بنا به گزارشها شماری از شهروندان جلالآباد و خوست در برابر پایین آوردن پرچم سه رنگ افغانستان از سوی طالبان اعتراضهای مدنی راهاندازی کردهاند.
در ویدئوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی دیده میشود که شماری از معترضان، پرچم گروه طالبان را از یک ساختمانی در شهر جلالآباد پایین کشیده، و پرچم رسمی افغانستان را برافراشتهاند.
گروه طالبان، صبح روز یکشنبه ۲۴ اسد/مرداد وارد کابل شدند و تا عصر همان روز وارد ارگ ریاست جمهوری شدند و پرچم ملی افغانستان را از سر دروازه ارگ ریاست جمهوری نیز پایین کشیدند و پرچم خود را برافراشتند.
در شماری از ویدئوها از این اعتراضات، صدای شلیک ممتد گلوله شنیده میشود و دیده میشود مردم در حال فرار هستند. تا حال جزئیاتی از تلفات احتمالی در دست نیست.
گروه طالبان تا حالا واکنش رسمی به این اتفاقات نداشته است.
تخریب مجسمه مزاری در بامیان
همزمان براساس خبرهای منتشر شده از بامیان، مجسمه عبدالعلی مزاری در این شهر تخریب شده است. تصاویری از تخریب این تندیس در شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
برخی از معترضان به این تخریب، امروز با در دست داشتن پلاکاردهای اعتراضی در محل تخریب تندیس آقای مزاری تجمع کردند و خواستار شناسایی و مجازات عاملان تخریب تندیس آقای مزاری شدند.
آقای مزاری رهبر حزب “وحدت اسلامی” بود که در اواسط دهه ۹۰ میلادی پس از اسارت بدست طالبان، کشته شد.
در دیگر تحولات مشابه در افغانستان، روز گذشته، حدود ده زن در کابل، در حالیکه پلاکارتهای اعتراضی در دست داشتند، در خیابان کابل آمده خواستار اعاده حقوق خود شدند. اعتراض آنها، نخستین اعتراض مدنی علیه اقتدار گروه طالبان بود.
اعتراض علیه عملکرد گروه طالبان در دوره قبلی حکمرانی آنها در نیمه دوم ده ۹۰ میلادی پیشنیه نداشت.
چهار روز از تسخیر کابل از سوی گروه طالبان میگذرد اما تا کنون ساختار سیستمی که طالبان میگوید ایجاد خواهد کرد، مشخص نیست.
روز گذشته، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان برای نخستین بار در برابر رسانهها ظاهر شد و گفت که رهبری این گروه تلاش دارند تا حکومت اسلامی و فراگیر ایجاد شود. او همچنین گفت که گروه طالبان حقوق زنان در چارچوب اسلام را میپذیرند.
همزمان با صحبت آقای مجاهد، ملاعبدالغنی برادر معاون سیاسی این گروه از قطر به قندهار رسید. انتظار میرود که او بزودی به کابل خواهد رفت.
اعتراضها در جلال آباد و برخی از مناطق دیگر در حالی صورت گرفته است که شب گذشته امرالله صالح، معاون اول ریاست جمهوری دولت ساقط شده گفت که به اساس حکم قانون اساسی، او سرپرست مشروع ریاست جمهوری افغانستان است و برای تحکیم این جایگاه با بخشهای مختلف اقشار افغانستان در گفتوگو است. آقای صالح گفته است که او انحصار قدرت از سوی گروه طالبان را نمیپذیرد.
گروه طالبان در کمتر از دو هفته توانستند وارد کابل شوند.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان با حمدالله محب، مشاور شورای امنیت و فضل محمد فضلی، رئیس پر قدرت “ارگانهای محل” به طور مخفی روز یکشنبه، ۲۴ اسد/مرداد زمانی که نیروهای طالبان به دروازههای کابل رسیده بودند، فرار کردند.