ارتش سوریه و شبهنظامیان متحد آن با هدف بازپسگیری استان درعا، روز دوشنبه اول شهریور دست به رشته حملات گستردهای علیه گروههای شورشی در این منطقه زد.
نیروهای لشگر چهارم ارتش سوریه در حملاتی که روز دوشنبه اول شهریور علیه شورشیان در استان درعا ترتیب دادند، همدوش نیروهای تحت حمایت ایران بودند.
خبرگزاری رویترز به نقل از مخالفان مسلح دولت بشار اسد گزارش داد که حمله نیروهای مرکزی و متحدین آنها، پس از دو ماه که این مناطق در محاصره ارتش بود، از بخش غربی درعا آغاز شده است.
یک نظامی ارشد ارتش سوریه با تایید این گزارش به رویترز گفت که نظامیان لشگر چهارم پاسگاههای جدیدی در بزرگراه اصلی دمشق، منتهی به گذرگاه مرزی با اردن، ایجاد کردند.
یک منبع نظامی دیگر سوریه نیز به این خبرگزاری گفت که نبرد در جریان است؛ او اما از ارائه جزییات بیشتر خودداری کرد.
رسانههای سوریه در روزهای گذشته از تقویت تدارکات نظامی ارتش برای خاتمه «شرایط هرج و مرج» و «بیقانونیها» در استان درعا خبر داده بودند که آخرین منطقه باقیمانده در دست مخالفان در جنوب سوریه محسوب میشود.
در جریان نبردهای شدید ماه گذشته در بخش جنوبی درعا، شورشیها ۴۰ تن از نظامیان ارتش را به گروگان گرفتند. در آن درگیریها ۳۲ تن کشته شدند که ۱۲ تن آنها غیرنظامی بودند.
گفته میشود که نیروهای لشگر چهارم ارتش سوریه، نظامیان نخبه تحت فرماندهی ماهر اسد، برادر کوچک بشار اسد هستند.
ارتش سوریه در سال ۲۰۱۸ با کمک نیروی هوایی روسیه و شبهنظامیان متحد ایران، از جمله حزبالله و قوای فاطمیون، موفق شد که کنترل بخشهای مهمی از استان درعا را بازپس گیرد اما مسکو که در سه سال گذشته نقش اصلی را در حفظ امنیت این مناطق ایفا کرده، ارتش سوریه را از حمله گسترده به بخشهای مرکزی و حساس درعا بازداشته بود.
ارتش سوریه و جنگجویان متحدش در جریان محاصره منطقه در دو ماه اخیر دالانی را برای خروج غیرنظامیان باز گذاشتند.
از بخش مرکزی درعا که ۵۰ هزار تن جمعیت داشت، جز شورشیهای ضد حکومت بشار اسد، کمتر کسی در منطقه باقی مانده است؛ خبرگزاری رویترز این مناطق را به شهر ارواح تشبیه کرده است.
برای حکومت بشار اسد بازگرداندن تسلط بر استان درعا دارای مفاهیم راهبردی عمیق است.
نخستین جرقه ناآرامیهای سوریه علیه حکومت مرکزی ده سال پیش از استان درعا زده شد که پس از روبرو شدن با مشت آهنین ارتش سوریه، به بحران در سراسر سوریه انجامید.
مخالفان حکومت سوریه میگویند که عملکرد لشگر چهارم ارتش در سرکوب شدید ناآرامیهای ده سال پیش باعث گسترش بحران و مبدل شدن آن به یک جنگ عظیم و دامنهدار شد.
کنترل کامل حکومت سوریه بر سراسر درعا، معانی مهمیبرای همسایگان سوریه، از جمله اسرائیل و اردن دارد. اردن از نظر امنیتی نفس راحتتری خواهد کشید، ولی اسرائیل عمیقا نگران خواهد شد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر پیشین اسرائیل، مدعی بود که ضمن توافق او با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، نیروهای مسلح متحد ایران تا فاصله ۸۰ کیلومتری از مرزهای استان درعا با اسرائیل، دور شدهاند تا خطری برای امنیت اسرائیل نباشند.
به گزارش رسانههای عرب منطقه، ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، روز دوشنبه در دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، نگرانی خود را نسبت به ناآرامی و تحریکات در طول ۳۷۵ کیلومتر مرز خود با سوریه، بیان کرده و خواهان تضمین روسیه برای ادامه تامین امنیت این مرزها شده است.
ملک عبدالله دوم در دیدار ماه گذشته در کاخ سفید با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، نیز خواهان همکاری با حکومت سوریه شد تا هم امنیت اردن حفظ شود و هم سوریه حاکمیت خود را بر این آخرین استان
باقیمانده در دست مخالفانش، باز یابد. از واکنش دولت آمریکا به این درخواست جزییات زیادی منتشر نشده است.
بر اساس توافق سه سال پیش، شورشیهای مسلح مخالف حکومت مرکزی سوریه جنگافزار سنگین خود را تحویل دادند و قرار بود خود آنها به استان ادلب در شمال غرب سوریه منتقل شوند. اما صدها تن از آنان در بخشهایی از درعا، از جمله «درعا البلد» با سلاحهای سبک و نیمه سنگین باقی ماندند.
از زمان توافق سال ۲۰۱۸، پلیس نظامی روسیه نقش بارزی در تامین امنیت مناطق درعا داشته و در تنشهای جدی میان مردم محلی و مخالفان از یکسو با دولت مرکزی سوریه از سوی دیگر، مانند میانجی عمل کرده اما در بخشهایی از استان درعا که به زیر سلطه حکومت دمشق بازگشته، مردم بارها در دوره اخیر تظاهرات کرده و شعار دادهاند.
ابوجهاد الحورانی، که رویترز او را یکی از رهبران غیرنظامی محلی در منطقه توصیف کرده، گفته است که تظاهرکنندگان درعا میخواهند «صدای انقلاب» در این بخش از کشور را کماکان بلند کنند.