ارتش آلمان نخستین هواپیمای نظامی خود را برای خروج شهروندان این کشور از کابل به منطقه اعزام کرده است. این در حالی است که ۴۰ نفر از دیپلماتها و شاغلان سفارت آلمان در کابل توسط هواپیمای جنگی آمریکا به قطر منتقل شدهاند.
عملیات خروج فوری شهروندان آلمانی از شهر کابل آغاز شده است. ارتش آلمان نخستین هواپیمای نظامی A400M را برای خروج این افراد از کابل اعزام کرده است. این هواپیما ظرفیت حمل ۱۱۴ نفر را دارد و گفته میشود، از توانایی خنثی کردن حملات موشکی نیز برخوردار است.
شمار شهروندان آلمانی که در پایتخت افغانستان به سر میبرند، حدود ۱۰۰ نفر تخمین زده میشود. افزون بر آن جان هزاران همکار محلی ارتش و نهادهای آلمان در افغانستان نیز در خطر است.
پس از تصرف سریع شهر کابل توسط طالبان، تلاشها برای نجات جان شهروندان کشورهای غربی در افغانستان شدت گرفته است.
روز یکشنبه ۲۴ مرداد (۱۵ اوت) ارتش آمریکا ۴۰ نفر از دیپلماتها و شاغلان سفارت آلمان در کابل را از افغانستان خارج کرد. گفته میشود این افراد به دوحه، پایتخت قطر منتقل شدهاند.
وزارت دفاع آلمان نیز برای خروج مابقی شهروندان این کشور در افغانستان هواپیمای نظامی به منطقه اعزام میکند. قرار است شهروندان آلمانی ابتدا به تاشکند منتقل شده و از آنجا با هواپیماهای مسافربری به آلمان بازگردانده شوند.
اما آنچه باعث نگرانی گسترده شده است، خطراتی است که جان همکاران محلی ارتش آلمان و سفارتخانه این کشور در کابل را تهدید میکند. افزون بر آن گفته میشود که هزاران شهروند افغان در پروژههای عمرانی آلمان در افغانستان نیز فعالیت و همکاری داشتهاند.
شمار دقیق همکاران محلی آلمان در افغانستان ناروشن است. تنها در ارتباط با پروژههای عمرانی ۱۱۰۰ شهروند افغان با مراکز آلمانی فعالیت میکردهاند.
شماری از سیاستمداران آلمان از عملکرد دولت این کشور در ارتباط با افغانستان انتقاد کردهاند. به عنوان نمونه آلکساندر گراف لامسدورف، کارشناس امور بینالملل حزب دموکرات آزاد و یکی از سیاستمداران ارشد این حزب، در مصاحبه با روزنامه “دی ولت” از عملکرد هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان، از سیاست آنهگرت کرامپ-کارنباوئر وزیر دفاع و همچنین از هورست زهوفر وزیر کشور، انتقاد کرده است.
انتقاد سیاستمداران احزاب اپوزیسیون آلمان عمدتا متوجه عدم خروج به موقع شهروندان این کشور از افغانستان است. آنتون هوفرایتر، رهبر فراکسیون حزب سبزها پرسیده است که چرا و چگونه قدرتگیری سریع طالبان باعث غافلگیری مسئولان دولت آلمان شده است.
از سوی دیگر، رسانههای آلمان در نامهای سرگشاده خواستار صدور روادید اضطراری برای همکاران محلی خود در افغانستان شدهاند. این در حالی است که رسانههای بریتانیا و آمریکا نیز از دولتهای خود خواسته بودند تا صدور ویزا برای همکاران محلیشان در افغانستان را سرعت ببخشد.
در نامه سرگشاده رسانههای آلمانی نسبت به خطرات جدی که جان همکاران محلی آنها در افغانستان را تهدید میکند، ابراز نگرانی شده است.