برای رسیدن به ایمنی جمعی در برابر ویروس کرونا و سویههای جدید آن در ایران به ۱۲۰ میلیون دوز واکسن نیاز است. این در حالی است که طی پنج ماه تنها حدود دو میلیون نفر از مردم ایران دو دوز واکسن کرونا دریافت کردهاند.
عبارت “واکسیناسیون لاکپشتی” را رسانههای داخل ایران به کار میبرند. خبرگزاری مهر روز چهارشنبه ۱۶ تیر (هفتم ژوئیه) در مقالهای تحت عنوان “پیدا و پنهان واکسیناسیون در ایران / واکسنها کجا ماندند” این عبارت را به کار برده است.
جلیل میرمحمدی، معاون اول کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی محاسبه ناظر بر رسیدن به ایمنی جمعی در ایران را اعلام کرده است.
او گفته است: «برای رسیدن به ایمنی جمعی از مجموع ۸۰ میلیون جمعیت کشور ما ۶۰ میلیون نفر را باید واکسینه کنیم، اگر این عدد را ضربدر دو کنیم، برای اینکه بتوانیم همه کسانی که نیاز به واکسن دارند را واکسینه کنیم ۱۲۰ میلیون دوز واکسن مورد نیاز امروز ما است.»
علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرده که جمعیت هدف ایران تا پایان سال ۱۴۰۰ واکسینه خواهند شد.
گزارشگر خبرگزاری مهر با اشاره به این موضوع که طی پنج ماه گذشته تنها دو میلیون نفر در ایران واکسینه شدهاند، به هدف تعیینشده از سوی ستاد مقابله با کرونا با دیده تردید مینگرد و میپرسد: «بر اساس این ادعا باید حداقل ۶۰ میلیون ایرانی دو دوز واکسن خود را تا قبل از اسفند ۱۴۰۰ دریافت کنند تا بتوان ایمنی جمعی را ایجاد کرد. حال این سوال مطرح است که آیا میتوان امیدوار بود از امروز تا پایان سال ۱۴۰۰، ۵۸ میلیون نفر دیگر دو دوز واکسن خود را بگیرند!»
مشکل واکسیناسیون کجاست؟
سخنگوی ستاد مقابله با کرونا علت کندی روند واکسیناسیون را بر گردن کشوری مینهد که قرار بوده سه میلیون دوز واکسن به ایران تحویل بدهد و به وعده خود عمل نکرده است.
رئیسی از هند نام نبرده است. اما گفته میشود که گمرک هند به علت شیوع گسترده ویروس کرونا در آن کشور مانع از صدور این محموله شده است.
اما آیا عدم تحویل این محموله از سوی هند آنچنان که سخنگوی ستاد مقابله با کرونا میگوید “موجب اختلال در واکسیناسیون” در ایران شده است؟
رئیسی در بخش دیگری از اظهارات خود اعتراف کرده که به علت کمبود حجم واکسن مجبور به تعطیلی برخی از مراکز واکسیناسیون در ایران و از جمله در تهران شده است.
در حالیکه استاندار تهران از افزایش مراکز واکسیناسیون در تهران از ۷۵ مرکز به ۷۹ مرکز سخن گفته، رئیسی میگوید از ۷۵ مرکز واکسیناسیون به علت کمبود واکسن تنها ۳۲ مرکز فعال بودهاند.
وزارت بهداشت چقدر واکسن در اختیار دارد؟
در ایران از تولید شش واکسن سخن میرود. بنا بر اظهارات جلیل میرمحمدی، معاون کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی، “اینکه میگویند در کشور شش واکسن تولید میشود خلاف است”.
او گفته است که تنها دو واکسن کووبرکت و پاستور “مجوز اضطراری تولید” گرفته و چهار واکسن دیگر همچون نورا و فخرا هنوز در فاز نخست مطالعه انسانی قرار دارند و در موقعیتی نیستند که بتوانند نیاز ایران را در آینده قابل پیشبینی تامین کنند.
سخنگوی ستاد مقابله با کرونا گفته است که در حال حاضر ایران ۳۸۰ هزار دوز واکسن کووبرکت در اختیار دارد و ابراز امیدواری کرده که تا پایان این ماه ۶۵۰ هزار دوز دیگر از این واکسن نیز در اختیار “نظام سلامت” قرار گیرد.
واکسن کرونا سپاه پاسداران، واکسنی که به تولید و توزیع آن در آینده نزدیک امید نمیرود
از این رو، مسئولان “نظام سلامت” گفتهاند تا زمانی که واکسنهای وعده دادهشده در یخچالها موجود نباشند، نمیتوان روی آنها حسابی باز کرد.
در مورد واکسن پاستور (واکسن مشترک تولیدی ایران و کوبا) نیز طبق اظهارات مقامات جمهوری اسلامی در حال حاضر فقط ۱۳۰ هزار دوز آن موجود است.
وزارت بهداشت به آن امید بسته که در ماههای مرداد و شهریور، هر ماه ۵۰۰ هزار دوز از این واکسن تولید و توزیع شود.
واکسیناسیون “لاکپشتی”
معاون اول کمیسیون بهداشت مجلس در همین رابطه گفته است: «با سه میلیون دوز واکسن برکت و ماهیانه حدود یک و نیم میلیون دوز واکسن پاستور و مجموع آنها با واکسن خارجی در برابر آن ۱۲۰ میلیون دوز عدد قابل توجهی نیست.»
خبرگزاری مهر در گزارش خود با اشاره به خیز پنجم کرونا در ایران، از آهسته و آرام پیش رفتن روند واکسیناسیون سخن گفته است.
گزارشگر این خبرگزاری حتی در مورد ایمن بودن دو میلیون نفری که در ایران واکسینه شدهاند در برابر سویههای جدید این ویروس نیز ابراز تردید کرده است.
این خبرگزاری میپرسد: «سوالی که مطرح است، اینکه چه زمانی روند واکسیناسیون سرعت خواهد گرفت تا شرایط کشور برای عادی شدن زندگی فراهم شود.»
“برنامه ملی واکسیناسیون عمومی علیه کووید ۱۹” از اسفند سال گذشته آغاز شد. جمهوری اسلامی به مردم ایران وعده داده بود که تمام اعضای کادر درمانی این کشور و همچنین تمامی گروههای هدف به سرعت واکسینه خواهند شد.
گزارشگر خبرگزاری یادشده در ادامه نوشته است: «این در حالی است که بیش از ۵ ماه از شروع واکسیناسیون در کشور گذشته و هنوز نتوانستهایم حتی کادر درمان را کامل واکسینه کنیم. همچنین از گروههای مختلف سنی سالمندان نیز، تعداد کمی دو دوز واکسن را گرفتهاند.»