سخنگوی ستاد کرونا در ایران میگوید ۹۰درصد بیماران بستری بالای ۷۰ سال دارند و تنها ده درصدشان یک نوبت واکسن زدهاند. او از مردم گلایه کرده که چرا واکسن نمیزنند. آیا مسئولیت مرگ و میرها و کمبود واکسن متوجه مردم است؟
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا از عدم مراجعه ۳۰درصد افراد بالای ۵۵ سال به مراکز واکسیناسیون در استانهای مختلف خبر داده و از کاهش سطح رعایت پروتکلهای بهداشتی به ۴۰درصد گلایه کرده است. علیرضا رئیسی با هشدار نسبت به مسریتر بودن سویه دلتا گفت: «ویروس کرونا دلتا ۱۰ برابر ویروس ووهان چین قدرت سرایت پذیری دارد در حالی که در برخی استانها ۶۰درصد مردم در گروه های سنی مختلف برای زدن واکسن مراجعه نکردهاند و این در افزایش تعداد بیماران کرونایی در بیمارستان ها بسیار تاثیر گذار بوده است.»
رئیسی شکوه کرده که کادر درمان خسته شده و هشدار داده که هم تخت به اندازه کافی وجود ندارد و هم مرگ و میر افزایش یافته است: «هم اکنون ۳۸۵ شهر کشور در شرایط قرمز و نارنجی قرار دارد و همه این شهرها در حال تولید بیماران کرونایی هستند و فقط در تهران بین ۸۳۰۰ تا ۸۴۰۰ بیمار کرونایی در بیمارستان های شهر بستری هستند.»
انتقاد از تعلل مردم برای تزریق واکسن در حالی است که شهروندان نیز متقابلا از بینظمی، آشفتگی و مشکلات عملیاتی در ثبتنام یا نوبتگرفتن گلایه میکنند. یک شهروند تهرانی به دویچه وله میگوید: سه روز پس از تزریق اولین واکسن، دوباره برای من پیامک آمد که برای واکسن زدن به خانه بهداشت مراجعه کنم!»
شهروند دیگری نیز که ساکن شمال غربی تهران است میگوید: «به من در خانه بهداشت جاده ساوه نوبت داده بودند… یک مشکل دیگر بیاعتمادی مردم به واکسنهای داخلی است. کمتر کسی حاضر است برکت بزند.»
در تعطیلات شش روزه اخیر ایران، با وجود سختگیریهایی که برای کنترل سفر اعلام میشد، ۱۷۰هزار خودرو از تهران خارج شدهاند که با احتساب میانگین سه سرنشین، به معنای جابهجایی نیم میلیون نفر است. این در حالی است که هیچ یک از شهرهای ایران از نظر شیوع ویروس پاک محسوب نمیشوند و وزارت بهداشت ۳۸۵ شهر را در شرایط قرمز و نارنجی معرفی میکند.
رئیس بخش عفونی بیمارستان لقمان تهران نیز با ابراز نگرانی از جهش ابتلا به کرونا و بیتوجهیشهروندان به واقعیت اپیدمی گفته است: «انگار مردم فراموش کردهاند کرونا وجود دارد… تمام امید ما مثل پیکهای قبلی این است که خود ویروس فروکش کند… سیستم درمانی کشور شرایط بسیار سختی دارد.»
چشم به راه واکسن
نوبتدهی واکسیناسیون کرونا در ایران به گروه سنی زیر ۶۰ سال رسیده و در برخی استانها از جمله سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، خراسان جنوبی، خوزستان و کرمان، از جمعیت ۴۵ تا ۴۸ سال نیز ثبت نام میشود.
طبق آخرین اعلام وزارت بهداشت ایران، تا روز جمعه ۸ مرداد مجموعا ۹ میلیون و ۳۶۶هزار و ۲۹۰ نفر اولین دوز واکسن کرونا را زدهاند. تعداد کسانی که هر دو نوبت را تزریق کردهاند تنها دو میلیون و ۶۵۲هزار و ۳۵۸نفر است. واکسنهای تزریقی اسپوتنیک و سینوفارم چینی هستند. علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا وعده کرده که تا پایان مرداد ۷ میلیون واکسن وارد شود.
مقامات ستاد کرونا و متصدیان درمانی در حالی مشکلات را متوجه مردم میکنند که از آغاز همهگیری، سیاست واحدی برای مدیریت بحران و آگاهسازی وجود نداشت و موضوع مهم واکسیناسیون به وعدههای توخالی و رقابتهای جناحی برای واردات یا تولید داخلی کشید. عباس عبدی، تحلیلگر سیاسی و روزنامهنگار در یادداشتی نوشته است: «اگر در ابتدای این پاندمی مردم میپذیرفتند که عزیزانشان به علت این بیماری و خارج از اراده و عملکرد سیاست فوت کردهاند، اکنون دیگر چنین چیزی را نمیپذیرند. مردم فوت عزیزانشان را منتسب به سیاستهای نادرست در زمینه واکسیناسیون میکنند. سیاستهایی که تأکید بر تولید داخل کرد و واردات را به فراموشی سپرد حتی با آن مخالفت هم کرد.»
عبدی میگوید وزیر بهداشت با سخنان غیرعلمی و ناموجه خود بارها نمک به زخمهای مردم پاشید: «اما او جزیی از یک حکومت است و در ذیل ساختار آن عمل میکند. هنوز اطمینان قطعی نداریم که آیا در شهریور و مهر میتوانیم واکسیناسیون را به اندازهای انجام دهیم که دانشگاهها و مدارس باز شوند و مرگ و میر به حداقل برسد یا باید منتظر موج ششم کرونا با مرگ و میر بالا باشیم.»
این تحلیلگر از مسئولان خواسته که مسئولیت مرگ دهها هزار نفر از مردم را به عهده بگیرند.