دونالد ترامپ در آخرین ساعات دورۀ ریاست جمهوری خود، در یک پیام خداحافظی، به دستاوردهای دولت خود در چهار سال گذشته اشاره کرد و بدون آنکه نامی از جو بایدن بیاورد، برای دولت آیندۀ ایالات متحدۀ آمریکا آرزوی موفقیت کرد. وی همچنین ۷٣ نفر از جمله “استیو بَنن” مشاور سابق خود را که در رابطه با ساخت دیوار مرزی با مکزیک به فساد مالی و پولشویی متهم شده بود، مورد عفو قرار داد.
دونالد ترامپ شامگاه سه شنبه ۱۹ ژانویه/۳٠ دی، در آخرین ساعات دورۀ ریاست جمهوری خود، با انتشار یک پیام خداحافظی ویدیویی که از حساب کاربری دولت در شبکه های اجتماعی و یوتیوب منتشر شد، خطاب به شهروندان آمریکا، گفت: «چهار سال پیش، ما یک تلاش ملی بزرگ را در راه بازسازی کشور و تجدید بیعت دولت با شهروندان، آغاز کردیم تا آمریکا را دوباره برای تمام آمریکایی ها به جایگاه بزرگ و شکوهمند خود برسانیم».
وی افزود: «من به عنوان چهل و پنجمین رئیس جمهوری آمریکا، در حالی دورۀ ریاست جمهوری خود را به پایان می رسانم که به تمامی آنچه که با هم به دست آورده ایم، افتخار می کنم؛ ما کاری را که برای انجام آن به اینجا آمدیم، انجام دادیم و حتی خیلی کارهای بیشتر».
دونالد ترامپ در ادامه، بدون آنکه نامی از جو بایدن بیاورد، گفت: «این هفته ما مراسم تحلیف دولت جدید را خواهیم داشت که برای موفقیت آن در حفظ امنیت و سعادت آمریکا، دعا می کنیم؛ ما برای آنها بهترین ها را آرزو می کنیم و امیدواریم که بخت با آنها یار باشد؛ شانس کلمۀ بسیار مهمی است».
دونالد ترامپ همچنین حملۀ خشونت آمیز به کنگرۀ آمریکا در تاریخ ۶ ژانویه را محکوم کرد و گفت: «همۀ آمریکایی ها از هجوم به کنگره وحشت زده شدند. خشونت سیاسی، حمله به تمام چیزهایی است که ما به عنوان یک آمریکایی، گرامی می داریم و هرگز قابل تحمل نخواهد بود».
وی تأکید کرد: «اکنون بیش از هر زمان دیگری، ما باید پیرامون ارزش های مشترک خود متحد شویم و از کینه توزی های جناحی و حزبی فراتر رویم».
او در ادامه هشدار داد: «بزرگترین خطری که اکنون کشور با آن روبروست، از بین رفتن اعتماد به خود و اعتماد به عظمت ملی است».
دونالد ترامپ از دستاوردهای دولت خود طی چهار سال گذشته، با افتخار یاد کرد و تأکید نمود که تنها رئیس جمهوری ایالات متحده بوده که در دهه های اخیر، جنگ تازه ای را آغاز نکرده است.
وی در ادامه با اشاره به سیاست دولت خود در قبال چین، تأکید کرد: «ما تعرفه های تاریخی در معاملات تجاری با چین وضع کردیم که تا پیش از آن، بی سابقه بود اما با همه گیری ویروس چینی که به سراسر جهان آسیب رساند، مسیر روابط تجاری ما که میلیاردها دلار را به سوی ایالات متحده سرازیر می کرد، تغییر یافت».
وی افزود: «ما توانستیم متحدان خود و کشورهای جهان را برای ایستادن در برابر چین، گرد هم آوریم که تا پیش از این محقق نشده بود».
دونالد ترامپ در ادامه گفت: «ما به یک رشته معاملات صلح تاریخی در خاورمیانه دست یافتیم که هیچکس تحقق یافتن آنها را باور نمی کرد؛ ما خلافت داعش را از بین بردیم و به زندگی فلاکت بار البغدادی بنیانگذار و رهبر این گروه پایان دادیم. ما در برابر رژیم ایران ایستادیم و قاسم سلیمانی را که یکی از تروریست های ارشد دنیا بود، کشتیم».
وی در ادامۀ صحبت های خود تأکید کرد: «در حالی که آماده می شوم ظهر روز چهارشنبه، قدرت را به دولت جدید واگذار کنم، می خواهم بدانید جنبشی که ما آغاز کردیم، تازه در ابتدای کار است. ما بزرگترین جنبش سیاسی تاریخ آمریکا و بزرگترین قدرت اقتصادی جهان را بنا نهادیم».
دونالد ترامپ در پایان گفت: «من با قلبی شاد و وفادار و با خوش بینی این مکان باشکوه را ترک می کنم و اعتماد کامل دارم که بهترین ها برای کشور و فرزندانمان، در راه است».
فرمان عفو دونالد ترامپ برای ٧٣ نفر
در بیانیه ای که کاخ سفید بامداد چهارشنبه ۲۰ ژانویه منتشر کرد، آمده است که با فرمان اخیر ریاست جمهوری در مجموع، ۷۳ نفر مورد عفو قرار گرفته و مجازات ۷۰ تن دیگر نیز تخفیف یافته است.
بر اساس این بیانیه، دونالد ترامپ در آخرین ساعات حضور خود در کاخ سفید، ٧۳ نفر از جمله “استیو بَنن” مشاور پیشین و مدیر سابق کارزار انتخاباتی خود را که در رابطه با ساخت دیوار مرزی با مکزیک به پولشویی متهم شده بود، مورد عفو قرار داده است.
“استیو بنن” سال گذشته به اتهام فساد مالی، اختلاس و بهرهبرداری شخصی از کمک های مردمی صدها هزار نفر از هواداران ترامپ در کمپینی برای ساخت دیوار مرزی میان مکزیک و آمریکا، بازدداشت شده بود. وی این اتهامات را رد کرده و قرار بود در ماه مه مجدداً روانهٔ دادگاه شود.
گفته می شود که عفو “استیو بنن” که حتی حساب کاربری او در توییتر نیز از ماه نوامبر مسدود شده است، انتقادات شدیدی را در ایالات متحده در پی خواهد داشت.
دونالد ترامپ همچنین دو خوانندهٔ رپ به نامهای “لیل وین” و “کداک بلک” را مورد عفو قرار داد. “لیل وین” به جرم حمل غیرقانونی سلاح گرم به ده سال زندان محکوم شده بود. “کداک بلک” نیز در سال ٢۰١۹ به اتهام جعل اطلاعات مربوط به فرم های فدرال برای خرید سلاح گرم، محکوم شده بود.
در میان اسامی عفو شدگان، نام شماری از سیاستمداران سابق از جمله “راندال کانینگهام” نمایندۀ سابق کالیفرنیا در کنگره و همچنین “کوامی کیلپاتریک” شهردار پیشین دیترویت که در سال ٢٠۱٣ به اتهام فساد مالی و رشوه خواری، در حال سپری کردن حکم ۲۸ سال زندان خود بود نیز به چشم می خورد.
این در حالیست که دونالد ترامپ هیچ فرمان عفو پیشگیرانه ای را برای خود یا اعضای خانواده اش، صادر نکرد.
بخششهای دونالد ترامپ در دوران ریاست جمهوریاش، همواره با جنجالهای بسیاری همراه بوده است. وی پیش از این نیز در آستانۀ سال نوی میلادی، با استفاده از اختیارات خود و طبق سنت رؤسای جمهور آمریکا، ١۵ نفر دیگر از جمله دو عضو جمهوری خواه کنگره را مورد عفو قرار داده بود.