کوبا می‌گوید تولید واکسن سوبرانا۲ از هفته دیگر در ایران آغاز می‌شود. همزمان گزارش شده که اولین محموله واکسن آسترازنکا از طرف بخش خصوصی وارد شده است.

خبرگزاری رسمی کوبا از قول ویسنته ورز بنکومو، رئیس انستیتو فینالی کوبا که به تهران سفر کرده، نوشته‌اند که میلیون‌ها دوز از این واکسن با همکاری انستیتو پاستور ایران تحت نام پاستوکووک تولید خواهد شد.

کوبا سابقه طولانی در آزمایش و تولید واکسن دارد و بر مبنای مرحله سوم آزمایش بالینی واکسن سوابرانا۲ که در ایران انجام شده است از اثربخشی بالای این واکسن می‌گوید. برخی منتقدان می‌گویند تا انتشار داده‌های علمی نمی‌توان در این باره اظهار نظر کرد.

علیرضا بیگلری، رئیس انستیتو پاستور ایران پیش از این گفته که داده‌های مربوط در اختیار سازمان بهداشت جهانی قرار خواهد گرفت.

هم ایران و هم کوبا با مشکل کندی واکسیناسیون و ابتلای بالای جمعیت به کرونا مواجهند.

خبرگزاری رسمی کوبا می‌گوید انستیتو فینالی تکنولوژی ساخت واکسن سوبرانا۲ را به انستیتو پاستور داده است.

رئیس انستیتو پاستور گفته که ۱۲۰ هزار دوز از این واکسن کوبایی به وزارت بهداشت تحویل داده شده و در روند واکسیناسیون عمومی به کار می‌رود.

ویسنته ورز بنکومو در تهران گفت: “۱۵ سال طول می‌کشد تا یک واکسن از نقطه صفر به مرحله تولید صنعتی برسد، اما ما همه این قدم‌ها را در یک سال برداشتیم و شواهد حاکی از کارایی خوب آن است.”

به جز ایران چند کشور دیگر، از جمله مکزیک و آرژانتین هم خواهان خرید یا تولید مشترک واکسن کرونا با کوبا هستند.

واکسن سوبرانا۲

هم ایران و هم کوبا سال‌ها تحت تحریم‌های شدید اقتصادی آمریکا قرار داشته‌اند و مقام‌های دو کشور برخی از مشکلات مواجهه با همه‌گیری کرونا را به تحریم‌ها مرتبط می‌دانند.

چند هفته پیش نارضایتی از کمبود واکسن به اعتراضاتی بی‌سابقه در چندین شهر کوبا انجامید.

مقام‌های دو کشور می‌گویند با وجود معافیت اقلام پزشکی از تحریم‌ها، همچنان شرکت‌های خارجی و بانک‌ها از معامله با آنها خودداری می‌کنند. هرچند واردکنندگان ایرانی دارو این گفته را رد کرده‌اند.

روز پنجشنبه ۷ مرداد هم ناصر ریاحی، رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو به ایسنا گفته که “نخستین واکسن‌های خریداری شده از سوی بخش خصوصی” که “حدودا ۳۲۰ هزار دوز واکسن آسترازنکا” وارد گمرک ایران شده است.

آقای ریاحی گفته توسط شرکت‌های خصوصی ۳۸۰ هزار دوز دیگر هم هفته دیگر و یک میلیون دوز تا پایان مرداد ماه وارد خواهد شد.

واکسیناسیون کرونا در ایران با آشفتگی، تناقض‌گویی و فحاشی مسئولان همراه بوده است.

بنا بر اعلام وزارت بهداشت ایران با تزریق بیش از ۴۰۰ هزار دوز واکسن در شبانه‌روز گذشته، مجموع دوزهای تزریق شده ۱۱ میلیون و ۴۰۷ هزار و ۷۳۸ رسیده است.

همچنین در شبانه‌روز گذشته ۳۴ هزار و ۴۳۳ بیمار جدید در ایران ثبت شده‌اند که سه هزار و ۵۰۶ نفر از آنها بستری شدند. ۲۹۲ بیمار هم درگذشته‌اند و آمار قربانیان رسمی کرونا در ایران به ۹۰ هزار و ۷۴ نفر رسیده است.

آمار واقعی پیش از این دو تا سه برابر آمار رسمی برآورد شده بود. با توقف انتشار داده‌های فصلی ثبت احوال امکان تخمین مرگ‌ومیر اضافی و مقایسه با آمار وزارت بهداشت وجود ندارد.