جو بایدن در مراسمی در برابر کنگره در شهر واشنگتن دی سی، پایتخت، به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا سوگند یاد کرده است.
او در انتخابات سوم نوامبر برنده شد اما دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت آمریکا از پذیرش نتایج سر باز زد و اتهام تقلب انتخاباتی را مطرح کرد، اتهامی که مقام های انتخاباتی در سطح ایالت و دادگاه ها رد کردند و گفتند شواهدی برای آن وجود ندارد.
آقای ترامپ روز سه شنبه در پیامی ویدئویی به روی کار آمدن دولتی تازه در روز ۲۰ ژانویه اذعان کرد اما همچنان به آقای بایدن تبریک نگفت و صبح چهارشنبه با هواپیمای ریاست جمهوری در کنار خانواده اش راهی فلوریدا شد. او که قبلا در نیویورک زندگی می کرد اکنون به ایالت جنوبی فلوریدا نقل مکان کرده است.
در عوض مایک پنس معاون آقای ترامپ در مراسم سوگند جو بایدن حاضر بود.
آقای پنس صبح امروز در مراسم خداحافظی دونالد ترامپ شرکت نکرد و به همین علت حضورش در مراسم تحلیف پررنگ تر بود.
آقای بایدن در سخنرانی بعد از سوگند گفت امروز نه روز پیروزی یک نامزد بلکه “روز چیره شدن دمکراسی است.”
کیوان حسینی — بی بی سی
جو بایدن در سخنرانی خود پس از مراسم سوگند تاکید کرد که آمریکا بار دیگر نقش “رهبری” که برای خود در سطح بینالمللی در نظر گرفته باز میگردد؛ نقشی که از جنگ جهانی دوم بر عهده داشته و در دوران چهار سال ریاستجمهوری دونالد ترامپ، نادیده گرفته شد. این مهمترین پیام سیاست خارجی جو بایدن، رئیسجمهوری جدید آمریکا بود.
آقای بایدن بخش اصلی سخنرانی تاریخیاش را در مراسم تحلیف، به اختلافات داخلی جامعه آمریکا اختصاص داد و تلاش کرد با تاکید بر اتحاد، شکاف عمیقی که کشورش با آن روبهرو شده را ترمیم کند.
اما این موضوع موجب نشد تا او مساله “غیبت آمریکا” در سطح جهانی را نادیده بگیرد. دکترین سیاست خارجی ترامپ، با اتکا به شعار “اول آمریکا” و ملیگرایی ایدئولوژیکش، با همگرایی بینالمللی و همکاریهای چندجانبه در سطح جهانی میانهای نداشت.
اما آمریکا دهههاست که در اتحادی استراتژیک با دیگر کشورهای غربی، در سیاست بینالملل نقش رهبری برای خود قائل است و به همین دلیل نیز، چه در رقابتهای ژئوپولتیک و چه در کنترل سازمانهای حکمرانی جهانی، همواره در خط مقدم بوده. آمریکای ترامپ از این حضور فعال بینالمللی عقبنشینی کرده بود. آمریکای بایدن اما بار دیگر به همان مسیری بازخواهد گشت که پیش از ترامپ، ضامن منافع واشنگتن بود؛ آمریکای فعال در جهان و مدعی همکاریهای بینالمللی.
آنچه سررشته مهم ترین تحولات در واشنگتن پس از انتخابات سوم نوامبر شد یورش هواداران آقای ترامپ به کنگره در روز ششم ژانویه بود؛ روزی که کنگره سعی داشت بر نتایج انتخابات که کالج الکتورال آمریکا در روز ۱۴ دسامبر تصدیق کرده بود مهر تایید بزند.
یک هفته بعد مجلس نمایندگان آمریکا برای دومین بار آقای ترامپ را به اتهام “تشویق به شورش” استیضاح کرد. آقای ترامپ پیش از یورش به کنگره در جمع هوادارانش بار دیگر نتیجه انتخابات را زیر سوال برد و از آنها خواست به طرف کنگره راهپیمایی کنند. با این حال پس از آن خشونت را محکوم کرده است.
باراک اوباما، جورج دبلیو بوش و بیل کلینتون از مهمانان برجسته مراسم سوگند هستند.
دقایقی پیشتر کامالا هریس سوگند یاد کرد. او اولین زن و اولین آفریقایی و هندی تبار است که به این مقام می رسد.
گروه کر ارتش سرود ملی آمریکا را اجرا کرد و لیدی گاگا متن سرود را خواند تا مراسم تحلیف رسما کلید بخورد. بعد از آن جنیفر لوپز هم آهنگ معروف “آمریکای زیبا” را اجرا کرد.
با این حال خالی بودن محوطه وسط واشنگتن (موسوم به نشنال مال) در این مراسم کاملا برجسته و سکوت ناشی آن قابل لمس بود.
فضایی که جای آن را حدود ۲۰۰ هزار پرچم آمریکا پر کرده اند تا بزرگداشتی باشد برای قربانیان کرونا.
در این مراسم چند صد میهمان ویژه در صندلی هایی که حدود ۲ متر با هم فاصله داشت نشستند. تصاویری که میتواند پیغامش تاکید دولت جو بایدن بر رعایت پروتکلهای کرونا قلمداد شود.
او گفته به محض وارد شدن به کاخ سفید دستور خواهد داد که ماسک زدن در ساختمان ها و مراکز فدرال اجباری شود.
امروز هم همه میمهانان ماسک بده بودند؛ چه دموکرات و چه جمهوری خواه.
سخنرانی بایدن: چیرگی دمکراسی
آقای بایدن که مسن ترین رئیس جمهور آمریکاست در سخنرانی بعد از سوگند بار دیگر چنانکه در ماه های اخیر بارها گفته از لزوم عبور از تبدیل اختلافات سیاسی به جنگ و نفرت و بازگشت به اتحاد سخن گفت.
او گفت: “امروز روز آمریکاست. امروز روز دمکراسی است. روزی برای تاریخ و امیدواری.”
“با عبور از بوته آزمایش قرون، آمریکا محک خورده و با چالش ها روبرو شده. امروز ما نه پیروزی یک نامزد بلکه یک آرمان، آرمان دمکراسی را جشن می گیریم.”
او گفت: “ما بار دیگر آموختیم که دمکراسی ارزشمند است. دمکراسی شکننده است و در این لحظه، دوستان من، دمکراسی چیره شده است.”
او با اشاره به خشونت های روز ششم ژانویه گفت که اکنون آمریکایی ها به عنوان یک ملت “برای انتقال صلح آمیز قدرت چنانکه برای بیش از دو قرن کرده جمع می شوند.”
آقای بایدن در این سخنرانی اصلا به نام دونالد ترامپ اشاره نکرد.
آقای بایدن گفت: “من از روسای جمهور سابق از هر دو حزب که امروز اینجا حاضر شده اند تشکر می کنم.
او گفت که همچنین به جیمی کارتر رئیس جمهور سابق که ۹۶ سال دارد و نتوانست در این مراسم شرکت کند تلفنی صحبت کرده و از خدمات طولانی او به کشور قدردانی کرده است.
رئیس جمهور آمریکا در مورد چالش های دولتش از جمله همه گیری، تغییر اقلیم و ظهور “برتری جویی سفیدپوستی” گفت که با همه این موانع “روبرو خواهیم شد و آنها را شکست خواهیم داد.”
آقای بایدن گفت: “شکاف هایی که ما را جدا می کند عمیق و واقعی هستند – اما تازگی ندارند. این نبردی دایمی است و پیروزی هرگز تضمین نشده است.”
او با اشاره به لحظاتی مانند جنگ داخلی آمریکا گفت “فرشتگان درون ما همیشه چیره شده اند. تاریخ، ایمان و عقلانیت راه اتحاد را نشان می دهند.”
او تاکید کرد که آمریکا باید به عنوان “ایالات متحده” با این لحظه روبرو شود.