم را بیچاره می‌کند و سلامت مردم را به خطر می‌اندازد. از مردم تقاضا دارم امسال از شلتوک‌کاری دست بکشند و اگر از این کار دست برندارند قطعا با توجه به شرایط آبی، به آن‌ها خسارت وارد می‌شود.»

یک روزنامه محلی خوزستان به نام “خوزی‌ها”، سوختن تالاب و مرگ جانداران و گیاهان را به “هولوکاست آبی” تشبیه کرده است. در این میان قاسم تقی‌زاده خامسی، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا گفته که مشکل “بزرگ‌نمایی” شده و اکثر تصاویر منتشره در شبکه‌های اجتماعی از هورالعظیم را فتوشاپ یا قدیمی دانسته است.

او در عین حال تلف شدن انبوه ماهیان تالاب را ناشی از افزایش جمعیت آبزیان در وضعیت ترسالی دو سال گذشته دانسته است: «این گسترش جمعیت در سمت عراق، باعث کمبود اکسیژن محلول در تالاب به ویژه در گرمای تابستان و رشد میکرومغذی‌ها و جلبک‌ها در تالاب شده و کاهش منابع آبی در مقایسه با سال‌های تر مرگ و میر ماهیان در هورالعظیم در سمت عراق را افزایش داده است.»

خامسی با اذعان به کاهش منابع آبی موجود، اضافه کرده که سد کرخه باید هم منابع آبی پایین دست حوضه آبریز را تامین کند و هم آب شرب و کشاورزی را: «بر همین اساس باید در سال جاری مصرف را کمتر کنیم.»

در این میان، قاسم ساعدی، نماینده دشت آزادگان در مجلس گفته که تالاب علاوه بر خشکی، بحران ناشی از ریختن پساپ‌های صنعتی سایت‌های حفاری را نیز تجربه می‌کند. ساعدی با اشاره به خوابیدن معاش دامداران منطقه، نسبت به آثار سوء ادامه وضع هشدار داده است: «این تالاب خشک شود، آثار و تبعات سوء آن دامن استان‌های همجوار را هم خواهد گرفت و این طور نخواهد بود که فقط مردم خوزستان و دشت آزادگان متضرر شوند.»

  • زیست‌گاهی به وسعت ۱۲۰ هزار هکتار و محیطی غنی از منابع جانوری و گیاهی در مرز ایران و عراق رو به موت است. صدها هزار ماهی و ده‌ها گاومیش به خاطر کم ‌آبی، گرما و سوءمدیریت‌های اقلیمی در هورالعظیم تلف شده‌اند.