ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، از “شکست نظامی” آمریکا در افغانستان استقبال کرده و بدون نام بردن از طالبان گفته است که شرایط فعلی باید “به فرصتی برای احیای زندگی، امنیت و صلح پایدار در این کشور تبدیل شود.”
آقای رئیسی در اولین واکنش به تحولات افغانستان و تسلط طالبان بر کابل گفت که ایران “همه گروهها را دعوت به دستیابی برای توافق ملی میکند.”
به گزارش سایت ریاست جمهوری ایران او در گفتوگو با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، خواهان “رصد دقیق و پیوسته تحولات افغانستان” شده و گفته است که جمهوری اسلامی “به مناسبات همسایگی با افغانستان” پایبند است.
گروه طالبان روز یکشنبه ۲۴ مرداد در عرض چند ساعت وارد کابل شد و با فرار اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان، وارد ارگ ریاست جمهوری این کشور شد.
طالبان بعد از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان توانستند طی ده بدون روبرو شدن با مقاومتی جدی کنترل بیشتر نقاط این کشور را در دست بگیرند.
همزمان با این تحولات سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری در ایران به خبرگزاری ایسنا گفت که امروز آسمان افغانستان برای پروازهای ایران بسته شده و هیچ پروازی به افغانستان انجام نمیشود.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران هم در توییتی ” سخنان سوزناک” وزیر دفاع افغانستان را نشانهای از ” آثار اشغال ۲۰ ساله افغانستان توسط آمریکا و عمق نفوذ و تاثیرگذاری واشنگتن در دولت این کشور” دانسته است.
بسمالله محمدی، وزیر دفاع افغانستان، روز یکشنبه در توییتی با انتقاد تند از محمد اشرف غنی، رئیس جمهور فراری افغانستان نوشت: “دست ما را از پشت بستند و وطن را فروختند لعنت به غنی و دار دستهاش.”
جمهوری اسلامی ایران که در سالهای قبل طالبان را “گروه تروریستی” و مسئول کشتن دیپلماتهای ایرانی در جریان حمله طالبان به مزار شریف در سال ۱۳۷۷ میدانست، از مدتها پیش لحن و رویکرد خود را نسبت به این گروه تغییر داده است.
جمهوری اسلامی که رابطه گرمی با دولت اشرف غنی نداشت، در طول دو سال گذشته چندین بار میزبان نمایندگان طالبان بود که برای مذاکره و گفتوگو درباره وضعیت افغانستان به ایران دعوت شدند.
چین میگوید آماده برقراری روابط دوستانه با طالبان است
یک روز بعد از سقوط دولت افغانستان و رسیدن طالبان به کابل، وزارت خارجه چین اعلام کرد که آماده گسترش روابط “دوستانه” با افغانستان است.
هوا چونیینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین به خبرنگاران گفت: “طالبان بارها بارزا امیدواری کردهاند که روابط خوبی با چین داشته باشند و در انتظار همکاری چین در بازسازی و توسعه افغانستان هستند.”
خانم هوا با استقبال از این موضوع گفت که چین به حق مردم افغانستان برای تعیین مستقل سرنوشت خود احترام میگذارد.
او از طالبان خواست که شرایط انتقال آرام قدرت را فراهم کند و به وعدههای خود درباره مذاکره برای تشکیل یک “دولت باز و فراگیر اسلامی” و همین طور تضمین امنیت شهروندان افغان و خارجی پایبند باشد.