آتشسوزی جنگلها و مراتع ارتفاعات نارک در شهرستان گچساران استان کهگیلویه و بویراحمد که از پنجشنبه شب آغاز شده، پس از گذشت حدود چهار روز همچنان ادامه دارد.
از روز شنبه ۱۹ تیرماه، دو روز پیش، آتش به منطقه حفاظت شده کوه خامی، که از زیستگاههای مهم گیاهی و جانوری زاگرس مرکزی و ایران است، کشیده شده و این منطقه همچنان در حال سوختن است.
رسانه های ایران، دوشنبه ۲۱ تیرماه گزارش میدهند که “به دلیل گرمای شدید هوا که به ۵۰ درجه سانیتگراد هم میرسد و مسیر سخت و دسترسی دشوار به منطقه به دلیل شیب تند” آتش خاموش نشده و تازه از امروز استفاده از بالگرد برای اعزام نیروها و مهار آتش شروع شده است.
محمد محمدی، مدیر کل مدیریت بحران استانداری کهگیلویه و بویراحمد به خبرگزاری ایسنا گفت که امروز، دوشنبه “یک بالگرد در حال انتقال نیروها به ارتفاعات نارک گچساران برای مهار آتش است.”
او گفت که بیش از ۳۰۰ نفر در حال تلاش برای مهار آتش هستند و همچنین سه بالگرد دیگر از تهران، شیراز برای کمک به شهرستان گچساران استان کهگیلویه و بویراحمد اعزام میشوند.
حسین کلانتری، استاندار کهگیلویه و بویراحمد هم در مصاحبه با خبرگزاری مهر، از ادامه آتش خبر داد و گفت که “نشست اضطراری ستاد مدیریت بحران استان با هدف برنامه ریزی برای اطفا حریق کوههای نارک در شهر گچساران برگزار شده است.”
او گفت که از امروز به منظور جلوگیری از گسترش آتش سوزی در منطقه سه فروند بالگرد و آب پاش در اختیار ستاد مدیریت بحران استان قرار گرفته است.
منطقه حفاظت شده کوه خامی از مناطق زیستی مهم و محل رویش درختان کهن سال بلوط ایرانی و کیکم، ارس، زالزالک و از جمله زیستگاه پلنگ، خرس قهوه ای، کل و بز و قوچ، سنجاب ایرانی، سمور و کبک دری است.
علیرضا اتابک، فرماندار گچساران هم “پوشش جنگلی، وزش باد و سخت گذر بودن مسیر را علت کندی مهار آتش عنوان کرد و گفت که “در این آتشسوزی مراتع و درختان کهنسال از بین رفته است.”
احمد رحمانی، یک عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع ایران با اشاره به مساله “تاخیر در اعزام بالگرد و مهار آتشسوزی” به خبرگزاری ایسنا گفت: ” تداوم چندین روزه آتشسوزیها در مناطق صعبالعبور نشان میدهد که هماهنگی کافی بین دستگاهها در زمینه اطفای حریق به وجود نیامده است.”
او گفت که مهار آتشسوزی در چنین مناطقی باید از تجهیزاتی مانند هلیکوپتر و هواپیماهای آببر به حد کافی استفاده شود اما با توجه به کمبود امکانات در این زمینه داوطلبان و نیروهای سازمانهای مردم نهاد مجبور هستند وسایل و امکانات از جمله بیل و کلنگ و آب را با شرایط دشواری با الاغ به نیروهای اطفای حریق برسانند.
آتشسوزی در این مناطق جنگلی هر ساله اتفاق می افتد.
آتشسوزی گسترده جنگلها در ایران؛ بودجه کم، امکانات کمتر