با گذشت چندین ساعت از حملات هوایی به جرف الصخر در جنوب بغداد هنوز مشخص نشده این حملات توسط چه گروه یا کشوری انجام شده است. آمریکا دست داشتن در این حملات را تکذیب کرده و روزنامه جروزالم پست آن را به داعش نسبت داده است.
در آخرین ساعات دوشنبهشب ۲۹ دی (۱۸ ژانویه) حملات هوایی گستردهای در جرف الصخر واقع در جنوب بغداد در استان بابل عراق انجام گرفت.
رسانههای وابسته به گروه حشدالشعبی و نیز رسانههای ایران ابتدا این حملات را به نیروهای آمریکایی نسبت دادند. اما ساعاتی بعد شبکه الجزیره از قول یک سخنگوی ارتش آمریکا اعلام کرد که این کشور امشب هیچ حملهای در عراق انجام نداده است.
جنیفر گریفین، خبرنگار فاکس نیوز نیز در توییتش نوشت که یک مقام رسمی دفاعی در ایالات متحده به او گفته که امشب هیچ حملهای در نزدیکی بغداد از سوی نیروهای آمریکایی صورت نگرفته است.
خبرگزاری رویترز نیز به نقل از سنتکام، فرماندهی مرکزی نیروهای آمریکایی در منطقه هرگونه خبری درباره حمله هوایی توسط این نیروها در عراق را تکذیب کرد.
اخبار ضد و نقیض رسانههای عربی
روزنامه اسرائيلی جروزالم پست به نقل از رسانههای امنیتی عراق حمله دیشب را به نیروهای داعش نسبت داده و نوشته است: «منابع نزدیک به نیروهای امنیتی عراق صبح سهشنبه تایید کردند که شب گذشته حمله نیروهای داعش به دکلهای انتقال برق در جنوب بغداد باعث وقوع انفجارهایی شد که رسانههای محلی به اشتباه آن را به حملات هوایی آمریکا علیه مواضع شبه نظامیان طرفدار ایران در جرف الصخر نسبت دادند.»
شبکه المیادین نزدیک به حزبالله لبنان، شبکه الحورا و العربیه نیز دوشنبهشب گزارش دادند که پس از حملات هوایی در جنوب بغداد، انفجارهایی در نزدیکی جرف الصخر شنیده شده است. المیادین از حمله نیروی هوایی آمریکا به مواضع ارتش عراق خبر داد و الحورا و العربیه گزارش دادند که مواضع مورد حمله، متعلق به نیروهای شبه نظامی کتائب حزبالله بودهاند که از سوی ایران حمایت میشوند و تعداد زیادی از این نیروها کشته و زخمی شدهاند.
رسانههای نزدیک به منابع امنیتی عراق حمله به نیروهای عراقی در این منطقه در شامگاه دوشنبه را تکذیب کردند و به رسانهها و شبکههای اجتماعی هشدار دادند که اطلاعات غلط و شایعات را منتشر نکنند.
در سال ۲۰۱۸ خبرگزاری رویترز گزارش داد که ایران در جرف الصخر موشک تولید میکند. العربیه نیز گزارش کرده که این منطقه از سوی حزبالله لبنان برای انجام عملیات و نیز آزمایشهای موشکی مورد استفاده قرار میگیرد.
بالاگرفتن تنش در عراق پس از کشته شدن سلیمانی
پیشتر در روز دوشنبه رسانههای عراقی خبر داده بودند که یک کاروان لجستیکی حمایت از ائتلاف بینالمللی توسط بمبهای کنار جادهای هدف حمله قرار گرفته است. تلفاتی از این حمله اما گزارش نشد.
این گزارشها در سالگرد حمله پهپادی آمریکا به خودروی قاسم سلیمانی منتشر میشوند که منجر به کشته شدن این فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران و ابومهدی المهندس، فرمانده سابق حشد الشعبی شد.
این اتفاق و همچنین کشته شدن محسن فخریزاده، از معاونان رده بالای وزارت دفاع ایران و از برنامهریزان سیستم موشکی و هستهای این کشور در کمتر از دو ماه پیش که از سوی ایران به اسرائیل نسبت داده شد، باعث شدند که در حملات دیشب نیز انگشت اتهام به سمت نیروهای آمریکایی و اسرائيلی نشانه رود.
آمریکا رسما انجام این حملات را تکذیب کرده اما اسرائیل تا کنون هیچ واکنشی نشان نداده است.
در سالهای اخیر نیروهای شبه نظامی طرفدار ایران در عراق از دهها حمله موشکی به منطقه سبز بغداد جایی که سفارت آمریکا در آن قرار دارد خبر دادهاند. این نیروها هدف از این حملات را وادار کردن آمریکا به خروج نیروهایش از عراق عنوان میکنند.