مارک میلی٬ رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا روز چهارشنبه ۲۷ مردادماه گفته است٬ هیچ شواهد و اطلاعاتی در دست نبود که نشان دهد طالبان به این سرعت قادر خواهند بود افغانستان را تصرف کنند.
مارک میلی در یک نشست خبری در وزارت دفاع آمریکا٬ پنتاگون٬ در گفتوگو با خبرنگاران اظهار داشت٬ نه من و نه دیگران هیچ (اطلاعاتی) را مشاهده نکردیم که نشان دهد این ارتش و این دولت در ۱۱ روز سقوط خواهد کرد.
رئیس ستاد ارتش آمریکا این اظهارات را در پاسخ به پرسشی درباره گزارش انبیسی نیوز در خصوص نادیده گرفتن هشدار سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیآیای، درباره سقوط سریع دولت افغانستان توسط دولت جو بایدن مطرح کرد.
مارک میلی اضافه کرد، نیروهای امنیتی افغانستان از ظرفیت لازم برخوردار بودند و منظور من این است که آنها آموزش ، اندازه و توانایی دفاع از کشور خود را داشتند. این به مسئله به اراده و رهبری برمیگردد.
رئیس ستاد ارتش آمریکا همچنین گفت، من پیشتر از همین تریبون و در جریان ادای شهادت در کنگره گفته بودم که اطلاعات به وضوح نشان میداد که سناریوهای متعددی امکان پذیر است: یکی از آنها تصرف کامل (افغانستان) توسط طالبان در پی فروپاشی سریع نیروهای امنیتی و دولت افغانستان بود. سناریوی دیگر جنگ داخلی بود و آخرین سناریو نیز دستیابی به توافقی از طریق مذاکره بود.
ژنرال میلی اضافه کرد، با این حال، جدول زمانی برای فروپاشی سریع، که به طور گسترده برآورد میشد، بین و هفتهها ، ماهها و حتی سالها پس از خروج نیروهای ما متغیر بود.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، طی روزهای اخیر از موضع خود را مبنی بر خروج نیروهای نظامی از افغانستان دفاع کرده و گفته است که از تصمیم خود برای پایان به حضور نظامی آمریکا در افغانستان «پشیمان» نیست.
دولت بایدن به دلیل سقوط سریع دولت افغانستان به دست طالبان و بروز آشفتگی و هرج و مرج در فرودگاه کابل به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است.
وضعیت فرودگاه کابل
رئیس ستاد ارتش آمریکا در ادامه این نشست خبری آخرین وضعیت نیروهای نظامی این کشور در کابل و در فرودگاه بین المللی حامد کرزی را توضیح داد.
به گفته این فرمانده آمریکایی هم اکنون در حدود چهار هزار و ۵۰۰ نیروی آمریکایی در حال تامین امنیت فرودگاه هستند.
ژنرال میلی تصریح کرد که هر شهروند آمریکایی که مایل به خروج از افغانستان باشد فرصتی برای انجام این کار خواهد داشت.
او همچنین تاکید کرد شهروندان افغان در ۲۰ سال گذشته به نیروهای آمریکایی کمک کردهاند این فرصت در اختیار آنها گذاشته خواهد شد که از افغانستان خارج شوند.
رئیس ستاد ارتش امریکا در ادامه گفت که تاکنون پنج هزار نفر از طریق فرودگاه کابل خارج شده اند و ارتش ایالات متحده در ۲۴ ساعت ۲۰ پرواز هواپیماهای «سی ۱۷» از فرودگاه کابل دارد.
او اضافه کرد که ارتش آمریکا این توانایی را دارد که تعداد پروازها را افزایش دهد، اما چنین کاری مشروط به این است وزارت خارجه آمریکا تعداد بیشتری از کسانی که قرار است خارج شود را معرفی کند.