مدیر کل داروی سازمان غذا و دارو در حالی ذخیره انسولین را به اندازه نیاز «یک ماه» کشور عنوان کرد که به گفته او باید به اندازه «سه ماه» ذخیره این دارو در کشور وجود داشته باشد.
حیدر محمدی، روز شنبه، چهارم دیماه در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا، مهمترین مشکل تامین انسولین در کشور را «نبود ارز» عنوان کرد و گفت: «شرایط متغیر است و ارز هم تغییر میکند، شرکتها هم در نبود ارز نمیتوانند ذخیرهای داشته باشند.»
در مهر و آبان ماه امسال نایاب شدن انسولین قلمی در داروخانههای ایران موجی از نگرانی را در میان بیماران دیابتی و خانوادههای آنها ایجاد کرد و حتی منجر به شکلگیری بازار سیاه انسولین در کشور شد تا جایی که این دارو به هشت برابر قیمت داروخانه در بازار سیاه فروخته شد.
آقای محمدی در ادامه ضمن تائید قاچاق انسولین از کشور، علت آن را پایین بودن قیمت این دارو در ایران در مقایسه با سایر کشورهای منطقه اعلام کرد و گفت: «به طور مثال انسولین در کشور همسایه شاید حدود ۲۵۰ هزار تومان باشد اما در کشور ما بدون پوشش بیمه، ۳۰ هزار تومان و با پوشش بیمه ۳ هزار تومان است، این موضوع وسوسه ایجاد میکند تا خیلی از افراد این دارو را قاچاق کنند.»
همزمان با بحران انسولین در پاییز امسال، محمود نجفی عرب، رئيس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی ایران هم اواخر مهرماه به وبسایت تجارتنیوز گفته بود که «یک و نیم برابر نیاز کشور انسولین وارد کردهاند» ولی کمبود آن به خاطر «قاچاق معکوس» و «خروج غیرقانونی انسولین» از ایران به مقصد دیگر کشورها است.
او به مقصد قاچاق معکوس انسولین اشاره نکرد، اما گفت علت این امر تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی و واردات داروی ارزان است و بعد برخی افراد «با قیمت دلار بازار آزاد»، داروهای وارداتی را به مشتریانی دیگر کشورها میفروشند.
اطلاعات ارتش عراق ۲۴ مهرماه، اعلام کرده بود که ۱۹ کامیون حاوی صدها هزار قلم دارو را که به شکل قاچاق از ایران وارد عراق شده بود، توقیف کرده است. اما رئیس سازمان غذا و داروی کشور با رد ایرانی بودن داروهای قاچاق به عراق، انتساب این داروها به ایران را «توطئه بینالمللی از طرف دشمنان نظام» خواند.