اضافه شدن ترکیه به لیست کشورها و یا گروه هایی که از نظر آمریکا، از کودک سرباز حمایت می کنند این شائبه را ایجاد کرده است که دولت جو بایدن می خواهد با ترکیه  در مورد حقوق بشر برخوردهای جدی تری داشته باشد.

وزارت خارجه آمریکا در گزارش اخیر خود درباره قاچاق انسان در جهان، ترکیه را که عضو ناتوست، در لیست گروه ها و کشورهایی قرار داده است که از کودکان به عنوان سرباز در جنگ استفاده می کنند. البته در این گزارش اشاره شده است که ترکیه از برخی گروه های شورشی در سوریه حمایت می کند که از کودکان به عنوان سرباز در جنگ استتفاده می کنند.

دولت ترکیه واکنش تندی به این اقدام آمریکا  داشت و این کشور را متهم کرد از گروه های کرد سوریه و پ.ک.ک- که از نظر ترکیه گروه های « تروریستی » محسوب می شوند و از کودکان در جنگ استفاده می کنند- حمایت می کند و این مسئله نشانه برخورد تبعیض آمیز است.

البته آمریکا پ.ک.ک را نیز در لیستی قرار داده که از نظر وزارت خارجه آمریکا، از کودکان در جنگ استفاده می کند اما در گزارش خود اشاره کرده است که نیروهای کرد سوریه تلاش کرده اند کودکان را از میان نیروهای کرد سوریه خارج و به میان خانواده هایشان باز گردانند.

تحلیلگران مسائل ترکیه و خاورمیانه اقدام اخیر آمریکا در قرار دادن متحد عضو ناتوی خود در لیست حامیان کودک سرباز را یک اقدام بی سابقه و دارای پیامدهای جدی بر روابط این دو کشور همپیمان در ناتو عنوان کرده اند.

رایان بول، تحلیلگر مسائل خاورمیانه و شمال آفریقا در موسسه استراتفور، در این باره به خبرگزاری میدیا لاین آمریکا گفته است آمریکا این پیام را به ترکیه داده که در حال رصد سوابق حقوق بشری و سیاست خارجی این کشور است و احتمال تحریم شدید این کشور در آینده توسط دولت جو بایدن وجود دارد.

او این احتمال را که دولت آمریکا فورا ترکیه را تنبیه کند رد کرد اما تاکید کرد که واشنگتن اکنون مکانیسمی در اختیار دارد تا ترکیه را در آینده تنبیه کند.

این کارشناس مسائل خاورمیانه، این اقدام را نشانه ادامه تنش میان دو کشور و حتی بدتر شدن آن  دانست و بر لزوم کاستن از وابستگی آمریکا به این متحد عضو ناتو تاکید کرد.

بول دلیل این امر را همراهی ترکیه با گروه هایی در سوریه و لیبی دانست که مورد تایید آمریکا نیستند.

مظفر سنل از دانشگاه مدیپول آنکارا نیز معتقد است قرار گرفتن ترکیه در لیست سیه حامیان کودک سرباز از سوی واشنگتن قطعا پیامدهایی برای رابطه این دو کشور به همراه خواهد داشت.

او پیش بینی کرد که آنکارا با گرایش بیشتر به سمت روسیه و چین در درازمدت، به این اقدام آمریکا واکنش نشان خواهد داد.

در حالی که سنل معتقد است اتخاذ چنین سیاست هایی از سوی آمریکا نمی تواند مواضع ترکیه و اردوغان- بویژه در مورد سوریه و کردها- را تغییر دهد بول بر این باور است که آمریکا ترکیه را تهدید به تغییر مواضعش در قبال این کشور کرده و آنکارا از روی گردانی نسبت به واشنگتن بهره زیادی نمی تواند ببرد. او به ترکیه هشدار داده است که اقدامات آمریکا در برابر ترکیه تاثیرات منفی بیشتری نسبت به مقابله به مثل ترکیه با واشنگتن دارد.