رسانههای ایران روز پنجشنبه چهارم شهریور از واکسیناسیون طلاب بالای ۱۸ سال سن در شهر قم خبر دادند، این در حالی است که به تازگی نوبت به واکسیناسیون افراد متولد سال ۱۳۵۰ و قبل از آن رسیده است.
گزارش این رسانهها اطلاعیه مرکز امور طلاب را بازتاب داده است که میگوید دانشآموختگان حوزه میتوانند با در دست داشتن کارت ملی و کارت طلبگی خود به مدت پنج روز به مرکز واکسیناسیون الهادی در قم مراجعه کنند.
واکسیناسیون دیرهنگام در ایران اعتراضات بسیاری را به دنبال داشته است در حالی که اغلب این اعتراضات، آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی را نشانه گرفته است.
آقای خامنهای ۱۹ دی پارسال واردات واکسنهای آمریکایی و انگلیسی را به صراحت ممنوع اعلام کرد، اگرچه رسانههای متعلق به نهادهای حکومتی ایران در روزهای اخیر تلاش برای تبرئه او و معرفی مقصران دیگر برای این بحران را آغاز کردهاند.
به نوشته این رسانهها، آیتالله خامنهای مخالف ورود این واکسنها صرفا از مبدا آمریکا و انگلیس بوده است و مسئلهای با واکسنهای تولید آنها نداشته است.
در این میان نحوه واکسیناسیون نیز به موضوع بحث تبدیل شده است. در حالی که به تازگی نوبت به واکسیناسیون متولدین سال ۱۳۵۰ و قبل از آن رسیده است، نهادهای دولتی برخی مشاغل را مستثنی کردهاند، از جمله خبرنگاران و اکنون نیز طلاب.
برخی گزارشها هم از آغاز واکسیناسیون دانشجویان حکایت دارد به طوری که یک مقام وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفته است، تعداد دانشجویانی که مهرماه به دانشگاه میروند بستگی به واکسیناسیون دارد.
عدم تخصیص منظم واکسیناسیون به استانها نیز حاشیهساز شده است به گونهای که برای مثال، روز چهارشنبه موجودی واکسن آسترازنکا در استان اصفهان به صفر رسید. مسئولان پزشکی استان خوزستان نیز در این زمینه اعتراض کردهاند.
در این میان به سرعت آمار قربانیان ویروس کرونا افزایش مییابد. طبق آمار رسمی، تنها در روز پنجشنبه به قربانیان کرونا در ایران ۶۹۴ نفر دیگر اضافه شد و به این ترتیب آمار رسمی کل جانباختگان این بیماری در ایران به ۱۰۴ هزار و ۷۱۶ رسید. اگرچه آمار وزارت بهداشت درباره کرونا همواره محل تردید بوده و متخصصان آمار واقعی را به مراتب بیش از آن میدانند.
طبق این آمار، همچنین نزدیک به هفتهزار و ۸۰۰ بیمار مبتلا به کووید ۱۹ به دلیل وخامت وضعیت جسمانی در بخش مراقبتهای ویژه بستری هستند.
برخی کارشناسان و متخصصان در این حال نسبت به شیوع سویه جدید ویروس کرونا به نام «لامبدا» هشدار دادهاند.
علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در گزارشی که روزنامه دولتی ایران روز پنجشنبه منتشر کرد گفت با توجه به «مشاهده چند مورد ابتلا به لامبدا در کشورهای همسایه از جمله ترکیه، پاکستان و قطر» و نبود «پایش ژنتیکی مناسب و مدون در خصوص کووید» در ایران احتمال ورود این سویه به کشور زیاد است.
این ویروس علاوه بر قدرت سرایتپذیری و عوارض بیشتر در مقایسه با گونههای قبلی، از گریزپذیری بیشتری از سیستم ایمنی نیز برخوردار است و در گروههای سنی جوان نیز بیماریزایی شدیدی دارد.