ده روز پس از فروپاشی دولت اشرف غنی و تصرف کابل به دست طالبان، بانک جهانی پرداخت بودجه برای پروژههای خود در افغانستان را متوقف کرده است.
بانک جهانی گفت نگران تاثیر طالبان بر توسعه افغانستان و بویژه حقوق زنان است.
بانک جهانی در نزدیک به دو دهه بیش از پنج میلیارد دلار برای بازسازی و توسعه افغانستان کمک کرده است. هماکنون نیز بانک جهانی بزرگترین پروژههای بخش کشاورزی افغانستان را در دست دارد.
هفته گذشته، صندوق بینالمللی پول نیز پرداختهایش به افغانستان را متوقف کرده بود
آلمان هم هفته پیش اعلام کرده بود اگر طالبان شریعت اسلامی را به عنوان قانون حاکم کند “حتی یک سنت دیگر کمک نخواهیم کرد.”
آمریکا نیز برداشت از ذخیره ارزی افغانستان را مسدود کرده است و طالبان فعلا به آن دسترسی ندارند.
از ده روز گذشته دادستد بازار ارز در افغانستان متوقف بوده است. طالبان سه روز پیش محمد ادریس را به عنوان رئیس بانک مرکزی معرفی کردند و دیروز ذبیحالله مجاهد به خبرنگاران در کابل گفت از امروز (چهارشنبه)، کار بانکها و مبادلات تجاری از سر گرفته میشوند.
طالبان دیروز قاچاق دلار از افغانستان را ممنوع اعلام کرد و گفت متخلفان بازداشت خواهند شد.
نگرانی از وضعیت زنان
نگرانی از حقوق زنان یکی از مهمترین نگرانیها از زمان به قدرت رسیدن دوباره طالبان بوده است. طالبان دیروز از زنان شاغل خواستند تا زمانی که امنیت سروسامان نگرفته است، در خانه بمانند.
این باعث شده برخی نگران دائمی شدن چنین دستورهایی شوند.
میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، دیروز گفت حقوق زنان “یک خط قرمز بنیادی است.”
در نشست اضطراری هفت کشور صنعتی جهان موسوم به “گروه هفت” که دیروز درباره بحران افغانستان برگزارشد نیز به نگرانی از وضعیت زنان اشاره شد: “تاکید میکنیم که طالبان برای عملکردش پاسخگو خواهد بود، در زمینه حقوق بشر بخصوص حقوق زنان، دختران و اقلیتها.”
از فرار محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری پیشین و گروه همراهش از افغانستان ۱۰ روز گذشته است. طالبان هنوز خود بر سر آنچه دولت “فراگیر” میخوانند توافق ندارند و روشن نیست ریاست دولت را دست کدام یک از رهبران طالبان به دست خواهد گرفت.