وزیران خارجه اوکراین و کانادا روز چهارشنبه ۱۶ تیر پیرامون موضوع دریافت غرامت از ایران برای خانواده‌های قربانیان پرواز ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین دیدار و گفت‌وگو کردند که دی‌ماه ۹۸ با شلیک واحدهای پدافند سپاه پاسداران سرنگون شد.

وزارت خارجه کانادا در گزارشی اعلام کرد که مارک گارنئو، وزیر خارجه این کشور، و دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین، بر تعهدات دو کشور برای همکاری با یکدیگر، برقراری عدالت، شفاف‌سازی پیرامون واقعه، و دریافت غرامت برای خانواده‌های مسافران این پرواز تاکید کردند.

این دیدار در حاشیه کنفرانس اصلاحات اوکراین در شهر ویلنیوس، پایتخت لیتوانی، برگزار شد. رسانه‌های اوکراینی به نقل از وزارت خارجه این کشور گزارش داده‌اند که آقای کولبا و آقای گارنئو درباره تعمیق روابط ویژه دو کشور در عرصه‌های دفاعی، سیاسی و انسان‌دوستانه نیز گفت‌وگو کردند.

پرواز شمارهٔ ۷۵۲ هواپیمایی بین‌المللی اوکراین بامداد ۱۸ دی ۱۳۹۸ لحظاتی پس از آن که از باند فرودگاه «امام خمینی» در مجاورت تهران برخاست، هدف موشک‌های پدافند هوایی سپاه پاسداران قرار گرفت و همه ۱۷۶ سرنشین آن که شماری از آن‌ها دارای تابعیت کانادا بودند، کشته شدند.

ایران می‌گوید که «خطای انسانی» عامل این رخداد بوده، اما دولت‌های کانادا و اوکراین بارها مقامات جمهوری اسلامی را به پنهان‌کاری پیرامون این حادثه متهم کرده و خواستار دریافت اطلاعات کامل در این زمینه شده‌اند. برخی از خانواده‌های قربانیان نیز می‌گویند که سپاه پاسداران «به طور عمدی» این هواپیما را هدف قرار داده است، امری که جمهوری اسلامی آن را تکذیب کرده است.

در این میان دادسرای نظامی گفته که برای ۱۰ نفر قرار جلب صادر کرده است اما خانواده‌های قربانیان این پرواز می‌گویند که این ۱۰ نفر، همگی آدم‌های «بی‌نام و نشان» هستند و «برای آمرین و عاملین اصلی این جنایت که افراد رده بالای حکومت هستند، قرار منع تعقیب صادر شده است».

به گفته خانواده‌ها، «مراجعه‌ وکلای خانواد‌ه‌ها برای مطالعه‌ پرونده، اطلاع از نحوه کارشناسی و بازجویی‌ها و اظهارات متهمین و یافتن نام آن‌ها نیز به جایی نرسیده است».

همچنین مسئله پرداخت غرامت به خانواده‌ها نیز حل‌نشده باقی مانده است. خرداد ماه امسال چهار کشور کانادا، بریتانیا، سوئد و اوکراین با تشکیل گروهی به رهبری کانادا ضمن فراخواندن ایران برای آغاز مذاکرات رسمی پیرامون پرداخت غرامت به بازماندگان قربانیان هواپیمای اوکرایی تاکید کردند که جمهوری اسلامی باید مسئولیت حقوقی خود را در این‌ زمینه بپذیرد.

هیأت دولت ایران قبلا مصوب کرده بود که مبلغ ۱۵۰ هزار دلار به بازماندگان ایرانی و غیرایرانی قربانیان سرنگونی هواپیمای اوکراینی پرداخت شود اما بسیاری از خانواده‌ها این مبلغ را رد کرده بودند.