نخستین رزمایش دریایی مشترک ناوگان پنجم دریایی آمریکا و نیروی دریایی اسرائیل در چارچوب انتقال اسرائیل به زیرمجموعهٔ نظارتی سنتکام، ستاد مرکزی نیروهای ارتش آمریکا، روز سه‌شنبه نهم شهریور در دریای سرخ برگزار شد.

هم‌زمان، رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند که نفتالی بنت، نخست‌وزیر این کشور، در دیدار روز جمعهٔ گذشته با جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، طرح پیشنهادی تهیه‌شده از سوی دولت اسرائیل علیه ایران را با محوریت «تشکیل ناتوی» خلیج فارس ارائه کرد.

رزمایش مشترک روز سه‌شنبه در دریای سرخ در زمینه تنش نظامی و سلسله درگیری‌های اخیر دریایی‌ میان اسرائیل و ایران برگزار شده است. به‌‌نوشتهٔ روزنامهٔ اسرائیل هیوم، نظامیان دریایی آمریکا و اسرائیل سناریو‌های دفاعی، نجات و احتمالات دیگر را تمرین کردند.

ارتش اسرائیل تأیید کرد که این رزمایش «شلیک گلولهٔ نخست» از طرح مشترکِ قرار گرفتن ارتش اسرائیل در همکاری با سنتکام است.

سخنگوی ارتش اسرائیل به رسانه‌های کشورش گفت که تقویت تدابیر امنیتی و محافظت از مسیرهای دریایی با هدف حفظ ثبات آبراه‌های منطقه بخشی از همکاری در دوران جدید است.

انتقال همکاری‌های نظامی آمریکا و اسرائیل از ستاد فرماندهی نیروهای آمریکا برای اروپا موسوم به یوکام به ستاد مرکزی نیروهای ارتش آمریکا موسوم به سنتکام یکی از آخرین تصمیمات حمایتی دونالد ترامپ در تأیید درخواست اسرائیل پیش از پایان دوران ریاست‌جمهوری‌اش بود.

دولت جو بایدن تمامی تصمیمات دولت دونالد ترامپ در مورد اسرائیل و «پیمان ابراهیم» را مورد تأیید مجدد قرار داد و از ادامهٔ عملی شدن آن حمایت کرد.

در این میان، چند روز پس از بازگشت نخست‌وزیر اسرائیل از اولین دیدار با رئیس‌جمهور آمریکا در واشینگتن، رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند که نفتالی بنت طرح تشکیل «ناتوی خلیج» (فارس) را در برابر «تهدیدات ایرانی» به جو بایدن ارائه کرده است.

به‌گزارش شبکهٔ کان، در این طرح پیشنهاد شده که اسرائیل، امیرنشین‌های خلیج فارس و همچنین اردن، اعضای «ناتوی خلیج» (فارس) باشند. این شبکه گفته است که استقرار تجهیزات نظامی جدیدِ رصد و رادارهای بیشتر نیز در این طرح پیشنهاد شده است.

از واکنش جو بایدن و دولت او به این پیشنهاد اسرائیل خبری در دست نیست و گزارشی از اردن نیز در خصوص آمادگی برای پیوستن به این پیمان منتشر نشده است.

گفتنی است که مایک پومپئو، وزیر خارجه دولت دونالد ترامپ، در پاییز سه سال پیش طرح تشکیل «ناتوی عربی» شامل حکومت‌های سنی منطقه را برای رویارویی در برابر «تهدیدات ایران» مطرح کرد و مدتی نیز برای تشکیل آن کوشید. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر وقت اسرائیل، ظاهرا از حامیان پشت‌پردهٔ آن طرح بود.

چند ماه پس از آغاز کوشش مایک پومپئو برای تشکیل «ناتوی عربی»، دیگر سخنی از آن به میان نیامد. وال استریت جورنال چند ماه بعد نوشت که به‌رغم بروز «اشتیاق و بلندپروازی» در آغاز آن طرح، شکل‌گیری اختلافات عمیق باعث شد که به فراموشی سپرده شود.

اما شبکه کان اسرائیل روز یکشنبهٔ این هفته همزمان با بازگشت نفتالی بنت از سفر به آمریکا گزارش داد که در مذاکرات روزهای گذشته در واشینگتن تصمیم گرفته شد برای پیشبرد طرح دولت اسرائیل در خصوص تشکیل «ناتوی خلیج» (فارس)، تیم‌های مشترکی برپا شود.

جزئیات بیشتری در این باره هنوز ارائه نشده است اما، به‌گفتهٔ این شبکه، استقرار رادارها و تجهیزات جدید برای رصد هوایی و دریایی اقدامات ایران در منطقه در راستای منافع خود آمریکا نیز هست.